Četri soļi, pārvarot dzīves lielākās pārmaiņas (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Svarīgas un ievērojamas izmaiņas ikdienas dzīvē var uzlabot, mainīt vai pat sagraut cilvēka dvēseles stāvokli un labi ieeļļoto ikdienas ritmu. Lai kas arī notiktu, pārmaiņas vienmēr ietekmē mūsu turpmāko attieksmi pret visu apkārtējo. Daudzi cilvēki baidās no tām, bet citi, gluži pretēji, izaicina likteni un nelabprāt samierinās ar ikdienas rutīnu.

Tipiskākās pārmaiņas mūsu ikdienā varētu būt saistītas gan ar izaugsmi darba vidē, gan arī izmaiņām ģimenes dzīvē. Dzīvesvietas maiņa, studiju uzsākšana, jaunu draugu iegūšana vai mīļotās draudzenes zaudēšana - tas viss cilvēkam prasa daudz izturības un apkārtējo sapratni.

Pirmais solis: pieņem pārmaiņas!

Jā, pārmaiņu akceptēšana tipiski ir visgrūtākais un tāpēc pēdējais solis, cilvēkam pārciešot nozīmīgus dzīves izaicinājumus. Nepakļaušanās un atteikšanās pieņemt problēmu tikai apgrūtina un pagarina nepatīkamo, tāpēc eksperti stingri iesaka pārvarēt emocijas un spert kārtīgu soli nākotnē.

Procesu var padarīt vieglāku, daļēji atsakoties no vecās rutīnas un iesaistoties jaunās aktivitātēs. Protams, nevajadzētu visam atmest ar roku un pārcirst saites ar veco pasauli. Īpaši biznesa pasaulē ir svarīgi uzturēt kontaktus un nesabojāt attiecības ar cilvēkiem, kuri vēlāk var izrādīties ļoti nozīmīgi. Apzinies gan, ka pārmaiņu process prasa laiku, tāpēc būtiski ir saglabāt mieru un lieki nesatraukties, ja esi sevi pieķēris sēžam mājās vientulībā. Ieturēt pauzi un padomāt par pagātni un padarīto ir pat ļoti veselīgi.

Otrais solis: sagatavo sevi cīņai ar stresu!

Nevienam nav noslēpums, ka pārmaiņas cilvēka dzīvē sagādā daudz stresa un grūtību. Tāpēc prātīgi ir jau laikus sagatavoties un izstrādāt plānu, kas palīdzētu tev labāk stāties pretim gaidāmajām pārmaiņām. Pirmkārt, būtu jāizvērtē tas, kāda ir bijusi tava iepriekšējā pieredze līdzīgās situācijās. Cilvēki savas emocijas pārvar ar dažādiem paņēmieniem. Citam tas ir alkohols un cigaretes, citam stundām ilga gulēšana un norobežošanās no apkārtējiem, vēl citiem pilnīga izvairīšanās no problēmām, vienkārši aizbraucot atvaļinājumā uz siltajām zemēm.

Svarīgi ir apzināties, ka iepriekšminētie paņēmieni ir tikai sevis mānīšana un problēmu atlikšana uz vēlāku laiku. Problēma, ja to atsakās redzēt un neuztver ar atbildības sajūtu, ar laiku var nopietni sāpināt.

Eksperti iesaka vairāk laika pavadīt sportojot un pievēršoties veselīgam dzīvesveidam. Dažādas relaksācijas metodes un ārsta noteikta diēta var izrādīties par galveno kalnu gāzēju cilvēka pārmaiņu procesā.

Trešais solis: pozitīvo aspektu apzināšana

Šis solis varētu prasīt arī mazliet izdomas un, iespējams, neesoša optimisma, taču izanalizēt varbūtības ir ļoti svarīgs posms cīņā ar šķēršļiem, kas nostājušies tavā dzīves ceļā. Piemēram, spiesta matu noskūšana galvas operācijas dēļ kādam varētu būt ļoti depresīva pieredze, taču, labi padomājot, tajā vienmēr var atrast arī kaut ko pozitīvu. Nebūs jātērē nauda šampūniem un tik bieži jāskatās spogulī. Arī sauļošanās prieks noteikti dubultotos. Tu varētu iegādāties cepuri vai sākt sarunas ar sev līdzīgiem – citplanētiešiem. Tas pats attiecas arī uz pārvākšanos uz citu mājvietu. Ja esi nokļuvis laukos un bieži skumsti par pilsētas dzīvi, tad dārza darbi un uzturēšanās svaigā gaisā varētu tikai uzlabot tavu garastāvokli.

Ceturtais solis: pieņemt jauno dzīves ritmu

Tagad, kad jau esi samierinājies ar pārmaiņām, pārvarējis stresu un apsvēris visus plusus un mīnusus, ir pienācis laiks pieņemt jauno dzīves realitāti un vērst pārmaiņas sev par labu. Šajā stadijā vairs nedrīksti atlikt neko uz vēlāku laiku. Ja ir jāsaved kārtībā vecā grāmatvedība vai jāizmet tagad jau bijušās draudzenes T-krekli, nevilcinies un ķeries klāt! Šajā stadijā tu jau esi sācis jaunu dzīvi un veco atstājis aiz strīpas. Atceries, ka pārmaiņas ir process, kuru nav iespējams pārvarēt vienā dienā. Laiks ir tavs labākais sabiedrotais.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu