Rīgā jau trešo reizi norisināsies Viņa Svētības Dalailamas XIV mācības

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Atsaucoties Baltijas valstu un Krievijas iedzīvotāju aicinājumam, Rīgā no 24. līdz 26. oktobrim jau trešo reizi norisināsies Nobela miera prēmijas laureāta un budistu garīgā līdera Viņa Svētības Dalailama XIV mācības «Vieduma un labestības filozofija» un dialogi «Pasaules harmonijai nav robežu».

Pirmās divas mācības Rīgā apmeklēja 10 000 interesentu no Baltijas valstīm, Krievijas, Somijas, Lielbritānijas, Vācijas, Ukrainas, Baltkrievijas, Nīderlandes, Itālijas, ASV, Zviedrijas u.c. Plānots, ka arī šogad uz mācībām, kas norisināsies Skonto hallē, ieradīsies aptuveni 5000 budistu no visas pasaules.

Divu dienu mācībās «Vieduma un labestības filozofija» Viņa Svētība Dalailama koncentrēsies uz budisma mācības praktisko aspektu, tādēļ viņš ir izvēlējies skaidrot divus pamattekstus - Kamalašilas «Apceres pakāpes» (sanskr. Bhvanakrama) un Dže Tsonkapas «Īsais Lamrim» (tib. lamrim dudon).

«Meditācijas pakāpes» ir trīsdaļīgs traktāts, ko pēc Tibetas karaļa Trisonga Decena lūguma 8. gs. sarakstījis indiešu budistu filozofs Kamalašīla. Tajā aprakstīta pakāpeniskas garīgās pilnveidošanās metode, kuras piekritēji bija senindiešu Nālandas klosteruniversitātes meistari, pretstatā tajā laikā Ķīnā izplatītajai un Tibetā ienākušajai «acumirklīgās apgaismības» idejai. Kamalašīlas ieskatus par pakāpēm meditācijas prakses izkopšanā Viņa Svētība uzskata par ļoti nozīmīgiem, tādēļ regulāri sniedz «Bhāvanākramas» otrās daļas mutiskos skaidrojumus dažādās pasaules vietās.

Savukārt «Īsā lamrim» (tib. Lamrim dudon) autors Dže Tsongkapa – Gelug skolas pamatlicējs, kurš Tibetas budismā tiek godāts līdzvērtīgi Budam. Viņa slavenākais sacerējums ir «Pakāpeniskais ceļš uz apgaismību» (Lamrim), kas ticis uzrakstīts garajā, vidēji garajā un īsajā versijā.

Vairāk informācijas par mācībām meklēt www.dalailaima.lv

VS Dalailama mācības pirmo reizi Rīgā notika 2014. gada maijā, bet iepriekš garīgais līderis Latviju apmeklējis trīs reizes, pēdējo - ar plašu pasākumu programmu 2013. gadā. VS Dalailamas XIV trešās vizītes centrālais notikums bija publiskā lekcija «Līdzcietības kultūra» («The Culture of Compassion»), kuru klātienē apmeklēja gandrīz 6 tūkstoši cilvēku, bet internetā noskatījās vēl 8807 interesentu no 20 pasaules valstīm. Vizītes laikā viņš tikās ar Saeimas deputātiem un Latvijas eksprezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, kā arī Latvijas inteliģences un garīdzniecības pārstāvjiem - filosofiem Ilmāru Šlāpinu un Arni Rītupu, bērnu anesteziologu Pēteri Kļavu, Latvijas Universitātes rektoru Mārci Auziņu, kā arī arhibīskapu Jāni Vanagu un citām ievērojamām personībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu