Lielā talka mājās: kā un cik bieži jāmazgā aizkari, dvieļi un gultasveļa?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Ne vienai vien mājsaimniecei pirmie pavasara saules stari kalpo par iedvesmu mājas ģenerāltīrīšanai.

Samsung Electronics Baltics apkopojis padomus veļas groza revīzijai – kā pareizi mazgāt tādu «lielo veļu» kā aizkarus, segas, dvieļus un gultasveļu.

Aizkari

Līdz ar pavasara logu mazgāšanu ieteicams parūpēties arī par aizkariem. Tos saudzīgā režīmā vajadzētu mazgāt veļasmašīnā 2 līdz 4 reizes gadā, pirms tam tos izmērcējot. Smalkāka auduma aizkaru tīrīšanā jāizmanto speciālais veļas maisiņš vai spilvendrāna, un ieteicamā mazgāšanas temperatūra ir līdz 40 °C. Lai audumu izmazgātu labi pat aukstā ūdenī, Samsung jaunā veļasmašīna AddWash aprīkota ar Eco Bubble tehnoloģiju, kas mazgāšanas līdzekli efektīvi sajauc ar gaisu un ūdeni. Burbuļi uzlabo mazgāšanas līdzekļa iesūkšanos audumā un netīrumu likvidēšanu, turklāt garantē, ka uz auduma nepaliks pulvera pēdas.

Segas

Lielākā daļa segu ir piemērotas mazgāšanai veļasmašīnā, turklāt veļasmašīnu ražotāji ir pielāgojuši speciālus režīmus to kopšanai. Tāpat kā ar citiem apģērbiem, arī pirms segu mazgāšanas jāņem vērā norādījumi uz to etiķetes. Būtisks priekšnosacījums kvalitatīvam segu mazgāšanas rezultātam ir atbilstoša veļasmašīnas ietilpība – tai jābūt ar vismaz 8 kg tilpumu. Tāpat jāizvēlas saudzīgs mazgāšanas līdzeklis un režīms, kas ūdeni sasildīs līdz 30 °C. Reizi divos vai trijos mēnešos ieteicams izmazgāt arī spilvenus. Ar sintētisko vati jeb sinteponu pildītos pagalvjus var mazgāt arī veļasmašīnā, 60 °C temperatūrā.

Dvieļi

Dvieļi ir labvēlīga vide baktēriju attīstībai, tāpēc Ņujorkas Universitātes Medicīnas skolas mikrobiologs un patologs Filips Tierno intervijā portālam businessinsider.com iesaka dvieļus lietot maksimums trīs reizes un ievērot nosacījumu, ka pēc katras slaucīšanās reizes tie tiek izžāvēti pilnīgi sausi. Virtuves un vannasistabas dvieļus var mazgāt vienlaicīgi, bet ne kopā ar apģērbu, jo tādā veidā drēbes var pievilkties ar to smakām, kā arī vairumam ikdienas drēbju ieteicamā mazgāšanas temperatūra ir krietni zemāka.

Ģimenēs ar vairākiem cilvēkiem dvieļu mazgāšanai jāpievērš vēl lielāka uzmanība, jo ķermeņa nonākšana saskarē ar svešiem mikroorganismiem var izraisīt dažādas infekcijas, piemēram, izsitumus un niezi. Galvenā ideja ir pavisam vienkārša – esi piesardzīgs un maini dvieļus vismaz divas reizes nedēļā.

Gultasveļa

Līdzīgi kā dvieļi, arī gultasveļa ir ērta vieta dažādu baktēriju, putekļu ērcīšu, atmirušu ādas šūnu un citu mikrodaļiņu vairošanai. Tā kā pēļos vidusmēra cilvēks pavada trešo daļu savas dzīves, tieši tajā esošie mikrobi var kļūt par dažādu alerģiju aizsācējiem vai pastiprinātājiem. Šā iemesla dēļ kokvilnas gultasveļu ieteicams mazgāt vidēji reizi nedēļā vismaz 90 °C temperatūrā. Savukārt zemāka temperatūra (60 °C) būtu piemērotāka gaišas krāsas satīna auduma kopšanai. Jaunākajās veļasmašīnās, tostarp Samsung AddWash, ir arī iebūvēti speciāli režīmi gultas veļas kopšanai. Izmazgāto veļu vislabāk žāvēt ārā ēnainā vietā – tādā veidā netiek ietekmēta auduma krāsa un izturība un ultravioletais starojums kļūst par efektīvu veidu auduma atbrīvošanai no mikrobiem. Papildus izgludinot gultasveļu ar karstu (200 oC) gludekli, vari būt drošs, ka nevēlamie ciemiņi būs pazuduši.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu