Kā saglabāt pāra attiecības pēc mazuļa piedzimšanas?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Nav noslēpums, ka bērniņa dzimšana kardināli maina jebkura pāra dzīvi. Mainās dzīves ritms, samazinās personīgā telpa, tā vietā - milzīga atbildība par mazītiņu cilvēciņu. Un tas viss nevar neietekmēt arī pāra attiecības.

Ja vīrietim un sievietei pirms bērniņa dzimšanas ir jau bijušas šādas tādas problēmas attiecībās, kas vēl līdz šim nav atrisinātas, tad pēc mazuļa dzimšanas tās parasti saasinās, rodas konflikti un viss var beigties visai bēdīgi. Statistika rāda, ka pirmie bērna dzīves gadi ir tāds pamatīgs krīzes periods lielākajai daļai pāru.

Kā saglabāt mīlestību, pāra attiecības un ģimenes laimi?

Pirmais, kas jādara, - jānosaka katra tiesības uz brīvo laiku pēc bērniņa dzimšanas.

Lai tā ir kaut vai pusstunda dienā sākumā, bet šo pusstundu katrs no jums var bez sirdsapziņas pārmetumiem pavadīt, kā vien vēlas. Vienalga, vai tā ir telefonsaruna vai mīļākā seriāla skatīšanās. Jaunajai māmiņai brīvo laiku nevajadzētu tērēt mājas darbu padarīšanai. Viņai jāiemācās pārslēgties no mājas darbiem uz kaut ko savu. Arī jaunajam tētim jābūt tiesībām uz tikai savu laiku. Vīrietis dienas laikā izpilda sociāli svarīgu lomu - strādā paaugstināta emocionālā stresa nosacījumos, pelna ģimenei naudiņu. Bet, atnākot mājās, arī viņam ir nepieciešams mazliet laika tikai sev, lai atjaunotu spēkus un pieslēgtos tēta lomai.

Un, lai arī ir kārdinājums viņam uzreiz pēc darba piedāvāt pieskatīt mazuli,

vajag ieturēt nelielu intervālu, lai izvairītos no stresa, ko viņam radīs pastāvīgā slodze.

Katram savi pienākumi

Nākamais solis ir pienākumu izskatīšana attiecībā uz jaunā ģimenes locekļa aprūpi. Vēlams vienoties par to vēl pirms mazuļa dzimšanas. Daudzas lietas vīrietis var izdarīt ne sliktāk par sievieti, tāpēc nevajag baidīties viņam lūgt mazuli, piemēram, vannot. Kā arī - nevajag kritizēt, ja viņam kaut kas neizdodas, galu galā viņš tikai mācās un kritika nogalinās viņa vēlmi vispār palīdzēt. Tāpat nevajag orientēties uz stereotipiem, dalot darbus pēc dzimumiem: «vīriešu darbs» un «sieviešu darbs».

Trešais nav lieks!

Kad piedzimis bērniņš, visa sievietes uzmanība no vīrieša pāriet tieši pie mazuļa, visi viņas emocionālie spēki, maigums un mīlestība tagad tiek bērnam. Tādā situācijā jaunie tēti bieži jūtas kā trešais liekais, jo viņiem tiek atņemta uzmanība. Ir jāsaprot, ka tā ir tipiska situācija, daudzas ģimenes tam iet cauri, un tas ir tikai sākumā. Nav vērts tādā situācijā aizmirst arī par mīlestības izpausmēm, kam ir dažādas formas. Jūs tik un tā mīlat viens otru, iepriecināt viens otru. Neaizmirstiet pieskarties viens otram!

Visi šie sīkumi ļauj saglabāt emocionālo tuvību, tie nostiprina attiecības. Bez tam arī bērniņš vēro, kā tiek veidotas jūsu savstarpējās attiecības, un nākotnē viņš veidos savu dzīvi tieši pēc piemēra, ko būs redzējis savā ģimenē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu