Skudriņas dzejas un vīna performance: «Gaisma, ko atcerēties»

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Vīksna

Tikai divos seansos noritējusi Gundegas Skudriņas rīkotā dzejas un vīna performance «Vīns un dzeja 6000 sekundēs», kas, rudens vējiem trakojot, sirreālajā Zunda dārza vidē pulcēja dzejas cienītājus un laba vīna baudītājus.

Performances komanda aicināja tikai divos seansos kopīgi apstādināt straujo dienas ritējumu, saklausīt, sadzirdēt, izbaudīt, dziļi ievilkt elpu, neierasti ienirt dzejas valdzinājumā un vīna apskāvienos.

Nolikt mobilās ierīces, atbrīvot laiku un telpu vārda uztverei. Sadzirdēt, sajust, līdzpārdzīvot...

Izprast vārda būtību un jēgu. Meklēt kopsaucēju dažādos gadsimtos rakstītai dzejai. Uzzināt, kas sāp cilvēkiem 21. gadsimtā. Sagaršot vīna garšas nianses, kas spēlē pingpongu ar vārdu nozīmi, reizēm radot sārmu un skābu sajūtu, reizēm saldu mēli un prātu kņudinošu, reizēm dzirkstoši reibinošu. «Vai dzeja vēl ir aktuāla? Vai informācijas pārbagātībā slīkstošais cilvēks spēj atšķirt graudus no pelavām? Vai vārdos vēl ir spēks?» – šie jautājumi šķiet aktuāli pasākuma rīkotājiem.

Performances idejas autori – producente Gundega Skudriņa un scenogrāfs Mārcis Ziemiņš Zunda dārza angāru pārvērta par vietu, kur dzejoļa pasniegšanas forma transformējas neskaitāmas reizes, kur grāmatu lapas mētā vējš, kur, klavierēm skanot, tās satuvinās kustībā vienuviet, kur starp levitējošām svecēm krīt dzejas vēstules, kur čuksti ir jaudīgāki par skaļi izkliegtiem vārdiem un apmeklētāji kaut uz brīdi kļūst par dzejniekiem un izjūt vārda spēku caur Ziedoņa, Belševicas, Vācieša, Elsberga, Reverdī, Zagajevska un citu izcilu autoru dzeju. Dzejas materiālu sakopoja dzejniece Inga Pizāne.

Ar performances baudītājiem dzejā runāja aktieri Jana Herbsta un Kārlis Reijers, mūzikā – pianisti Oskars Račevskis un Ilvis Faulbaums. Savukārt ar projekcijām uzrunāja video māksliniece Gita Straustiņa, ar telpu un dizainu – scenogrāfs un dizainers Mārcis Ziemiņš, ar skaņu un gaismu – Jāns Grabovskis, bet projekta vadītāja Nora Ūpe it visā turēja roku uz pulsa, lai vīns un dzeja sasniedz miesu un garu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu