8 fakti par svecēm jeb kāpēc sveces mums tik ļoti patīk!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai gan sveces cilvēkiem mūsdienās vairs nav nepieciešamas kā gaismas avots, tās visā pasaulē kļūst arvien populārākas un iecienītākas modernās sabiedrības stresa pilnajā ikdienā, kad ikviens meklē atelpu, mieru un iespēju gremdēties jauka aromāta valdzinājumā. Turklāt, ja vētras laikā pazūd elektrība, sveces joprojām lieti noder telpas izgaismošanai.

Lūk, vairāki aizraujoši fakti par svecēm, to vēsturi un nozīmi mūsu dzīvē, kurus apkopojusi sveču studijas LARUA saimniece Kristīne Tīlika.

Senākās sveces

Saskaņā ar vēstures liecībām vissenākās sveces, kas izgatavotas no vaļu taukiem, ir tapušas Ķīnā Cjiņu dinastijas laikā - no 221. līdz 206. gadam pirms mūsu ēras. Savukārt

senākās aromātiskās sveces radušās Indijā – tās saturēja kanēli un tika plaši izmantotas tempļos.

Mūsdienu sveces visvairāk līdzinās Romas impērijas laika svecēm, kuras izgatavoja no kausētiem taukiem ar kaņepju, lina vai kokvilnas dakti.

Parafīna izgudrošana

1830.gadā destilēja parafīnu, un tā bija revolūcija sveču izgatavošanā, jo parafīns bija lēts materiāls, no kura varēja saražot diezgan augstas kvalitātes nearomatizētas sveces.

Tiesa, ņemot vērā parafīna sveču negatīvo ietekmi uz cilvēka veselību un vidi, mūsdienās arvien vairāk sveču mīļu izvēlas dabīgās sveces, kas izgatavotas no bišu vai sojas vaska – tās attīra gaisu, labvēlīgi ietekmē organismu un uzlabo veselību.

Sveces mājīgumam

Deviņi no desmit sveču lietotājiem atzīst, ka sveci iededz, lai istabā justos ērti un mājīgi. Tīlika iesaka

sveces dedzināt trīs stundas un pēc tam ļaut svecei «atpūsties», tādējādi pagarinot degšanas ilgumu.

Sveces pērk galvenokārt sievietes

ASV veikta aptauja rāda, ka 96% no svecēm iegādājās sievietes. Turklāt izrādās, ka gados jauni cilvēki sveču gaismu mīl baudīt biežāk nekā citu vecuma grupu cilvēki.

Sveces izmanto 70% mājsaimniecību

Pēc ASV Nacionālās Sveču asociācijas datiem, sveces izmanto septiņās no desmit mājsaimniecībām. Vairākums ģimeņu aizdedz sveci reizi līdz trīs reizes nedēļā, bet pusei cilvēku patīk iedegt vairākas svecītes vienlaikus.

Svarīgākais faktors – smarža

Pētījumi rāda, ka galvenais faktors,

pēc kura cilvēki izvēlas sveces, ir to aromāts, bet otrajā vietā ir krāsa un forma.

Visvairāk sveces dedzina ēdamistabā

Lielākā daļa jeb 42% cilvēku sveces visbiežāk aizdedz dzīvojamā istabā, 18% - virtuvē, bet 13% - guļamistabā, liecina aptaujas dati.

Vairums uzskata sveci par lielisku dāvanu

76% aptaujas dalībnieku uzskata, ka svece ir piemērota dāvana svētkos, bet 58% minēja, ka svece ir lieliski noder kā velte dzimšanas dienā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu