10 idejas hobijiem rudenī un ziemā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Iestājoties gada tumšākajam laikam, daudzām no mums noskaņojums kļūst arvien drūmāks, arī aktivitātes līmenis ievērojami samazinās. Mums gribas vairāk laiski zvilnēt dīvānā pie televizora, apēst kaut ko garšīgu, būt netraucētām jeb vienkārši - slinkot. Patiesībā tas ir visai bīstams stāvoklis - pastāv risks kļūt viegli aizkaitināmai, pesimistiski noskaņotai, kā arī uzaudzēt liekos kilogramus. Risinājums ir - hobijs! Ir ļoti daudz iespēju un variantu, kā izrauties no ikdienas, un, ko darīt tieši rudenī un ziemā. Raksta tapšanā konsultē psihiatre Dr. Inga Zārde.

KAS TAD ĪSTI IR HOBIJS?

Hobijs (aizraušanās, nodarbe) ir kaut kas, ko cilvēks dara regulāri, sava prieka pēc, pamazām uzlabojot savas prasmes vai iemācoties kaut ko pavisam jaunu, bieži nesaņemot par to neko pretī, izbaudot pozitīvās emocijas, labsajūtu, gandarījumu un lepnumu par paveikto.

KĀPĒC HOBIJS IR VAJADZĪGS?

Hobijs vajadzīgs ikvienam cilvēkam jebkurā vecumā. Tas palīdz novirzīt domas no ikdienas pienākumiem, stresa, palīdz paaugstināt pašapziņu, justies gandarītam, palīdz iepazīties ar cilvēkiem no citas vides un ar citādām interesēm, nekā esi pieradusi sastapt ikdienas darbā. Hobijs palīdz attīstīt radošumu, paraudzīties uz dzīvi un lietām citādāk, ar plašāku vērienu. Tas palīdz gūt jaunus iespaidus. Vairums hobiju ir arī veselīgi (gan fiziskā, gan psihiskā veidā). Hobijs var palīdzēt komunicēt ar cilvēkiem.

Tu vienmēr vari aizrautīgi pastāstīt par savu hobiju, sarunājoties ar nepazīstamu cilvēku kādā pasākumā, viesībās. Dažos gadījumos hobijs var izrādīties veids, kā papildus nopelnīt naudu. Katrā ziņā interesanta aizraušanās cilvēkam paaugstina dzīves kvalitāti. Padara dzīvi interesantāku, «sulīgāku» un saturīgāku.

www.espati.lv

KĀ ATRAST SAVU HOBIJU?

Ir tūkstošiem dažnedažādu nodarbju, ko cilvēks varētu darīt. Iesākumā varētu apdomāt, kas tev sagādāja prieku bērnībā. Vai tās bija fiziskās aktivitātes, dziedāšana, kāda radoša darbošanās, lasīšana vai rakstīšana, varbūt tas bija kaut kas saistīts ar mākslu? Iespējams, kaut kas no tā ir pielāgojams un izmantojams arī pieaugušo vecumā.

Piemēram, ja bērnībā dejojāt tautiskās dejas, kāpēc gan tagad nesameklēt kādu sava vecuma kolektīvu un nepieteikties tajā!?! Arī aerobikas nodarbībām fitnesa zālē vai ūdenī būs «klāt dejas elements». Ja bērnībā dziedājāt ansamblī vai korī, varbūt tagad ir vērts atsākt?!? Uzdodiet šo jautājumu sev, jo tikai tādā veidā ir iespējams atrast savu īsto nodarbošanos, to, kura nesīs prieku. Ja bērnu dienās patika veidot kaut ko no plastilīna, varat atrast kādu keramikas darbnīcu un veidot skaistus māla traukus. Ja bērnībā bijāt liela grāmatu lasītāja, varbūt tagad varat atrast domubiedru pulciņu, kam pievienoties, vai izveidot savu grāmatu lasītāju klubiņu. Kopā lasīto pārdomāt un pārrunāt ir daudz jautrāk. Ja jums skolā labi padevās sacerējumi, varbūt tagad jūsu hobijs varētu būt blogu rakstīšana.

Ja nevarat izgudrot paši savu hobiju vai nezināt, kā iecerēto hobiju uzsākt, vērts ielūkoties tuvējo kultūras namu un centru piedāvājumā. Latvija ir brīnišķīga zeme, kurā netrūkst entuziastisku cilvēku, kuri gatavi savus talantus izrādīt un iemācīt citiem. Kopā darboties vienmēr ir jautrāk!

10 IDEJAS HOBIJIEM RUDENĪ UN ZIEMĀ

Savvaļas dzīvnieku novērošana dabā - piemērots hobijs visām dabas un dzīvnieku mīļotājām. Latvija ir vienkārši ideāla vieta šādai nodarbei - mums ir tik daudz mežu, skaistu dabas parku, upju, ezeru un citu vietu, kur ieraudzīt un paspēt izbaudīt dabas skaistumu! Ļoti relaksējoša aktivitāte, kas, ja ņemsi līdzi visu ģimeni, pārvērtīsies patiesi aizraujošā piedzīvojumā!

Ēdienu/dzērienu kursi – rudens un ziema ir ideāls laiks, lai apmeklētu dažādus pavārmākslas kursus, vai tik pat labi, piemēram, vīna pazinēju kursus! Un kādēļ gan ne? Šīs ir nodarbes, kas dos tev daudz jaunu zināšanu, praktisko pieredzi, kā arī, kas zina – kļūs par tavu hobiju!

Dzimtas sakņu meklēšana - vai skaidri zini savus senčus, vai esi apkopojusi informāciju par savu dzimtu? Ja atbilde ir «nē», tad šī nu būs tā izraušanās, kas atmaksāsies, jo tā ir ieguldītā laika vērta. Pirmkārt, tas ir ļoti interesants process, jo dzimtas sakņu meklēšana neaprobežojas tikai ar veco, nobružāto fotogrāfiju savākšanu no mammas vai vecmammas, no tantes un tēvoča. Dzimtas sakņu meklējumi var tevi aizvest līdz reģionālajam un valsts arhīvam, kurā daudzi par saviem radiniekiem uzzina pārsteidzošas lietas.

Jāšana ar zirgu – tas ir sporta veids, kas teju visiem, kas ar to aizraujas, kļūst par hobiju. Un labā ziņa – tam nav gadalaiku ierobežojuma! Ar zirgu jāšanu var sākt nodarboties arī rudenī un pat ziemā. Galvenais, kas nepieciešams – īstais apģērbs un mīlestība pret dzīvniekiem!

Fotografēšana – rudenī un ziemā daba ir neparasti skaista. Un kādēļ gan nepalūkoties uz to caur fotoaparāta objektīvu? Tas ir veids, kā relaksēties un aizmirsties no ikdienas – dodies dabā un ķer mirkli!

Mūzika/māksla – iemācīties spēlēt kādu mūzikas instrumentu, dziedāt, zīmēt, gleznot – tās visas ir ideālas nodarbes tieši gada tumšākajai sezonai. Ja jūti sevī vēlmi kaut ko no tā visa izmēģināt – noteikti izdari to!

Klasiskie un modernie rokdarbi – kurš ir teicis, ka ar rokdarbiem nodarbojas tikai vecmammas? Nekā tamlīdzīga! Šūšana, adīšana, tamborēšana un dažādi modernie rokdarbi, piemēram, filcēšana, dekupāža utt. Tās visas ir ļoti sievišķīgas un tiešām noderīgas nodarbes. Pirms neesi pamēģinājusi – nesaki, ka tas nav paredzēts tev!

Brīvprātīgais darbs un labdarība – brīvprātīgais darbs ir lieliska iespēja darīt labu, aizpildīt savu brīvo laiku, gūt tiešām lielu gandarījumu jeb īsāk sakot – nodarboties ar sirds darbu! Ja esi dzīvnieku mīļotāja, dodies palīdzēt dzīvniekiem, kas nonākuši patversmēs. Ja vēlies palīdzēt cilvēkiem, dodies uz bērnu namiem un pavadi laiku ar mazuļiem, kam patiesa mīlestība ir lielākā dāvana.

Dažādu kursu apmeklēšana – izmanto rudens un ziemas plašo piedāvājumu dažādu kursu apmeklēšanas iespējās. Izvēlies ko sirdij tuvu, piemēram, noderīgu savam skaistumam – stila kursus, grima uzklāšanas kursus, frizūru veidošanas kursus. Vai attīsti, piemēram, savas svešvalodu prasmes. Iespēju ir ļoti daudz, tev tikai jāizvēlas sirdij tīkamākās!

Sports – arī sports var kļūt par hobiju, ja atrodi savu īsto sporta veidu! Izmēģini kā ziemas sporta veidus, tā arī plašo fitnesa klubu piedāvātās iespējas! Un – kādēļ gan ne?

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu