«Šņabis bez alus – nauda vējā!» jeb kā cīnīties ar 1. janvāra rītu...

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Sliktā ziņa ir tāda, ka tiem, kas Vecgada ballītes karstumā, sajaucot džinu, šampanieti un vermutu, pamatīgi piemetušies un Jaungada rītu ierauga paģiraini miglainu, daudz nekas nepalīdzēs. Labā ziņa ir tāda, ka šīs ciešanas nav mūžīgas, tās drīz pāries.

«Narkologs teiktu, ka vīna glāze pusaudžu vecumā var būt pirmais solis pretim alkoholismam, gastroenterologs - ka arī viens graķītis rada slodzi aknām. Es uzskatu, ka, lietots saprāta robežās, alkohols neskādē. Būtiskākais jautājums, kurš pār kuru valda – lietotājs pār dzērienu vai otrādi,» saka diētas ārsts Andis Brēmanis. Un vēl: kāds ir cilvēka mērķis –

izbaudīt, priecāties vai piedzerties un neko neatcerēties.

Brēmanis citē populāro krievisko joku: «Vodka bez piva – ģeņģi na veķer.»*

Ja tomēr gadījies, ka, sagaidot Jauno gadu, vadības groži no rokām izslīdējuši un 2018. gada rīts pienācis, tīts paģiru miglā, nav vērts skumt – šīs savā ziņā ir «labas mokas», kas pāriet samērā ātri un bez sekām. Lai atgūtos, vajag lietot daudz šķidruma, vislabāk ūdeni. Alkohols no organisma aizskalo lielu daudzumu ūdens kopā ar svarīgām minerālvielām, tādām kā nātrijs un kālijs. Ūdens zudumu var izrēķināt – 50 grami alkohola organismam atņem 600 līdz pat 1000 mililitrus ūdens. Šādu alkohola daudzumu satur apmēram puslitrs vīna vai 125 mililitri degvīna.

«Var dzert minerālūdeni, meža avota ūdeni vai krāna ūdeni – galvenais dzert! Alkohols atūdeņo organismu, tāpēc paģiru gadījumā šķidruma līdzsvara atjaunošana organismā ir pirmais uzdevums,» stāsta ārsts. Labi palīdzēs zaļā tēva vai lauku tēja. Ūdenim vēlams pievienot citrona vai apelsīna šķēlīti, kas ļaus organismam uzņemt vitamīnus un minerālvielas. Nekādā gadījumā nevajadzētu ķerties pie trekniem, sālītiem ēdieniem.

Dzīvības sparu atgriezīs viegla, karsta dārzeņu zupiņa, ko organismam viegli pārstrādāt.

Vitamīni, kas ir zupas dārzeņos, ļaus trieciendevu saņēmušajām aknām tikt vieglāk galā ar savām funkcijām. Vēlāk cukura līmeni asinīs palīdzēs saldumi, bet dabiskie - piemēram, medus, augļu un dārzeņu sulas. Grūtajā brīdī labi noder sulu spiede, jo svaigi spiestajās sulās ir vairāk vitamīnu, kas organismam palīdzēs uzvarēt nelāgo sajūtu.

Pieredzējuši ballētāji jau iepriekš būs nodrošinājušies ar aptiekā pieejamajiem uztura bagātinātājiem, kas paredzēti paģiru mazināšanai.

Lai paģiras būtu mazāk šausminošas, ballītes beigās jāiedzer glāze vai divas ūdens.

Paģiru gadījumā fiziskas aktivitātes nepalīdzēs, jo 90% alkohola izvada aknas, kurām papildu slodze nemaz nav vajadzīga – alkohola pārstrādes process diemžēl ir smags. Lēna pastaiga svaigā gaisā gan nāks par labu.

* Degvīns bez alus – nauda vējā!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu