Par pirmās mātes piena bankas izveidi Latvijā

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Katru gadu Latvijā vairāk nekā 1000 bērniņu (jeb 6%) dzimst priekšlaicīgi. Viņiem ir ne vien lielāks risks neizdzīvot, bet arī saskarties ar veselības problēmām nākotnē. Mammas piens ir labākais uzturs jebkuram zīdainim viņa pirmajos dzīves mēnešos, taču vismazākajiem bērniņiem tas ir kritiski nozīmīgs ne vien izdzīvošanai, bet arī turpmākās dzīves kvalitātei, ir pārliecināti neonatologi. Diemžēl ne visām māmiņām, mazulim piedzimstot pirms laika, ir savs piens. Tāpēc gandrīz visur Eiropā darbojas mātes piena bankas, kur ar krūti barojošās māmiņas var ziedot savu pienu tām mammām, kurām piena nepietiek. Pašlaik Latvija un Rumānijā ir vienīgās valstis Eiropā, kurās nav izveidota mātes piena banka. Salīdzinājumam – Igaunijā ir viena, bet Lietuvā pat divas aktīvas mātes piena bankas.

Lai izveidotu Latvijā pirmo mātes piena banku, Latvijas Neonatologu biedrība sadarbībā ar uzņēmumiem Nutricia un Rimi, kā arī Bērnu slimnīcas fondu un priekšlaikus dzimušo bērnu vecāku organizāciju Esmu klāt! ar simbolisku pasākumu LU Botāniskā dārza Tropu tauriņu mājā šodien, 4. oktobrī, sāk vērienīgu labdarības kampaņu priekšlaikus dzimušo bērnu atbalstam «Dod spēku vismazākajam!», kuras laikā Latvijas iedzīvotāji tiek aicināti ziedot mātes piena bankas izveidei. Tāpat sabiedrība tiek iedrošināta paust emocionālo atbalstu, gūstot dziļāku izpratni par priekšlaikus dzimušajiem mazuļiem un viņu ģimeņu vajadzībām.

Foto: Publicitātes foto

Mātes piena bankas izveide – Latvijai nozīmīgs projekts

«Priekšlaikus dzimušajiem mazuļiem mātes piens dod visliekāko spēku augt, tāpēc mātes piena bankas izveide ir nozīmīgs projekts ļoti daudziem no Latvijas vismazākajiem bērniem. Ir pierādīts, ka mātes piens palīdz izvairīties pat no tādām agrajiem bērniņiem raksturīgām smagām slimībām kā nekrotiskais enterokolīts. Ne visām māmiņām, bērniņam piedzimstot priekšlaikus, ir savs piens, un šādos gadījumos otra piemērotākā izvēle būtu donoru piens,» skaidro viena no mātes piena bankas idejas iniciatorēm, Latvijas Neonatologu biedrības valdes priekšsēdētāja, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas neonatoloģe Amanda Smildzere.

Dr. Amanda Smildzere piebilst, ka piena bankas izveide ir apjomīgs projekts, kas tiks īstenots vairāku gadu laikā, un tā kopējās izmaksas būs aptuveni 61 000 eiro, neskaitot PVN. Par līdz gada beigām veiktajiem ziedojumiem būs iespējams ielikt šā projekta pamatus jeb veikt pirmo soli projekta īstenošanā, iegādājoties vienu no vissvarīgākajām ierīcēm – mātes piena analizatoru, kura izmaksas lēšamas ap 27 000 eiro, neskaitot PVN. Gadījumā, ja tiks ziedots lielāks apjoms līdzekļu, tas ļaus iegādāties arī speciālus ledusskapjus donoru piena saldēšanai. «Ir būtiski piebilst, ka mātes piena bankas mērķis būs nodrošināt donoru pienu vismazākajiem pacientiem visos Latvijas neonatoloģijas centros, ne tikai Rīgā,» stāsta Dr. A. Smildzere.

Arī Bērnu slimnīcas fonda valdes priekšsēdētāja Liene Dambiņa ir gandarīta par šo projektu – piena bankas izveide palīdzēs par pašu mazāko pacientu veselību rūpēties vēl labāk: «Lai priekšlaikus dzimis bērniņš varētu izaugt un būt vesels, ir nepieciešamas īpašas rūpes un atbalsts. Jau līdz šim līdzcilvēki ir ļoti daudz palīdzējuši, lai uzlabotu mūsu pašu mazāko pacientu veselību un atbalstītu viņu ģimenes, taču joprojām, vadoties no pasaules prakses un pieredzes, ir lietas, kas mūsu bērniem būtu nepieciešamas. Piena bankas izveide ir ļoti svarīgs solis, lai uzlabotu bērnu veselību un novērstu smagas veselības problēmas nākotnē. Sirsnīgs paldies akcijas organizētājiem par šo brīnišķīgo iniciatīvu, uzņemoties rūpes par bērniem un aicinot arī citus nākt palīgā!»

Foto: Publicitātes foto

Savukārt priekšlaikus dzimušo bērnu vecāku biedrības Esmu klāt! dibinātāja Sanita Ziediņa uzsver, cik svarīgs mammas piens ir mūsu vismazākajiem: «Kad pasaulē nāca mani mazuļi, izjutu to, cik svarīgs ir mātes piens – it īpaši, ja piena nav. Bērniņam piedzimstot priekšlaikus, svarīga ir katra pilīte, taču man piena nebija, un es to ļoti pārdzīvoju. Tajā pašā laikā blakus bija mammas, kurām bija tik daudz piena, ka palika pāri – bija žēl skatīties, ka tas iet zudumā. Mātes piena bankas izveide ir liels atbalsts gan mazuļiem, gan viņu māmiņām.»

Vieni no kampaņas iniciatoriem un rīkotājiem ir arī zīdaiņu un bērnu pārtikas ražošanas uzņēmums Nutricia, kas jau vairāk nekā 40 gadus savā zinātnes centrā Nutricia Research Nīderlandē pēta mātes pienu, ik dienu par to atklājot ko jaunu. «Mēs pētām mātes pienu, par savu misiju uzskatot mazuļu agrīnajā dzīves posmā uzņemtā uztura kvalitātes veicināšanu, jo katrs bērns ir pelnījis iespēju saņemt labāko uzturu un izaugt vesels – arī vismazākie jeb priekšlaikus dzimušie bērni, kuru veiksmīgai attīstībai uzturam ir kritiska nozīme. Piemēram, pagājušā gada laikā vien tika atklāti 600 jauni proteīni, kas atrodas mātes pienā. Šī bagātā pētnieciskā pieredze ļauj mums maksimāli ievērot mazuļu uztura vajadzības savu produktu ražošanā, vienlaikus secinot, ka mātes piens savas sarežģītās ķīmiskās formulas dēļ ir vispārsteidzošākais šķidrums pasaulē,» skaidro Nutricia vadītājs Baltijas valstīs Guntars Zālītis. «Mēs no sirds pateicamies visiem, kas jau iesaistījušies šajā labdarības akcijā, un tiem, kas to atbalstīs nākotnē, lai kopīgi dotu spēku vismazākajiem un viņu ģimenēm,» aicina G. Zālītis.

Ziedošanas iespējas

Aicinām atbalstīt Latvijā pirmās mātes piena bankas izveidi:

  • iegādājoties Aptamil 2, 3 vai 4 piena maisījumus ar akcijas uzlīmi Rimi veikalos, tādējādi ziedojot 0,50 eiro par katru iegādāto iepakojumu (akcijas periods 02.10.2017. – 31.12.2017.)

  • zvanot uz Bērnu slimnīcas fonda ziedojumu tālruni 90006988 (ziedojums: 1,42 EUR par zvanu) vai ziedojot mājaslapā bsf.lv,

  • ziedojot Rimi un Supernetto kastītēs vai Mans Rimi naudas uzkrājumu Rimi veikalu kioskos vai mājaslapā mansrimi.lv.

Lai arī ziedojumu kampaņas virsmērķis ir mātes piena bankas izveide, tas iet roku rokā ar sabiedrības izglītošanu, kā arī izpratnes un atbalsta veicināšanu, lai dotu spēku gan māmiņām, gan priekšlaikus dzimušajiem bērniem. Reizēm, lai paustu atbalstu, nemaz nav vajadzīgs tik daudz.

Foto: Publicitātes foto

Arī Latvijā pazīstamie mūziķi Ance Krauze un Kaspars Zemītis ir pievienojušies un pauduši atbalstu kampaņai «Dod spēku vismazākajam!», kā veltījumu priekšlaikus dzimušajiem bērniņiem un stiprinājumu viņu vecākiem iedziedot brīnišķīgo «Šūpuļdziesmu», kuras mūzikas autors ir Valdis Atāls.

Aicinām ikvienu Latvijas cilvēku paust savu atbalstu un dot spēku priekšlaikus dzimušo bērnu ģimenēm arī simboliski visas kampaņas laikā, piemēram, izveidojot no papīra origami taureni un izvietojot to savā apkārtējā vidē: mājās pie loga, darba vietā, skolā, kafejnīcā, bibliotēkā vai kādā citā sabiedriskā vietā. Tas būs atgādinājums, ka mēs esam tepat, līdzās, domājot labas domas.

Taurenītis ir izvēlēts par kampaņas simbolu, jo priekšlaikus dzimušie bērni ir kā taurenīši – viņi ienāk šajā pasaulē ļoti mazi, trausli un sargājami, bet vienlaikus taurenis ir arī simbols jaunai, austošai dienai un cerību pilnam sākumam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu