Rotu dizaineres Annas Faniginas unikālo gredzenu izstāde

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No 2017. gada 7.septembra līdz 3.oktobrim Rīgā, Eiropas Savienības mājas izstāžu zālē, notiek rotu dizaineres Annas Faniginas personālizstāde «Kuģu saraksts», kas ir autores veltījums Senās Grieķijas kultūrai.

Pati dizainere par izstādi saka tā: «Ideja par šo kolekciju radās jau pēc ceļojuma uz Atēnām pirms septiņiem gadiem. Sev visapkārt redzēju daudz grieķu alfabēta burtu un zināju, ka tiem noteikti jāparādās manās rotaslietās, tikai toreiz vēl nenojautu, kādās tieši. Lai šī kolekcija iegūtu savu īpašo formu, bija jāpaiet noteiktam laikam. Strādājot ar zīmolam VERBA tik raksturīgo latīņu valodu, kas jau šķiet teju pazīstama, sapratu, ka šis grieķu materiāls prasīs īpašu uzmanību. Man bija jāiepazīstas ar sengrieķu autoru darbiem, jāuzsāk grieķu valodas pamatkursa apguve, kā arī, jāpiedalās arheoloģiskā ekspedīcijā vienā no antīkās Grieķijas pilsētām. Tikai pēc šīs pieredzes sajutu, ka varu spert pirmo soli pretī jaunai kolekcijai. Šī izstāde jau piedzīvojusi vairākus ceļojumus ārpus Latvijas un tikusi veiksmīgi prezentēta Pēterburgā, Viļņā, Palangā, Amsterdamā, Minhenē un Adrijā (Itālija), tāpēc ir liels prieks to beidzot parādīt arī Rīgā. Uzreiz pēc Rīgas izstādes kolekcija dosies uz Venēciju, kur tā tiks izstādīta Venēcijas Dizaina nedēļas ietvaros.»

Izstādē, kā simboli nelieliem kuģiem, tiek prezentēti 70 sudraba un electrum (zelta un sudraba sakausējuma) gredzeni, kas var aizceļot ar jums un palikt uz rokas kā ceļabiedrs ikdienas prieku un rūpju viļņos.

Kolekcijas gredzenu unikālās «ūdenszīmes» ir to akmeņos iegravētie vēstījumi no eposiem sengrieķu valodā, kas citē Homēru, Sofoklu, Lukiānu un citus antīkās kultūras autorus. Tie atgādina par vienkāršām un nemainīgi svarīgām lietām – mīlestību, prieku, draudzību, ceļavēju pilnās burās un nemitīgu virzību uz priekšu.

Jūras tematikai atbilstošākie akmeņi, kas rotā kolekcijas gredzenus, ir heliodori, topāzi, kvarci un, protams, akvamarīni.

Neskatoties uz to, ka izstāde jau tikusi prezentēta citviet pasaulē, tieši Rīgas izstādes apmeklētājus sagaida īpašs pārsteigums, jo šoreiz katra gredzena vēstījums ir ne vien lasāms, bet arī klausāms audio formātā. Par to īpašs paldies Latvijas Universitātes sengrieķu un latīņu valodas pasniedzējai Ilonai Gorņevai, kas ieskaņojusi šos citātus un atdzīvinājusi tos ar savu balsi.

Dizainere piebilst, ka arī šīs kolekcijas radīšanā viņa pieturējusies pie zīmola VERBA galvenās idejas - rota ir ne tikai skaists aksesuārs, bet arī sajūtu, domu un filozofijas nesējs, jo tieši šī ideja katru aksesuāru padara unikālu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu