Pāru etiķete restorānā jeb kā mums pareizi būtu jāuzvedas, kad ejam uz restorānu divatā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kad man lūdza rakstīt rakstu par to, kā pārim būtu pareizi jāuzvedas restorānā, mana pirmā doma bija ļoti vienkārša – ir taču vispārpieņemtās pieklājības normas un veselais saprāts, un ar to jau vajadzētu būt pilnīgi pietiekoši. Bet, paskatoties uz visu mazliet padziļināti, izrādījās, ka ir vesela virkne lietu, kuras nodarbina cilvēkus, kas iet uz restorāniem gan pāros, gan grupās, un nav līdz galam skaidras vai ir diezgan diskutablas.

Tātad kas tad būtu galvenais, kas mūs satrauc un kas mums būtu jāzina, kad ejam uz restorānu divatā?

Vispirmām kārtām jāsaprot, kuru restorānu izvēlēties. Šeit nu jāsaka, ka svarīgs ir mērķis, ar kādu ejam uz restorānu. Vai tā ir pirmā tikšanās, vai draugu papļāpāšana, vai varbūt kāda svarīga saruna vai arī jānosvin kādi svētki, vai arī tā vienkārši ir kārtējā ēdienreize. Svarīgi ir trīs aspekti: ēdienkarte, atmosfēra un cena. Visi trīs būtu jāzina, pirms dodamies uz konkrēto restorānu. Ja gaisma būs pārāk intīma, dīvāni pārāk zemi un mīksti, pārāk tuvu sēdēs citi cilvēki vai cenas vedīs Jūs diskomfortā, nekas labs neiznāks un neizdosies sasniegt to, ko vēlējāties, dodoties uz restorānu.

  • Latvijā ir tikai daži restorāni, kuros pilnīgi noteikti ir nepieciešama rezervācija, bet vienmēr ir labāk piezvanīt uz restorānu un pārliecināties, ka durvis būs vaļā un būs pieejami atbilstoši galdiņi.

  • Būtu neprātīgi aizvest savu veģetārieti draudzeni vai draugu uz steiku restorānu, nepainteresējoties, vai ir iespējams pasūtīt veģetārus ēdienus. Vai, labi zinot, ka draugam negaršo asi ēdieni, mēģināt labi pavadīt laiku tipiskā indiešu restorānā. Ja nezinām, kam cilvēks dod priekšroku, vienmēr labi izvēlēties klasiskus restorānus; piemēroti ir itāļu vai Vidusjūras stila restorāni, kuros ēdienu iespējams pasūtīt visdažādākajām gaumēm un atbilstoši dažādām alerģijām.

  • Ja ierodaties restorānā no dažādām pusēm, tad vīrietim vajadzētu ierasties kādas minūtes ātrāk, jo likt dāmai uz sevi gaidīt tiek uzskatīts par diezgan rupju klasiskās etiķetes pārkāpumu.

    Labāk ierasties 5 minūtes ātrāk nekā 5 minūtes nokavēt.
  • Ja pāris ierodas kopā, vīrietim būtu restorānā pa durvīm jāieiet pirmajam, un arī restorāna iekšpusē vīrietim būtu jāiet pa priekšu, lai risinātu visus organizatoriskos jautājumus un visas negaidītās situācijas, kuras varētu rasties. Tāpat arī galdiņš būtu jāizvēlas vīrietim, ja vien jums netiek ierādīts iepriekš rezervēts galds. Izejot no restorāna, vīrietis atver durvis un atļauj sievietei iziet pirmajai.

  • Strīdīgs vienmēr ir bijis un būs jautājums par to, vai pāris sēž viens otram blakus, vai viens otram pretim. Domas dalās visā pasaulē, un arī starp dzimumiem viedoklis nekad nebūs vienots. Dariet tā, kā jums liekas atbilstoši, bet parasti katra individuāla situācija būs tā, kura noteiks, kā pareizi izvēlēties vietas pie galda, vai sēdēt līdzās vai tomēr pretī. Daudzi šobrīd izvēlas vidusceļu un, ja iespējams, sēž 90 grādu leņķī, lai būtu tuvāk blakus, tomēr nepazaudētu iespēju ērti sarunāties. Klasiskā etiķete nosaka, ka vīrietim būtu jāsēž ar seju pret durvīm.

  • Ja sēžat pie galda vairāki pāri, tad gan parasti cilvēki, kuri ir atnākuši pārī, sēž viens otram blakus.

  • Pasūtījumu viesmīlim var teikt katrs atsevišķi, var pasūtīt vīrietis, iepriekš noskaidrojot savas partneres vēlmes. Nevajadzētu izvēlēties ēdienu sava partnera vietā, tas vairāk asociējās ar mammas un dēla vai tēva un meitas attiecībām.

  • Dzērienu pasūtīšana pareizi būtu vīrieša uzdevums, iepriekš noskaidrojot, ko partnere vēlētos dzert. Atkal – neuzspiežam nekādus kanonus. Mūsdienās kafiju drīkst pasūtīt arī ēdienreizes sākumā, un nedzert alkoholu ir katra tiesības. Būtu svarīgi atcerēties, ka alkohols tikai šķiet nervu spriedzes atslābinātājs, tas var pārvērsties arī nepatīkamos brīžos. Un, ja nu gluži ir vēlēšanās paspīdēt ar savām lieliskajām zināšanām vīnos, dariet to pēc iespējas taktiskāk, jo sevišķi, ja nezināt kāda ir jūsu partnera vai partneres vīna zināšanu bagāža.

    Pēc klasiskās etiķetes, ja vēlaties pasūtīt pudeli vīna, tad pareizi būtu izvēlēties to, kas patīk dāmai.

    Ilustratīvs attēls

    PantherMedia/ScanPix

  • Ēst visi pie galda sēdošie sāk vienā laikā, un profesionāls apkalpotājs pasūtījumu sakārtos tā, lai nevienam nav jāgaida uz ēdienu, vai arī pabrīdinās par ēdienu servisa nobīdi jau iepriekš.

  • Mēs ar draugiem regulāri nogaršojam ēdienu viens no otra šķīvja un dodam nogaršot viens no otra porcijām. Ja tas neizskatās pēc slimnīcas vai bērnudārza, tad tas nav nekas tāds, par ko uztraukties, jo mēs visi restorānos gribam baudīt pēc iespējas dažādākas garšas un ļoti bieži pasūtām dažādus ēdienus tieši tāpēc, lai nogaršotu pēc iespējas plašāku ēdienu garšu spektru. Tajā pašā laikā vajadzētu tomēr no šīm izklaidēm izvairīties pirmajās tikšanās reizēs vai arī biznesa tikšanās laikā, jo es pati personiski pazīstu diezgan daudzus cilvēkus, kuriem ļoti nepatīk, ka otrs baksta savu dakšu cita šķīvī.

  • Glāžu uzpildīšana vēsturiski ir vīrieša ziņā, un šis laikam ir viskonservatīvākais no visiem principiem, kura ievērošanu mūsu paaudzes laikā mēs nemainīsim.

  • Liels izaicinājums, jo sevišķi pirmajās tikšanās reizēs, ir tas, kurš maksās rēķinu un kā pareizi to sakārtot, lai visi būtu laimīgi. Vienīgais pareizais princips būtu: maksā tas, kurš uzaicina, vai arī pirms tam vienojās, ka maksā rēķinu uz pusēm. Mūsdienu pasaulē bieži sievietes ļoti demokrātiski raugās uz maksāšanas kārtību, un, ja nu sievietes vēlas līdzvērtīgas tiesības visur, tad arī restorāna rēķinos to vajadzētu ievērot. Nevajadzētu rīkot skandālus vai strīdus viesmīļu priekšā, bet mēģināt par to vienoties mierīgi un jau pirms maksāšanas brīdis ir pienācis. Ja pāris kopā iet uz restorāniem regulāri, tad noteikti par maksāšanas kārtību vai sistēmu var vienoties ģenerālās līnijās, lai visi būtu apmierināti.

  • Detalizēti nepieskaršos vispārējām galda manierēm, vienīgi piebildīšu, ka restorānā pienākas ievērot visas klasiskās galda kultūras prasības, bet tas jau būtu cits stāsts

  • Ja mēs runājam par vispārēju uzvešanās kultūru un pieļaujamām intīmām vaļībām, tad, kā teica viens mans labs draugs: «Nedari to, ko tu negribētu, lai dara cilvēki, kuri sēž pie blakus galdiņa!»

Tas arī varētu būt galvenais uzvedības pamatprincips jebkurā sabiedriskā vietā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu