Ko ēd un kā jāuzvedas karalienes organizētajos banketos?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/AP/Scanpix/Leta/AFP/EPA

Mums vienmēr ir gribējies paskatīties, kas tad īsti notiek aiz karaļpils durvīm. Man bija šī laimīgā iespēja palūkoties no iekšpuses, kā top Lielbritānijas karalienes banketi. Viena lieta, kura uzreiz ir jāsaka, – profesionāliem pasākumu plānotājiem tā, protams, ir lieliska pieredze, taču, tieši tāpat kā jebkurā lietā dzīvē, kuru dari profesionāli, arī šeit viss ir atkarīgs no detaļām, un Lielbritānijas karaļnamā par detaļām rūpējas līdz bezgalībai.

Karaliene rīko vairākus oficiālus banketus gadā. Svarīgākie no tiem: divas valsts pieņemšanas citu valstu vadītājiem, kuras parasti norisinās Bekingemas pilī (dažreiz arī otrā oficiālajā rezidencē - Vindzoras pilī, Londonas pievārtē) un četri dārza svētki – trīs no tiem Bekingemas pilī un vieni Skotijas rezidencē. Bez šiem lielajiem standarta notikumiem ir neskaitāmi mazāki pasākumi un pieņemšanas, kurās karaliskā ģimene tiekas ar pavalstniekiem un citu valstu viesiem.

2014. gada laikā karaliene uzņēma savās rezidencēs vairāk nekā 62 000 viesu.

Kas tad ir īpašs dārza svētkos karaļpilī?

  • Pirmos dārza svētkus Bekingemas pilī rīkoja karaliene Viktorija 1860. gadā.

  • Bekingemas pils dārza svētki tiek rīkoti 40 ha lielajā dārzā pils aizmugurē.

  • Uz svētkiem tiek lūgti apmēram 8 tūkstoši viesu.

  • Tiek izdzertas 27 000 tējas krūžu.

  • Apēstas 20 000 sviestmaižu un apmēram 20 000 kūkas gabaliņu.

  • Pasākumā strādā apmēram 400 cilvēku liels servisa personāls.

  • Ēdienkarte ir ļoti tipiska Britānijai, svaigā gurķa sviestmaizes bez garoziņas, skones ar zemeņu ievārījumu un sakultu krējumu, Viktorijas biskvīta kūka un citi ļoti tradicionālas pēcpusdienas tējas ceremonijas ēdieni

    AP

  • Karaliene ierodas precīzi plkst. 16:00, himnas pavadībā, un aiziet projām no svētkiem precīzi pēc 2 stundām
  • Karaliskā ģimene pārvietojas pa dārza svētkiem pēc noteikta plāna, lai varētu parunāties ar iespējami dažādākiem cilvēkiem

  • Uz šiem svētkiem tiek ielūgti ļoti dažādi viesi, bet pārsvarā tie ir ar dažādām sabiedriskām organizācijām saistīti cilvēki, kuri ar savu darbu, sabiedriskām vai labdarības aktivitātēm ir izpelnījušies Lielbritānijas valsts oficiālo pārstāvju uzmanību.

  • Neviens nesveicina karalieni pirmais un nedod roku pirmais. Vīriešiem ir jāpaklanās un sievietēm ir jāpakniksē. Arī karaliskās ģimenes locekļi ievēro šo pašu etiķeti, un,

    ja, piemēram, Kembridžas hercogiene nav tajā dienā sastapusi karalieni privātos apstākļos, tad arī viņai oficiālos apstākļos ir jāpakniksē.

    Neviens nebučo karalienes vai jebkuras citas karaliskās ģimenes sievietes roku.

Valsts bankets ir speciāla pieņemšana, kuru karaliene rīko par godu kādas valsts vadītājam, kurš viesojas Lielbritānijā oficiālā vizītē.

  • Karaliene kopš nākšanas pie varas 1952. gadā, ir rīkojusi vairāk nekā 100 valsts banketus

    AFP/EPA/Scanpix/Reuters/AP

  • Pēdējais valsts bankets, kuru rīkoja karaliene, bija par godu Ķīnas valsts vadītājam Xi Jinping un viņa kundzei, kura valsts vizītes laikā apmetās Bekingemas pilī

  • Galvenais bankets notiek Bekingemas pils Balles zālē, kura ir 37,5 m gara, 18,3 m plata un 13,7 m augsta. Parasti banketā piedalās apmēram 170 lūgtie viesi un visi sēž pie viena pakavveida galda.

  • Valsts vizītes plānošana sākas 12 mēnešus pirms vizītes, balles zāles sagatavošana notiek vairākas nedēļas, kad sudraba galda piederumi un kristāla glāzes tiek ņemtas laukā no glabātuvēm un spodrinātas

  • Karaliskais šefpavārs ir atbildīgs par ēdienkarti, un tā parasti

    sastāv no četrām kārtām: karstā zivs uzkoda, karstais gaļas vai medījuma galvenais ēdiens, deserts un pēc tam svaigi augļi ar portvīnu.

    Parasti karaļpilī strādā apmēram 20 pavāri, taču uz valsts banketiem tiek pieaicināti palīgi. Parasti tie nāk no apkārtnes ēdināšanas skolām.

    AFP/EPA/Scanpix/Reuters/AP

  • Katram viesim priekšā ir 6 glāzes no speciālā kristāla glāžu komplekta, kurš tika izgatavots uz karalienes kronēšanu 1953. gadā. Glāžu sadalījums ir šāds: šampanieša glāze tostam, baltvīna, sarkanvīna un ūdens glāze, glāze šampanietim vai deserta vīnam un portvīna glāze.

    Tātad vakariņu laikā viesim tiek servēti pieci dažādi vīni.
  • Galvenais ēdiens tiek servēts uz iepriekš uzsildīta sudraba šķīvja, pārējās kārtas tiek servētas uz porcelāna šķīvjiem. Visi 8000 nepieciešamie trauki tiek pulēti apmēram trīs nedēļas pirms pasākuma.

  • Galds tiek dekorēts ar vairāk nekā 100 ziloņkaula krāsas svecēm apzeltītos sudraba svečturos, 23 ziedu dekorācijām un sezonas augļu platēm.

    AFP/EPA/Scanpix/Reuters/AP

  • Parasti tiek izmantoti sezonas ziedi, taču vienmēr tiek rūpīgi sekots līdzi tam, lai ziedu krāsa atbilstu balles zāles sarkanzeltainajai krāsu pamatgammai.

  • Balles zāli iekārto apmēram 2 diennaktis, un

    karaliene pati vienmēr pārbauda galdu pēcpusdienā pirms vakariņām.
  • Viesu ģērbšanās kods ir White tie - dāmas velk garās kleitas ar segtiem pleciem un kungi frakas. Šis ģērbšanās kods atļauj vilkt nacionālos tērpus un pieprasa pievienot apģērbam visus apbalvojumus.

    AFP/EPA/Scanpix/Reuters/AP

  • Speciāla mūzikas programma tiek sastādīta par godu katram banketam, un viesiem tiek izdalītas programmas, kurās bez vakara runu izklāsta un viesu izvietojuma pie galda ir uzrakstīta arī mūzikas programma

  • Karaliene tiek apkalpota pirmā, un,

    tiklīdz karaliene beidz ēst, visi pārējie šķīvji tiek novākti, neatkarīgi no tā, vai viesis ir paēdis vai ne.
  • Pēc vakariņām viesi dodas uz kādu no citām zālēm, kurā tiek servēta kafija ar mazām konfektītēm, kuras profesionāļi sauc sauc franču vārdā Petit Fours.

  • Banketu vīns nāk no karaliskajiem pagrabiem, kuros šobrīd glabājas apmēram 25 000 pudeļu dažādu vīnu un citu dzērienu, un dzērieni ir strikti sadalīti divās daļās – privātai izmantošanai un valsts banketiem.

  • Pēc banketa visi trauki tiek rūpīgi sapakoti finiera kastēs un gaida nākamo reizi.

Bez šiem lielajiem pasākumiem Bekingemas pils katru gadu rīko vairāk nekā 300 mazākus pasākumus: pieņemšanas, pusdienas un vakariņas. 2014. gadā 11500 cilvēki tika uzņemti šādos pasākumos. Dažus no tiem rīko karaliene pati, bet vairumā gadījumu šajos pasākumos kā mājas saimnieki darbojas citi karaliskās ģimenes locekļi.

Ir arī tradīcijas, kuras ir izzudušas. Viena no tām ir Debitanšu balle, kuru karaliene pārtrauca 1958. gadā.

Tā bija balle, kurā Londonas sezonas sākumā karalienei tika stādītas priekšā neprecētās augstākās sabiedrības meitenes, ģērbtas baltās kleitās.

Pēc šis priekšā stādīšanas balles meitenes drīkstēja piedalīties sabiedrības pasākumos un ballēs.

19. gadsimtā visi karaļpils pasākumi bija pieejami tikai aristokrātiem, bet tagad šādā pasākumā ir iespēja nokļūt ikvienam, kas veicis kādu nozīmīgu darbu, kurš nonācis karaliskās ģimenes redzeslokā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu