Liktenis, kura lēmējs esi tu pats – astoņām Oscar balvām nominētā drāma MĒNESSGAISMA.

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Režisora Barija Dženkinsa drāma «Mēnessgaisma» ir sava veida vēstījums, kurā skatītājam tiek teikts par to, ka nav svarīgi, kas tu esi un no kurienes nāc, kāda ir tava ādas krāsa un seksuālā orientācija – vienmēr ir iespēja atrast sevi un veidot savu dzīvi pašam. Ir tikai nepieciešams apstāties un paskatīties sev apkārt, pievērst uzmanību cilvēkiem tev līdzās, jo varbūt tieši kāds no viņiem var kļūt par svarīgāko tavā dzīvē.

Stāsts par filmas «Mēnessgaisma» galveno varoni Šīronu aizsākas viņa bērnības gados – dzīvojot kopā ar māti – narkomāni Maiami kriminālajā rajonā, Šīrons ir pamests viens, kompleksu mocīts un ikdienas pakļauts vardarbībai no klasesbiedru puses. Galvenā varoņa dzīvesstāstu filmas gaitā veido trīs cēlieni – viņa bērnība, jaunība un brieduma gadi. Vērtība, kura vieno visas daļas kopā – vienādi spēcīgs galvenā varoņa tēls, kurš notikumu attīstības laikā kļūst par centrālo figūru – atskaites punktu pārējo tēlu raksturu atspoguļošanā.

«Mēnesgaismu» var nosaukt teju par mēmo kino. Tur, protams, ir dialogi, taču tie neatklāj neko no tā, kas slēpjās un tiek pateikts ar varoņu acīm, vaibstiem un reakciju uz notiekošo. Lieliskā aktierspēle liek burtiski ienirt ne tikai pašā filmā, bet arī galveno varoņu apziņās, visu iekšējās pasaulēs. Operatora darbs un mūzika papildina viens otru, padarot šo drāmu par cilvēka esamības poēziju, atklājot skatītājam pašu intīmāko.

Viena no gada labākajām filmām «Mēnessgaisma» jau ir saņēmusi Zelta Globusa balvu, kā labākā drāma un šobrīd ir nominēta Amerikas Kinoakadēmijas balvai «Oscar» astoņās nominācijās – labākā filma, labākais režisors (Barijs Dženkinss), labākais otrā plāna aktieris (Maheršala Ali), labākā otrā plāna aktrise (Naomija Harisa) labākais operators, labākais adaptētais scenārijs (Barijs Dženkinss), labākā oriģinālmūzika un labākā montāža. Ir jāatzīmē, ka Barijs Dženkinss ir jau paspējis ieiet «Oscar» balvu vēsturē, kā pirmais melnādainais, kurš par vienu filmu ir vienlaicīgi saņēmis trīs nominācijas .

  • Šīrona bērnības perioda atveidotājam Aleksam Hibertam šī ir debijas loma,

  • Līdz filmēšanas sākumam, Alekss neprata peldēt. Kad vienā no filmas ainām tiek mācīts peldēt Šīronam, īstenībā mācīts tika pats Alekss Hiberts,

  • Režisors Barijs Dženkinss vienā no intervijām atklāja, ka visi trīs aktieri, kuri atveidoja Šīronu dažādajos dzīves posmos, filmēšanas laikā nekad nebija satikuši viens otru,

  • Naomija Harisa, kura filmā atveidoja Šīrona māti, filmēšanas laukumā pavadīja tikai trīs dienas, kuras tika izbrīvētas filmas «007: Spektrs» reklāmas turnejas laikā. Naomija šajā filmā bija redzama Miss Manīpenijas lomā.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu