Par veselām un skaistām kājām!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Kāju vēnu slimības cilvēkus ir skārušas visos laikos. Tomēr industrializācijas radītie cilvēka dzīvesveida mīnusi - mazkustīgums, ilga sēdēšana vai stāvēšana, nesabalansēts, neveselīgs uzturs, liekais svars un citi faktori lielā mērā veicina tādu slimību izplatību, kas vēl pirms pārdesmit gadiem bija sastopamas daudz retāk. Un pie šīm civilizācijas slimībām pieder arī kāju vēnu varikoze.

Dr. Žoržs Žabūrs
Dr. Žoržs Žabūrs Foto: Publicitātes foto

Civilizācijas slimība

Nepatīkama smaguma sajūta kājās, pietūkums dienas beigās, smeldzošas sāpes, krampji kāju apakšstilbos, izmaiņas ādas struktūrā un krāsā, vai jau redzamas izspiedušās vēnas ir simptomi, ar kuriem saskaras ļoti daudzi. Ja šādi simptomi ir, jādodas pie flebologa pēc iespējas ātrāk un jāveic dupleksultrasonogrāfija. Tā precīzi parādīs, vai vēnas ir slimas un operējamas, vai arī asinsvadi ir veseli, tuvu ādai un traucē tikai kosmētiski. Turklāt kāju vēnu veselību ieteicams pārbaudīt regulāri, jo ir paradokss: cilvēki zina, ka vēnu slimības ir vienas no visizplatītākajām, taču pielieto «strausa politiku», un pie flebologa vilcinās doties. Ja nav simptomu, tas nenozīmē, ka nav jāiet arī pie ārsta. Diemžēl vēnu slimības ne vienmēr liek par sevi manīt. Bieži vien slimība jau ir ielaista tiktāl, ka palīdzēt var tikai operācija. Jāatceras, ka vēnas, kas ir «izgājušas no ierindas», ne tikai sāk traucēt izskatam, bet bojā arī veselās vēnas.

Medicīnas tehnoloģijas arvien efektīvākai ārstēšanai

Labā ziņa ir tāda, ka medicīnas tehnoloģijas nestāv uz vietas, un tiek pielietotas arvien mūsdienīgākas un mazinvazīvākas metodes. Tādēļ varētu teikt, ka vēnu ārstēšana nekad vēl nav bijusi tik efektīva kā šobrīd.

Sākam ar vienkāršāko - kosmētisko defektu novēršanai piemērotas vairākas metodes – putu skleroterapija, ko var veikt pārdesmit minūšu laikā, ievadot medikamentu, kas iedarbojas uz vēnas sienu, un vēna slēdzas. Transkutāno lāzerterapiju vai intensīvi pulsējošās gaismas (IPL) terapiju izmanto gan sīko asinsvadu kapilāru slēgšanai, gan ādas pigmentācijas seku novēršanai ar patiešām labiem rezultātiem, jo Latvijā pieejams plašs šo tehnoloģiju klāsts! Savukārt termokoagulācijas metode ļauj slēgt vissīkākos asinsvadu kapilārus gan uz sejas, gan kājām.

Mūsdienās vairs nav jāoperē klasiskā veidā, kad slimo vēnu ar speciālu metāla vai plastmasas zondi izvelk caur vairākus centimetrus garu griezienu cirksnī, un kad ir ilgāks atveseļošanās periods, nepieciešama spinālā vai vispārējā anestēzija, notiek rētu veidošanās, kā arī ir iespējamas blaknes. Arī lāzerķirurģija jau zināmā mērā pieder pie «vecajām» metodēm, lai gan tā ir visai populāra izvēles metode pieejamās cenas dēļ. Tagad Latvijā tiek pielietotas daudz inovatīvākas – endovenozās radiofrekvences, ūdens tvaika mikroimpulsu (SVS - Steam Vein Sclerosis) un bioloģiskās līmes* ķirurģijas metodes, kas nodrošina ātru, mazinvazīvu un mazsāpīgu vēnu ārstēšanu.

Organismam par visdraudzīgākajām metodēm ir atzīta SVS un biolīmes metode. Ūdens tvaika mikroimpulsu metodē kā enerģijas avots vēnas slēgšanai tiek pielietots destilēta ūdens tvaiks. Atšķirībā no lāzera, kas darbojas ~ 400 grādu temperatūrā, tvaika metodei nepieciešami tikai 120 grādi, tātad apkārtējiem audiem jāabsorbē daudz mazāks karstums. Arī biolīme ir organismam nekaitīga. Operācijas laikā nav termiska iedarbība uz apkārtējiem audiem, līdz ar to nav nepieciešama atsāpināšana. Asinsvadā tiek implantēta bioloģiskā līme, kas sastingst 30 sekunžu laikā. Pēc operācijas arī nav jānēsā kompresijas zeķes. Vispiemērotāko ārstēšanas metodi pacientam iesaka ārsts, balstoties uz izmeklējuma rezultātiem, izskaidro tās būtību un priekšrocības. Tomēr gala lēmums par operāciju vienmēr tiek pieņemts sarunas laikā, uzklausot pacienta vēlmes un iespējas.

VC4 Baltijas vēnu klīnika saviem pacientiem izsniedz operācijas kvalitātes un garantijas beztermiņa sertifikātu, lai viņi būtu droši, ka viss izdevies kā plānots. Ja pacientam operētajā vēnu posmā rodas problēmas vai ir atkārtota slimības epizode, klīnika to novērš bez maksas.

Kājām cilvēka dzīves laikā vidēji jānostaigā ap 160 000 kilometru, un tas ir pietiekami liels iemesls pienācīgi parūpēties par kāju veselību!

Atsauce:

* ASV Pārtikas un zāļu pārvalde (FDA) ir oficiāli apstiprinājusi un atzinusi par drošu VenaSeal vēnu slēgšanas tehnoloģiju ar biolīmi. Tā kā ASV patērētāju aizsardzības sistēma ir viena no stingrākajām pasaulē, šim starptautiskajam apstiprinājumam ticamības pakāpe ir ļoti augsta.

Foto: Publicitātes foto
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu