Uzēd pipariņu! Profesors Danilāns reabilitē trakoti asus ēdienus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pie laba uztura pieder asi, piparoti ēdieni, sarunā ar TVNET atklāj Rīgas Stradiņa universitātes profesors, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas gastroenterologs Anatolijs Danilāns. Ēdiet asu ēdienu! Jaunākie zinātniskie pētījumi liecina: piparots ēdiens stiprina kuģa zarnu traktu.

Pipari kairina kuņģa zarnu trakta nervus, sūtot impulsu uz galvas smadzeņu garozu, tāpēc cilvēks jūt dedzināšanu, skaidro uztura speciālists. Tieši šā iemesla dēļ, ēdot asu ēdienu, pakausī iesitas tāds kā karstums un ķermenim pārskrien tirpas. Uz mirkli var pārņemt savādas izjūtas, kas drīz vien pāriet.

Piparoto vielu kairinājums ne vien «skrien uz smadzenēm», radot dedzināšanas sajūtu, bet izraisa arī kuņģa zarnu trakta gļotādas kairinājumu, kuram ir pozitīvs efekts.

«Zinātnieki izpētījuši, ka no nerva gala pil dedzinoša, gļotādu stiprinoša viela. Dedzina, bet ārstē – gluži kā vecāki bērnus,» smejas profesors. Viņš saka, ka ar laiku pie asa ēdiena var pierast un dedzināšana vairs neizraisa negatīvas emocijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu