«Egoistes» eksperts - Aleksandrs Vēvers

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No personīgā arhīva

Rubrikā «Eksperts» turpmāk uz jūs, lasītāji, interesējošiem jautājumiem atbildēs burgeru eksperts, pazīstamā «Street Burgers» dibinātājs Aleksandrs Vēvers. Pirms iesūti jautājumu, aicinām tevi nedaudz tuvāk iepazīt «Egoistes» jauno ekspertu.

Aleksandr, mēs tevi nodēvējām par burgeru ekspertu, vai tomēr esi arī citu garšu un pagatavošanas tehnoloģiju pazinējs? Kā tu sevi dēvētu?

Es sevi nedēvēju ne par ekspertu, ne par pavāru, bet drīzāk par aizrautīgu cilvēku, kuram patīk radīt un meklēt risinājumus jaunu un kvalitatīvu garšu radīšanai, un ir sanācis tā, ka tieši

burgeri ir mana aizraušanās un, protams, bizness.

Burgerus es atklāju tad, kad tie Latvijā bija pazīstami kā fast food produkts, par kuru nerunāja, bet visi ēda lielo ēdinātāju kafejnīcās, vai arī bija daži entuziasti, kas jau darīja, bet mazākā mērogā, cenšoties iekļaut savos restorānos kādu vienu burgeru kā pamatēdienu, bet tas vēl nebija trends, tas drīzāk bija eksperiments.

Kāpēc burgeri? Kas ir tas, kas tevi pašu saista šajā ēdienā?

Es atklāju priekš sevis burgeru, kad biju aizbraucis darba braucienā uz Islandi un nogaršoju īstu amerikānisku burgeru, ar kvalitatīvu maizi, vietējas izcelsmes liellopa gaļu, kura bija vidēji cepta, kas maksāja vismaz 3x dārgāk, nekā paēst lielo tīklu burgernīcās, bet tā garša un kvalitāte bija neizmērojami laba, tur arī man «āķis bija lūpā».

Kā radās ideja par savas burgernīcas radīšanu?

Šajā brīdī arī radās doma, ka vajag kaut ko līdzīgu LV, jo nekā tieši tāda tobrīd nebija, un tikai pēc pusotra gada arī atvērās pirmais «Street Burgers».

Foto: no personīgā arhīva

Ar ko jūs atšķiraties no citām burgeru ēstuvēm?

Man mājaslapā www.streetburgers.lv ir 10 iemesli, kuri no pirmās dienas ir nemainīgi:

1. Liellopa burgeriem tiek izmantoti tikai sulīgākie gaļas gabali, kas tiek malti uz vietas 1-2 reizes dienā, lai saglabātu to svaigumu un garšas īpatnības.

2. Vistas burgeriem mēs izmantojam tikai vistas filejas, padarot tos veselīgus un ar mazāku tauku saturu.

3. Visi liellopa burgeri tiek pasniegti vidēji cepti.

4. Visi mūsu burgeri tiek cepti uz atklāta uguns grila, kas gaļai dod īpašo garšu un smaržu, kā arī gaļas svars burgerā ir vidēji 160 grami.

5. Mūsu receptūrās tiek izmantoti tikai svaigi dārzeņi, kuri tiek sagādāti katru dienu.

6. «Street Burgers» maize tiek cepta katru dienu vietējā maiznīcā, pēc tradicionālas receptūras, speciāli priekš «Street Burgers».

Pie mums ir arī bezglutēna maize.

7. Mūsu kartupeļu čipsi un salmiņi tiek gatavoti uz vietas no dabīgiem kartupeļiem, cepti 100% augu eļļā tieši pirms pasniegšanas.

8. Augu eļļa, kura tiek izmantota fritēšanā, tiek nodota pārstrādei biodīzelī.

9. Visi burgeri tiek gatavoti tikai tajā brīdī, kad tiek pasūtīti, lai būtu karsti no grila uz jūsu šķīvja.

10. Mūsu ēdienkartē ir vairāk nekā 20 dažādu burgeru, un, ja vēlies pagatavot savu burgeru, tad izvēlies sastāvdaļas un par pārējo parūpēsimies mēs!

Kā tev šķiet, kas ir tas, ko cilvēki mīl šajos burgeros – tā garšas niansēs?

Es dažreiz domāju, ka tas ir tas, ka trīs gadus neesam mainījuši receptūras un garšas nianses vēl joprojām ir tās pašas, un vēl joprojām izmantojam gaļu, kas tiek iepirkta no vietējiem zemniekiem, un viss ir godīgs un caurspīdīgs, kā arī mēs attīstāmies un piedāvājam jaunus burgerus, piemēram,

šobrīd ir iekļauti ēdienkartē trīs jēra gaļas burgeri, kuri ir pagatavoti no Latvijas jēra gaļas.
Foto: no personīgā arhīva

Nosauc, lūdzu, galvenos stūrakmeņus, lai pagatavotu burgeru tuvu ideālam?

Pats svarīgākais pagatavošanas procesā ir sastāvdaļas.

  1. Laba un svaiga maize.

  2. Kvalitatīva gaļa, tikai un vienīgi gaļas liellopa (buļļu) gaļa, jāpērk tikai gaļās gabals un pašiem rupji jāsamaļ,

    neiesaku pievienot cūkgaļu.

    Jo neizceptu cūkgaļu ēst ir bīstami!!

  3. Nepievienot neko lieku (garšvielu ziņā), jo jāmēģina sagaršot patieso gaļas garšu.

  4. Cepšana, grilēšana: pannai vai grilam jābūt ļoti karstam, jo liellopa plāceni nedrīkst sutināt, to vajag dedzināt un apturēt šo procesu, pirms tas pilnīgi izcepies, respektīvi gaļai jābūt vidēji ceptai, kā īstam steikam! Tas padarīs gaļu maigu un garšīgu, citādi tā būs pārcepta, sausa un ar rūgtu piegaršu.

  5. Kā arī ļoti svarīgas ir piedevas, kā tomāts, marinēts gurķis, sīpols, salātlapas, visam jābūt kvalitatīvam un svaigam.

Mājas apstākļos var pagatavot ļoti garšīgu burgeru, tikai jāzina, kā, un jāievēro šie pamatprincipi.

Kādi ir skarbākie stereotipi, ar kādiem mūsu sabiedrībai saistās burgeri?

Stereotipi – lēti, nekvalitatīvi, neveselīgi utt. Ļoti daudz noliegumu kas 20 gadu laikā ir radušies, bet ēdāju skaits nav samazinājies, ātrās ēstuves vēl joprojām ir pilnas un veras vaļā cita pēc citas.

«Street Burgers» ir te, lai lauztu šos stereotipus. Loģiski, ka līdz ar to visu arī izmaksas ir izaugušas. Lai visu pasniegtu kvalitatīvāk un veselīgāk, mēs izmantojam kvalitatīvākus produktus, kas noved pie tā, ka

esam stereotipiskam cilvēkam par dārgu, bet mana pārliecība ir tāda: labāk vienreiz kvalitatīvi, nevis 3x nekvalitatīvi.

Vai savus burgerus tu vari nosaukt par fast food?

Es savu burgeru saucu par slow food burgeru (par kādiem 80% tā arī ir taisnība), kaut arī Mārtiņš (Rītiņš) man pateiks, ka nevar šo vārdu tā valkāt, bet man nav cita izskaidrojuma, jo mēs to visu darām pēc šādiem principiem – vietējā svaigā gaļa, vietējā maizīte, salāti, uz vietas gatavotas mērces utt.

Foto: no personīgā arhīva

Kā tu lauztu pieņēmumu, ka izsmalcinātai dāmai nepiestāv iekosties sulīgā burgerā?

Man nav jālauž šie pieņēmumi, domāju, ka tas viss jau notiek. Esmu novērojis, ka mūsu burgernīcas arī apmeklē izsmalcinātas dāmas, un, manuprāt,

tas ir pat ļoti skaisti, kā dāma ar smalkiem pirkstiem ļoti uzmanīgi paņem burgeru un cenšas tajā iekosties

(jo tas nav mazs).

Piemini lietas, par kurām lasītāji tev var uzdot jautājumus!

  • Kur pirkt īstos produktus?
  • Kādus produktus izvēlēties?
  • Viss, kas saistīts ar burgeriem, un kā to visu pagatavot!

Gaidīšu jūsu jautājumus!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu