Šodien sākas VS Dalailamas mācības Rīgā

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nobela miera prēmijas laureāta, budistu garīgā līdera Viņa Svētības Dalailamas divu dienu mācībām, kas šogad no 10. - 11. oktobrim norisināsies Rīgā, apmeklēs aptuveni 4500 cilvēku no visas pasaules. Mācības būs iespējams vērot arī tiešraidē TVNET.

Jau pašlaik zināms, ka uz mācībām Rīgā ieradīsies ne tikai pašmāju interesenti, bet arī cilvēki no Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Krievijas federācijas, Lielbritānijas, Vācijas, Ukrainas, Baltkrievijas, Nīderlandes, Itālijas, ASV, Zviedrijas u.c. valstīm. Vizītei arī akreditējušies 65 žurnālisti no visas pasaules.

Mācības, kas šogad norisināsies Skonto hallē, notiks pēc Baltijas valstu un Krievijas budistu atkārtota lūguma, un uz tām ir aicināti visi, kuri interesējas par budisma filozofiju, kurā harmoniski savienojas dziļš viedums un bezgalīga līdzjūtība. Mācību tematu VS Dalailama izvēlējies pats, uzreiz pēc iepriekšējo mācību beigām 2014. gada 4. un 5. maijā, kuras apmeklēja vairāk nekā 4000 klausītāju.

Programma:

2016.gada 10. – 11.oktobrī

9.30 ‒ 11.30 1.sesija
11.30 ‒ 13.00 pusdienu pārtraukums
13.00 ‒ 15.00 2.sesija

Biļetes uz divu dienu mācībām vēl var iegādāties: www.bilesuservisss.lv.

Savukārt tie, kuriem mācības nebūs iespēja apmeklēt klātienē, varēs vērot tās interneta tiešraidē: http://lv.dalailama.ru/online-2016-lv.php.

Šoruden VS Dalailama dāvās mācības par senās Indijas izcilā Nalandas klosteruniversitātes zinātnieka - filozofa Dharmakirti slavenā sacerējuma «Pramanavarttika» (Dignagas traktāta par patieso izziņu komentāri) 2. nodaļu. Šajā nodaļā rodama atbilde uz jautājumu, kas nodarbina katru nopietnu garīgo praktizētāju:

vai augstākais garīgo meklējumu mērķis – apgaismība – ir sasniedzams?

Tieši sava īpašā dziļuma dēļ, «Pramanavarttikas» 2. nodaļa reti kļūst par mācību tēmu Rietumvalstīs, tāpēc Viņa Svētības izvēle liecina par īpašu uzticēšanos Rīgas mācību auditorijai.

«Tibetas budisms, kas sakņojas Nalandas klosteruniversitātes tradīcijā, - pats pilnīgākais šodien pastāvošais budisma atzars. Reliģisku prakšu apgūšana interesē tikai budistus, savukārt budistu loģikas un teorijas izzināšana, kā arī zinātne par apziņu un emocijām, ko izveidojuši Nalandas pasniedzēji, būs noderīga katram cilvēkam,» uzsver Viņa Svētība Dalailama.

Šī gada mācību temats būs nākamais solis budisma filozofijas izziņā. Iepriekšējo mācību laikā garīgais līderis pievērsās diviem klasiskiem budisma tekstiem - "Sirds sūtra" un Gjalseja Togmeja Zangpo darbam "Bodhisattvas trīsdesmit septiņas prakses», ievadot klausītājus budisma filozofijas pamatos.

http://lv.dalailama.ru/index-lv.php

VS Dalailama mācības pirmo reizi Rīgā notika 2014. gada maijā, bet iepriekš garīgais līderis Latviju apmeklējis trīs reizes, pēdējo - ar plašu pasākumu programmu 2013. gadā. VS Dalailamas XIV trešā vizīte centrālais notikums bija publiskā lekcija «Līdzcietības kultūra» («The Culture of Compassion»), kuru klātienē apmeklēja gandrīz 6 tūkstoši cilvēku, bet internetā noskatījās vēl 8807 interesentu no 20 pasaules valstīm. Vizītes laikā viņš tikās ar Saeimas deputātiem un Latvijas eksprezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, kā arī Latvijas inteliģences un garīdzniecības pārstāvjiem - filosofiem Ilmāru Šlāpinu un Arni Rītupu, bērnu anesteziologu Pēteri Kļavu, Latvijas Universitātes rektoru Mārci Auziņu, kā arī arhibīskapu Jāni Vanagu un citām ievērojamām personībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu