7 padomi, kā būt drosmīgam ar dievu dzērienu - vīnu!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Dzēriena un ēdiena baudīšana kļūst arvien nozīmīgāka ne tikai svētku reizēs, bet arī ikdienas notikumos. 7. labākais vīnzinis pasaulē un Prike LV vēstnesis Raimonds Tomsons iesaka ne tikai baudīt, bet arī mācīties, jo tas ļauj sasniegt jaunu pieredzes līmeni.

Ļaujies eksperimentiem. Sezona ir viens no vadošajiem aspektiem, kas nosaka dzēriena izvēli. Siltajā laikā aktualitāte ir un paliek vieglie un dzirkstošie vīni, bet tas nebūt nenozīmē, ka ir jāaizmirst kāds iecienīts dzēriens. Vajag ļauties drosmīgiem eksperimentiem, baudot klasiskos dzērienus ārpus to ierastā formāta.

Esi radošs. Vīns papildina ēdienu, bet nevajag baidīties pārkāpt pieņemtās robežas. Rozā vīnu var baudīt gan pie gaļas, gan pie zivīm. Sarkano vīnu var viegli atdzesēt un dzert pie zivs, bet balto vīnu var baudīt ar rotaļīgi pagatavotu vistu.

Nav pamata stresam. Vīna baudīšana ir izkopjama maņa, kuras pamatā ir zināšanas. Tās tiek attīstītas, nogaršojot dažādus vīnus, ceļojot un redzot vīnus to dabiskajā vidē. «Mums katram ir iespēja kļūt par vīna pazinēju,» iedrošina Raimonds Tomsons, Prike Latvija somaljē.

Respektē vīnu. Ar zināšanām tiek izprasts vīns un mēs tiekam sagatavoti tā baudīšanai. Iepazīstot vienu vīnu, nevajag pie tā palikt – tikai izmēģinot dažādus stilus, var iemācīties to atšķirības. Tiek atrasta dažādība balansā, izprasta noturībā un pēcgaršā. Tādējādi mainās pieredze un pati garša, ļaujot baudīt jau specifiskāku vīnu.

Nebaidies. Pēdējos 15 gados vīna kultūra Latvijā ir strauji attīstījusies, ļaujot sabiedrībai būt izglītotai, iepazīt vīna nozari un tās pārstāvjus, kā arī vīnam kļūt par ikdienas sastāvdaļu. Tomēr nevar noliegt, ka aizspriedumi vēl valda un to ietekme ir jūtama - nebaidies no vīnziņa un jautā viņam padomu.

3 zelta likumi. Lai vīns un tā pasniegšana būtu izdevusies gan pie svētku galda, gan laiskā piknikā, ir trīs nosacījumi – pareiza temperatūra, kuru var regulēt ar ledu, piemērotas glāzes un korķuviļķis. Ar šiem priekšnosacījumiem visam ir jābūt lieliski.

3 pareizās atbildes. Izvēloties vīnu, ir jāsniedz atbildes uz trīs jautājumiem – kur es došos baudīt vīnu, ar ko es to kopā baudīšu un kāpēc es to baudīšu, tādējādi izkristalizējot svarīgāko informāciju, kas palīdzēs pasākumam sagatavoties bez liekām raizēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu