Klāt Lieldienas! Kā šogad krāsosiet olas? Vai tradicionālajās sīpolu mizās, kā iepriekšējos gadus, vai tomēr pamēģināsiet kaut ko jaunu? Piedāvājam atcerēties dažas metodes.
Kā interesanti nokrāsot Lieldienu olas?
Skaisti un tradicionāli
Tradicionāli Lieldienu olas visbiežāk krāso, vārot sīpolu mizās.
Lai olu krāsa būtu piesātinātāka un tumšāka, sīpolu mizas var pavārīt kādu laiciņu pirms tam. Pēc izvārīšanas olas var uz brīdi paturēt karstajā šķidrumā.
Ja nevēlaties vienkrāsainas olas, pirms vārīšanas var pie tām pietīt kādu lapiņu, zāles stiebru vai ziediņu. Tāpat interesantus rakstus nodrošinās ar marli piesieti graudi.
Neparastākas krāsas
Ja mājās neatrodas sīpolu mizas, varbūt var izlīdzēties ar kādiem dārzeņiem?
Savdabīgu krāsu olas iegūst, vārot kopā ar biešu gabaliņiem vai biešu sulā. Līdzīga krāsa rodas no sarkanajiem kāpostiem.
Tumšākas olas iznāk, izmantojot mellenes.
Savukārt burkānu sula dod olām dzeltenīgu un oranžīgu toni.
Bet zaļganas olas sanāks, vārot sasmalcinātos spinātos.
Tēja un kafija
Olas var krāsot arī kafijā vai tējā.
Šim nolūkam vislabāk izmantot zaļo, melno vai karkadē tēju.
Krāsainās garšvielas
Ļoti skaistas ir olas, kas krāsotas ar kurkumu vai karijā.
Garšvielas pievieno ūdenim, kurā vāra olas.
Bērnu rakstāmpiederumi
Olu krāsošanu var īstenot arī citādāk: izvārīt olas un tad tās apzīmēt ar krītiņiem, zīmuļiem (vislabāk mīkstiem), flomāsteriem, marķieriem, guaša vai ūdens krāsām, krāsainajām līmēm u.tml.
Ļaujiet varu fantāzijai!
Daži noderīgi knifiņi visiem
Lai olas būtu stingrākas, vārīšanas laikā ūdenim jāpievieno sāls.
Savukārt nedaudz etiķa padarīs toni intensīvāku un košāku.
Lai izvārītās olas būtu košākas un spīdīgas, tās var apsmērēt ar eļļu.