RUS
Tavs pārlūks ir novecojis, lūdzu atjauno to..
Sīkdatnes (cookies) mums sniedz iespēju uzlabot jūsu kā lietotāja ērtibas. Turpinot izmantot mūsu vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. VAIRĀK >

Sieviete, kas pārzina teju katru šampanieša burbulīti

Egoiste
  • Raksts
  • Foto
vīndare Delfīna Labordē | Foto: Jānis Škapars/TVNET

Nesen Rīgā viesojās sieviete, kuras deguns un garšas kārpiņas viennozīmīgi pārzina izsmalcināto šampanieša pasauli. Tā ir viņa - šampanieša nama «Kliko atraitne» (Veuve Clicquot) vīndare Delfine Labordē (Delphine Laborde), kas mums pastāstīja daudz interesanta ne vien par šampanieša tapšanas procesu, bet arī apbrīnojamas sievietes uzņēmību radīt šo debešķīgo dzērienu.

Kliko kundze uzdrošinājās vadīt ģimenes uzņēmumu laikā, kad drosmīgākais lēmums, kuru varēja pieņemt sieviete, bija neparasta kleitas fasona izvēle.

«Ekskluzivitāte un oriģinalitāte – tie ir mūsu šampanieša nama galvenie raksturlielumi, pie kuriem pieturamies jau kopš pirmsākumiem, vienmēr meklējot jaunus garšas savienojumus un receptes,» stāsta Delfine Labordē.

Labordē: šampanietis jādzer ne tikai svētkos!

Delfine ar vīna pasauli ir pazīstama jau kopš bērna kājas: «Ar vīna dārziem esmu saistīta jau kopš bērnības – Reimsā manai ģimenei ir daži zemes īpašumi, un pirms 10 gadiem pabeidzu AgroParisTech, iegūstot agronomijas inženieres grādu,» atklāj Delfine. Pēc tam sekoja darba gadi vīna darītavās, Šampanieša komitejā (CIVC), bet 2011. gadā Delfini izvēlēja European Champagne Ambassadors’ Award rīkošanai.

Visbeidzot, pirms pieciem gadiem, D. Labordē pievienojās šampanieša nama «Kliko atraitne» komandai. «Cilvēkiem parasti šķiet, ka šampanietis – tas ir kaut kas tāls, no pavisam citas dzīves. Agrāk tas patiešām tā bija, šampanieti lielākoties baudīja aristokrāti, bet 20. gadsimtā – ļoti turīgi ļaudis. Bet šobrīd izpratne par šampanieti un tā baudīšanas kultūra mainās: līdzīgi kā vīnu, to var un vajag baudīt, kad gribas, nevis tikai svētku reizēs,» iesaka vīndare.

Šampanietis, kas izdzīvoja 200 gadus zem ūdens

Vīndare norāda, ka ar Veuve Clicquot šampanieti saistās daudzi interesanti stāsti, piemēram, pārsteidzošais atklājums Baltijas jūrā: 2010. gada jūlijā uz kuģa, kas bija nogrimis Baltijas jūrā pie Ālandu salām, somu ūdenslīdēji atrada vairākas unikāla šampanieša pudeles, tostarp 47 zīmola «Kliko atraitne» pudeles.

Neskatoties uz to, ka tās bija pavadījušas jūras dzelmē gandrīz divsimt gadu, pudeļu saturs bija izcili saglabājies.

Kliko atraitne - tev viņas vārds ir jāatceras!

«19. gadsimtā šampanietim bija ļoti izteikti rauga nosēdumi, dzēriena attīrīšana no tiem bija dārga un sarežģīta. Tā kā Kliko kundze bija uzņēmīga sieviete, kura lieliski orientējās vīnu darīšanas jomā, viņa pirmā izdomāja ekonomisku veidu, kā to paveikt; vēlāk to pārņēma arī citi nami. Šo metodi sauc par «dе́gorgeage»: tās procesa laikā šampanieša pudeles tiek uzglabātas otrādi apgrieztas, lai visi rauga nosēdumi nogulsnētos tikai pudeles kakliņā. Pēc tam pudeles atdzesē tā, lai nosēdumi sasaltu, tad pudeles atver un uzkrātā spiediena ietekmē ledus ar nosēdumiem vienkārši izslīd no pudeles kopā ar nelielu vīna daudzumu. Kliko kundze mums sniedz iespēju šobrīd baudīt izcili tīru un caurspīdīgu šampanieti,» atklāj Delfine.

Attiecībā uz vīnu kvalitāti Kliko kundze nekad nepieļāva kompromisus un uzlaboja jaunas ražošanas tehnoloģijas. Viņa personīgi izgudroja īpašas ierīces «remuage» procesam, lai attīrītu šampanieti, un ieguva pirmo kupāžas rozā šampanieti. Pēc dažiem gadiem viņas vārds kļuva par preču zīmi, kas apzīmē izcilību. «Pirmo «assamblage» rozā šampanieti Kliko kundze radīja 1818. gadā, pievienojot noteiktu daudzumu sarkanvīna šampanietim Yellow Label. Rezultātā radās Veuve Clicquot Rosé ar augļainu un piesātinātu aromātu,» skaidro vīndare. «Šo šampanieti ideāli kombinēt ar tunci, vērša gaļas karpačo, pīli, sarkanajiem augļiem un tomātiem.»

Viņas uzņēmējas būtību apliecināja fakts, ka Kliko kundze rūpīgi izvēlējās un iepirka visus labākos vīna dārzus Šampaņā. Tieši pateicoties tam, arī mūsdienās uzņēmums pārvalda labākos vīna dārzus Šampaņas provincē, un tas dod savas priekšrocības jau pirmajā vīna ražošanas etapā, proti – vīnogu savākšanā.

Kliko nama šampanieši un vīni ātri iekaroja visu Eiropu

Jau 1790. gadā uz Krieviju nosūtīja pirmo dzirkstošā vīna partiju, un daudzu gadu garumā Kliko kundze ļoti cieši sadarbojās ar Krieviju. Piemēram, 1825. gadā Kliko atraitne pārdeva Krievijai 252 452 šampanieša pudeles, bet gadu gaitā šis skaits tikai auga. Kamēr praktiski visa Eiropa bija kara pārņemta, Kliko kundze sāka piegādāt šampanieti citām valstīm, kur tā sauktais svētku dzēriens tobrīd bija ļoti pieprasīts. Pēc kara beigām viņas šampanieti gaidīja milzīgi panākumi.

Imperatoru un karaļu galmi bija sajūsmā par Kliko atraitnes dzirkstošajiem vīniem.

Augi Kultūra Krievija
0 Komentāri