Mācību apmeklētāji veidos Viņa Svētības Dalailamas fotokolāžu

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viņa Svētības Dalailamas mācību un dialogu apmeklētāji, kas no 23. līdz 25. septembrim apmeklēs «Skonto» halli, piedalīsies Tibetas budisma garīgā līdera fotokolāžas veidošanā. Ikvienam būs iespēja nofotografēties, lai no mācību dalībnieku foto izveidotu Viņa Svētības portretu, kas tiks publicēts www.dalailama.lv

Rīgā no 23. līdz 25. septembrim jau trešo reizi norisināsies Nobela miera prēmijas laureāta un budistu garīgā līdera Viņa Svētības Dalailamas XIV mācības «Vieduma un labestības filozofija» un «Pasaules harmonijai nav robežu. Dialogi ar Viņa Svētību Dalailamu». Mācību ietvaros 23. septembrī tiks demonstrēti arī ekskluzīvi fragmenti no jaunākās Pāvela Maklaja filmas «Safrāna sirds». Biļetes uz mācībām un dialogiem pieejamas www.bilesuserviss.lv.

Divu dienu mācībās «Vieduma un labestības filozofija» Viņa Svētība Dalailama koncentrēsies uz budisma mācības praktisko aspektu, tādēļ viņš ir izvēlējies skaidrot divus pamattekstus - Kamalašilas «Apceres pakāpes» (sanskr. Bhvanakrama) un Dže Tsonkapas «Īsais Lamrim». «Apceres pakāpes» ir trīsdaļīgs traktāts, kurā aprakstīta pakāpeniskas garīgās pilnveidošanās metode. Savukārt «Īsais lamrim» stāsta par pakāpenisku ceļu uz apgaismību (Lamrim).

Mācību apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar divām unikālām izstādēm - Nikolaja Dudko budisma sakrālo gleznu (thangha) izstādi «Dzogčen vizuālie tēli» un pasaulē slavenā preses fotogrāfa Manuela Bauera foto izstādi «Viņa Svētība Dalailama XIV. Ceļš uz mieru».

Manuels Bauers, daudzu gadu garumā esot blakus, fotografējis Dalailamas ikdienu. Bauers šajās fotogrāfijās iemūžināja Dalailamas dzīvi - garīgo un ikdienas, publisko un no citu acīm slēpto, radošo un uzjautrinošo. Reiz Dalailama par savu fotogrāfu no Šveices izteicies: «Manuels Bauers ir kas vairāk nekā tikai fotogrāfs, viņš ir mans tuvs draugs. Viņš daudz zina par Tibetu, par tibetiešu kopienu un ir veltījis daudzus gadus, izzinot mūsu kultūru. Viņš dziļi izjūt Tibetu un pazīst tibetiešus trimdā. Tādēļ šīs fotogrāfijas var tik daudz pastāstīt cilvēkiem.»

Dialogos ar Tibetas budisma garīgo līderi piedalīsies režisors Alvis Hermanis, mūziķis Boriss Grebenščikovs un režisors-dokumentālists Vitālijs Manskis, bet pasākuma vadītājs būs dramaturgs un režisors Ivans Viripajevs. Visi dalībnieki ir personīgi pazīstami ar Viņa Svētību Dalailamu, kas aizstāv ideju par «visas cilvēces vienotību» pret mazāk nozīmīgām «otrās pakāpes atšķirībām starp cilvēkiem», piemēram, nacionālā piederība, ticība, izglītības un ienākumu līmenis. Dialogi noslēgsies ar Borisa Grebenščikova un Alekseja Zubareva muzikālo veltījumu.

VS Dalailamas mācības pirmo reizi Rīgā notika 2014. gada maijā, bet iepriekš garīgais līderis Latviju apmeklējis trīs reizes, pēdējo - ar plašu pasākumu programmu 2013. gadā. VS Dalailamas XIV trešās vizītes centrālais notikums bija publiskā lekcija «Līdzcietības kultūra» («The Culture of Compassion»), kuru klātienē apmeklēja gandrīz 6 tūkstoši cilvēku, bet internetā noskatījās vēl 8807 interesentu no 20 pasaules valstīm. Vizītes laikā viņš tikās ar Saeimas deputātiem un Latvijas eksprezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, kā arī Latvijas inteliģences un garīdzniecības pārstāvjiem - filosofiem Ilmāru Šlāpinu un Arni Rītupu, bērnu anesteziologu Pēteri Kļavu, Latvijas Universitātes rektoru Mārci Auziņu, kā arī arhibīskapu Jāni Vanagu un citām ievērojamām personībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu