Jāņuzāļu zīlēšana Līgonaktī!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Ja kompānijā ir kāds runātīgs cilvēks, kam nav pēc vārda kabatā jāmeklē, kurš varbūt pat mazliet orientējas, ko kurš augs nozīmē mūsu folklorā, var izvērst jautru zīlēšanu ar dažādu jāņuzāļu pušķi.

Tulkotājs paņem rokās kārtīgu pušķi, savukārt tas, kam tiks pareģota nākotne, nostājas pret viņu ar muguru. Tulks no sava pušķa paņem vienu augu un jautā: «Vai šis?» Tas, kam zīlē, atbild jā vai nē. Ja nē, tad tulks šo augu liek nost un ņem citu. Ja jā - tad var griezties ar seju un skatīties, kas nu ir trāpījies. Piemēram, bērza zars! Latviešu folklorā tas ir jauns puisis. Kas viņai ar to jauno puisi būs - to mēs nezinām, bet kaut kas noteikti būs!

  • Paparde - viss skaidrs, šonakt ar kādu būs jāiet meklēt papardes ziedu. Nātre - veselīga! Nebūs radikulīta, nesāpēs mugura.
  • Bet varbūt nātre nozīmē, ka cilvēkam vajag drusku asumu piešaut dzīvei? Vīgrieze - mierīgs gads būs, nekādu uztraukumu, miegs arī labi nāks.
  • Ozola zars - tas simbolizē vīru kā ozols! Nevis kaut kāds tur jauns puisis kā bērza zariņš, bet vīrs kā ozols! Pīlādzis ir sargs. Tas nozīmē - māja būs pasargāta no zagļiem un nelaimēm, arī ugunsnelaimēm. Kumelīte - būs laba veselība. Raspodiņš ir simbols sievietes skaistumam.
  • Sarkanais āboliņš - lai zied vaigu gali kā sarkanais āboliņš! Visu gadu būsi daiļa un ziedoša!
  • Margrietiņa - te ir spēles moments: būs, nebūs. Kā kauliņš kritīs. Tur vēl neko nevar zināt. Ābele - varētu būt kāds bērniņš vai mazbērniņš, jo tas simboliski ir mātes koks. Liepa - ziedēsi un plauksi kā liepa, un bites spietos ap tevi, medu kārojot bariem vien. Hm, kas tās bites varētu būt?

Vairāk interesantu tradīciju lasi žurnālā «Ieva».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu