Valentīndienu atzīmē vairāk nekā 90% Latvijas iedzīvotāju

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia

Tuvojoties Valentīndienai, noskaidrots, kā Latvijas iedzīvotāji svin visā pasaulē populāros mīlestības svētkus. Taujāti par ēdienu, kas vislabāk raksturo mīlestību, vairāk nekā puse aptaujāto (57%) minējuši šokolādi. Vienlaikus liela daļa aptaujāto atzinuši, ka Valentīndienā ēdiena izvēle ir otršķirīga, jo galvenais, lai blakus būtu mīļotais cilvēks. Pašu gatavotā svētku maltītē Latvijas iedzīvotāji visbiežāk mīļoto pārsteigtu ar kādu gaļas ēdienu.

Aptaujā noskaidrots, ka Valentīndienu atzīmē vairāk nekā 90% Latvijas iedzīvotāju. Vairāk nekā 40% aptaujāto norādīja, ka Valentīndienu svin vienmēr, savukārt 52% respondentu atzina, ka mīlestības svētkus atzīmē tad, ja ir kāds, ar ko kopā svinēt.

Tikai 2% cilvēku Valentīndienu neatzīst un nesvin.

Daži aptaujātie norādīja, ka Valentīndienu svin, ja tā sakrīt ar kādu citu nozīmīgu notikumu, piemēram, tuvinieka dzimšanas dienu. Savukārt citi atzīmējuši, ka mīlestību var svinēt katru dienu, ne tikai reizi gadā.

74% aptaujāto uzskata, ka Valentīndienai piestāv jebkāda kopīga maltīte, - galvenais, lai blakus būtu mīļotais cilvēks. Līdzīgs skaits cilvēku par mīlestības svētkiem piemērotāko maltītes ieturēšanas veidu atzinuši nesteidzīgu pasēdēšanu kādā restorānā (13%) vai pašu mājās gatavota ēdiena baudīšanu (10%).

Kā neatņemamas Valentīndienas sastāvdaļas aptaujātie nosaukuši romantiku (32%) un skūpstus (22%).

Dāvanu saņemšana 14. februārī ir svarīga vien 6% aptaujāto.

Taujāti par ēdienu, kas visvairāk saistās ar mīlestību, vairāk nekā puse jeb 57% aptaujāto minējuši šokolādi, bet piektā daļa jeb 20% cilvēku mīlestību saista ar saldām tortēm, kūciņām un citiem konditorejas izstrādājumiem. Vairāk nekā desmitā daļa jeb 11% respondentu ar mīlestību saista svaigus, sulīgus augļus.

Ja Valentīndienas maltīte būtu jāgatavo pašiem, vairāk nekā puse jeb 56% aptaujāto pamatēdienā gatavotu gaļu. Citi romantiskā maltītē vēlētos pasniegt dārzeņus (14%) vai zivi (13%), bet desmitā daļa aptaujāto mīļotajam pasniegtu gardu pastas ēdienu. Taujāti par citiem Valentīndienai piemērotiem ēdieniem, respondenti minējuši pankūkas, kā arī tādus latviešiem neierastākus ēdienus kā lazanju un jūras veltes.

Par labāko maltītes turpinājumu ziemā atzīta aktīvā atpūta - slēpošana, slidošana, pārgājiens vai kādu cita aktivitāte svaigā gaisā - to iecienījuši 43% aptaujāto. Citi priekšroku dod mierīgākām nodarbēm - romantiskai pastaigai ar līdzi paņemtiem karstiem dzērieniem (24%) vai kopīgam teātra, koncerta vai kino apmeklējumam (21%). Desmitā daļa norādījusi, ka ziemā vislabprātāk pavada laiku mājās, piemēram, skatoties filmas. Interesanti, ka starp Valentīndienas iecienītākajām aktivitātēm nereti minēta arī tāda tradīcija kā kopīga filmas «Titāniks» skatīšanās.

*Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmuma LIDO aptaujā, kas norisinājās no 29. janvāra līdz 8. februārim, piedalījās vairāk nekā 300 respondentu no visas Latvijas vecumā no 16 līdz 67 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu