Marija. Būdama nedzirdīga, studē universitātē Holandē un zina vairākas valodas

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Vakar, 19.oktobrī, Greiema Klārka stipendiju 5000 EUR apmērā saņēma Marija Satibaldijeva, kura 2000.gadā bija pirmā Latvijā, kas ieguva kohleāro implantu un, būdama nedzirdīga, šobrīd veiksmīgi studē Bredas universitātē Holandē un spēj brīvi sarunāties vairākās valodās!

Marija Satibaldijeva ir dzimusi 1997.gada 11.maijā, un nepilnu trīs gadu vecumā, pateicoties savu vecāku, radinieku, tēva kolēģu (no Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta) atbalstam un ārvalstu labdarības fonda finansiālajai palīdzībai, kā arī pārdotam īpašumam un kredītam bankā, viņa kļuva par pirmo pacienti Latvijā, kas ieguva kohleāro implantu.

«Tehnoloģijas sasniegums, vecāku neatlaidība un Marijas cīņasspars, šie trīs parametri raksturo to brīnumu, kas noticis ar Mariju,» situāciju raksturo Dr.med. Sandra Kušķe, Latvijas Bērnu dzirdes centra vadītāja. «Par nedzirdības klātbūtni vairs liecina tikai sen noteiktā diagnoze un neliela tehniska ierīce aiz austiņas. Pateicoties kohleārajam implantam, kuru 2000. gada martā Marijai sarūpēja pašas vecāki, Marija sāka dzirdēt, un neatlaidīga darba rezultātā šobrīd brīvi komunicē vairākās valodās. Jā, tas ir brīnums, un šī brīnuma vārds ir Marija,» par notikumu attīstību stāsta Dr.Sandra Kušķe.

Foto: publicitātes

Marija atklāj, ka līdz 2000.gadam Latvijā netika veiktas mākslīgu auss nervu implantācijas operācijas, tāpēc informācija bija grūti pieejama. Ar interneta palīdzību vecāki uzzināja par šāda veida operācijām un ar jautājumiem vērsās pie Latvijas bērnu dzirdes centra vadītājas Dr. Sandras Kušķes.

«Ar siltiem vārdiem vēlos pateikties Latvijas Bērnu dzirdes centra darbiniekiem par tehnisku un psiholoģisku atbalstu darba un brīvdienu laikā, un, protams, pateikties centra vadītājai Dr. Sandrai Kušķei, «Cochlear» pārstāvjiem, Dr. Lenhardam, kurš veica operāciju kopā ar latviešu speciālistiem, un, protams, arī saviem vecākiem,» savā pateicības runā teica Marija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu