«Līgo mežā»: cepeškrāsns zem zemes un stirnas pleci priežu zaros

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ko iesākt nākamajā dienā pēc Jāņu nakts? Mēs iesakām nodoties kādam aizraujošam piedzīvojumam, kā galarezultāts kusīs uz mēles gala. Mazliet piepūles, pacietības, un garša to visu atalgos. Izjūti mūsu senlatviešu dabas garšu!

Gatavojoties un svinot Jāņus, «Egoiste» jau tradicionāli piedāvā noderīgus padomus un dažādas vasaras saulgriežu ēdienu receptes, kas tapušas nekur citur kā dabas svētnīcā – mežā! Šogad par mūsu meža garšas gidu izvēlējāmies Latvijas garšu pazinēju Ritvaru Tomu Loginu. Uzzini, kā no tā visa, kas aug tev apkārt, var ēdienu pagatavot ne vien aizraujoši, bet arī ļoti garšīgu.

Nepieciešams

  • Stirnas pleci
  • Marināde
  • Medus
  • Sāls
  • Pipari
  • Sīpoli
  • Ķiploki

Stirnas plecus mēs marinējām priežu novārījumā un ābolu etiķī, pievienojot gaļai medu, sāli, piparus, sīpolus un ķiplokus. Visu pēc garšas, un arī gaļu vari izvēlēties tādu, kura garšo un kas ir pieejama!

Izveidot cepeškrāsni zem zemes ir pavisam vienkārši. Izrokam bedri un kurinām ugunskuru. Atceries, neizmanto dolomīta akmeņus, tie karstumā var sasprāgt, sargi acis! Ugunī akmeņi jākarsē labu laiku, lai tie spētu uzņemt pietiekami lielu karstumu.

Kad akmeņi jau karsti, nedaudz ogļu ieberam bedrē, lai tā uzsilst. Uzmanīgi ieliekam karstos akmeņus, uz tiem gaļu un pa virsu atkal karstos akmeņus. Uzliekam vāku, tam pa virsu ūdenī izmērcētu maisu un zarus ar lapām. Tad to visu aizberam ciet. Pēc apmēram pusotras stundas gaļa gatava!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu