Elizabete Palasiosa: uzņēmējdarbība nav sprints, tas ir maratons!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Elizabete Palasiosa ir jauna, enerģiska latviešu producente, pasniedzēja un viena no radošo industriju uzņēmuma «Story Hub» veidotājām, kas daudziem, iespējams, jau zināma kā televīzijas seja, radio balss un aktrise vairākos pašmāju seriālos. Elizabetes radošais un profesionālais pieskāriens jūtams tādās dokumentālās filmās kā «Teritorija. Vija Celmiņš» un «Kvanta kods», kā arī 2016. gada Limbažu piena svētkos, Sabiedrības integrācijas fonda sociālajā kampaņā «7 stāsti par mums», Dalailamas vizītes Latvijā organizēšanā un daudzos citos Latvijas kultūras notikumos.

Uzņēmums «Story Hub» darbojas divus gadus, bet savā neilgajā pastāvēšanas laikā jau ir guvis savus pirmos vērienīgos sasniegumus. Vai vari, lūdzu, pastāstīt vairāk par jūsu projektu «KURBADS. ĶĒVES DĒLS»? Kas jums ir palīdzējis sasniegt tik veiksmīgus rezultātus?

Multimediālā metālopera «KURBADS. ĶĒVES DĒLS» ir līdz šim vērienīgākais projekts mūsu uzņēmuma pastāvēšanas vēsturē. Projekts savu pirmizrādi piedzīvoja šovasar – 3. jūnijā Limbažos. Stāsta pamatā ir latviešu tautas pasaka par Kurbadu. Cilvēka griba, pašattīstības ceļš, cīņa ar iekšējiem un ārējiem dēmoniem, iniciācija – šīs tēmas ir pasakas centrā un savu aktualitāti nav zaudējušas arī šodien. Tā ir 21. gadsimta pasakas interpretācija, izmantojot gan dabas matēriju, gan tehnoloģiju iespējas, kas radīja šīs vasaras vērienīgāko brīvdabas uzvedumu. Pasākums izskanēja kā Latvijas valsts simtgades notikums un nominēts balvai «Kilograms kultūras 2017».

Manuprāt, šā uzveduma veiksmes stāsta pamatu izveidoja brīnišķīgā radošā komanda,

kura mēnešiem ilgi smagi strādāja, lai radītu horeogrāfiju, mūziku, režiju, video, specefektus, tērpus un skatuves scenogrāfiju.

Kādu laiku jau darbojies uzņēmējdarbībā un esi izjutusi, ko nozīmē būt uzņēmējam. Vai vari pastāstīt, kas, tavuprāt, ir svarīgākais, lai iesāktu savu biznesu?

1. Pirmkārt, tās ir ambīcijas – gribēt izdarīt kaut ko vairāk, labāk, citādāk; vēlme radīt ietekmi vai kaut ko mainīt; vēlme pēc 10 gadiem redzēt sevi starp nozares vadošajiem līderiem.

2. Otrkārt - pārliecība un ticība saviem spēkiem.

3. Treškārt, konceptuāla pārslēgšanās no darba ņēmēja uz radītāja un darba devēja lomu. Tā ir vēlme un vajadzība būt noteicējam un procesa vadītājam, nevis no citu lēmumiem atkarīgam, kas

var būt liels pārbaudījums cilvēkiem, kuri iepriekš ir strādājuši stabili atalgotu darbu kādā citā (ne savā) uzņēmumā.

Noteikti būtiska ir arī izpratne par nozari kopumā, zināšanas par darba lauku, konkurentiem, aktuālo problemātiku un iespējām tajā visā atrast savu vietu – kā minimums vismaz intuitīvā līmenī.

Kas ir tie šķēpi, kas ir jānolauž, lai iesāktu biznesu? Vai uzskati, ka pietiek tikai ar veiksmīgu biznesa ideju, vai tomēr neiztikt arī bez citiem auglīgiem apstākļiem, piemēram, zinošu mentoru atbalsta?

Būt neatkarīgam un pašam sev kungam un karalim pieprasa gatavību pilnībā uzņemties atbildību par sevi pašu un cilvēkiem, kurus tu piesaisti.

Viss, ko tu izdari, ir tava darba augļi, ko neizdari – sekas, ar kurām pašam jātiek galā.

Es ticu, ka ar ideju pietiek ar nosacījumu, ja apkārt ir laba augsne, kur veidoties un attīstīties. Protams, ja ir tikai ideja, tas vēl ir daudz par maz, lai varētu prognozēt veiksmīgu izdošanos, bet, ja apkārt ir šī attīstībai labvēlīgā vide un atbalsts, zinoši nozares speciālisti un finanšu konsultanti, tad tā nav problēma.

Mentori ir ļoti būtisks atbalsts, kas var palīdzēt izvairīties no zemūdens akmeņiem. Tas, protams, negarantē, ka nebūs kļūdu. Manuprāt, cerēt, ka nebūs kļūdu vispār, ir viena no lielākajām muļķībām. Kļūdas būs, un vēl ļoti daudz. Ja cilvēks nav gatavs kļūdīties, tad laikam vispār labāk neko neuzsākt, kur nu vēl vienam un uz pašam savu atbildību. Mentori var paglābt no klasiskiem grābekļiem, kam uzkāpuši jau daudzi, kā arī palīdzēt savu intuīciju uzlikt uz pareizajām sliedēm - noformulēt to korektā terminoloģijā, izanalizēt potenciālu, izvērtēt iekšējos un ārējos riskus un veikt, piemēram, konkurentu un tirgus analīzi, kā arī aprēķināt ilgtermiņa finanšu stratēģiju.

Ļoti būtisks aspekts ir arī komanda. Atrast cilvēkus, kas grib to pašu, ko tu, kam var uzticēties un ar ko tu esi gatavs riskēt un iet līdz galam, dažkārt ir ļoti grūti. Vēl jo grūtāk to ir izdarīt pašā sākumā, kad jauns uzņēmums vēl lielus solījumus neizteic un nesniedz garantijas, kā arī nespēj piedāvāt kādas īpašas priekšrocības vai konkurētspējīgu atalgojumu, tāpēc šis, manuprāt, ir ļoti būtisks aspekts - domubiedri ar līdzīgu pasaules uztveri, mērķiem, ambīcijām un gatavību riskēt to visu sasniegt saviem spēkiem.

Nereti cilvēki uzskata: lai sāktu uzņēmējdarbību, ir nepieciešamas lielas investīcijas. Taču pasaulē ir ļoti daudz veiksmīgu piemēru, kas parāda, ka tas ir tikai mīts. Kādi ir mīti, ar ko esi saskārusies, veidojot un attīstot savu biznesu?

Laikam jau varētu piekrist, ka šis ir viens no mītiem, kas ir apgāžams. Viss atkarīgs no nozares un uzņēmuma darbības specifikas. Kaut kādas investīcijas ir nepieciešamas, bet tās var būt arī dažu simtu vai tūkstošu eiro apmērā, ne vienmēr ir nepieciešami simti tūkstošu, lai kaut ko sāktu. Arī

tavs ieguldītais laiks ir naudā izmērāma investīcija, ko ne visi var atļauties, bet dažkārt tieši šis laiks ir galvenais, kas nepieciešams,

lai kaut ko sasniegtu.

Manuprāt, liels šķērslis ir arī bailes no tā, ko tu nezini vai neesi darījis iepriekš. Mēs visi nevaram zināt visu, tas ir fakts, tieši tāpēc nevajag no tā baidīties. Var pieņemt kompetentu darbinieku, ja ir resursi, bet, ja to nav, tad lūgt mentoru un konsultantu atbalstu vai arī mācīties pašam. Es atbalstu un bieži pati lietoju «mācies darot» pieeju.

Tu jau minēji, ka zinoši mentori ir būtisks atbalsts jauna biznesa sākšanā. Kāds ir lielākais atbalsts, ko tev – kā jaunam uzņēmējam – sniedza darbošanās LIAA radošajā biznesa inkubatorā?

Regulāri tiek sniegta iespēja apmeklēt dažādas apmācības un treniņus pie nozares speciālistiem, pieredzējušiem uzņēmējiem un viedokļu līderiem, kas ļoti būtiski ir palīdzējis iedziļināties uzņēmējdarbības pamatos un izprast svarīgāko, kas jāzina jaunajiem uzņēmējiem radošajās industrijās.

Biznesa inkubators nodrošina jaunu kontaktu tīklu, kur atrodami gan padomdevēji, gan citi jauni, talantīgi uzņēmēji, ar kuriem dalīties priekos un bēdās, jo bieži vien esat līdzīgā situācijā un esat risinājuši vai šobrīd risināt līdzīgas problēmas. Tāpat arī ir daudzu veiksmīgu sadarbību potenciāls, kas veidojas starp inkubatora uzņēmumiem.

Vēl ir neskaitāmas lietas, kas tiek plānotas tuvāko gadu laikā, tā ka šis saraksts turpinās augt, ietverot arī finansiālu atbalstu un pārējās iespējas, ko inkubatori piedāvā saviem dalībniekiem.

Inkubators ir lieliska vieta, kur satikties ar līdzīgi domājošiem, lūgt padomu un atbalstu. Tā ir vieta, kur var atļauties nezināt un uzdot jautājumus, kaut arī dažkārt muļķīgus, jo blakus ir cilvēki un resursi, kas palīdzēs atrast pareizās atbildes. Caur visu, ko mēs darām kopā, ir iespējams kritiski izvērtēt sevi, savu ideju konkurētspēju un nākotnes potenciālu. Ja nebūtu inkubatora, tad vienam pašam būtu daudz grūtāk to izdarīt, kā arī daudz vieglāk palikt savā subjektīvajā uztveres laukā. Inkubators mums visiem palīdz izkāpt no savas komforta zonas un aicina pārrunāt savas aktuālās problēmas vienam ar otru, mūsu pasniedzējiem un mentoriem. Inkubators ir izcila uzņēmējdarbības mācībstunda un atbalsts, par kuru ir vērts pacīnīties.

Elizabeti satikt un ar viņu parunāties varēs 25. augustā festivālā «iNOVUSS» laika posmā no 11.00 līdz 12.00 Dizaina Kupola teltī, kur viņa vadīs uzņēmējdarbības pieredzes stāstu diskusiju «Lūst vai plīst». Sarunām piebiedroties tiek aicināti visi, kam interesē uz lietām paskatīties no citas perspektīvas.

Jaunrades festivālu «iNOVUSS» rīko Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu