«Vingruma» Inese: lai tik pārtikas grozā neieslīd kāda «kaloriju bumba». Atā, majonēze!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Privātais arhīvs

2. nedēļa Vingruma maratonā pagāja ļoti intensīvi, ar jaudīgiem kardio un spēka treniņiem trenažieru zālē, kā arī ar revolūciju ēšanas paradumos. Šoreiz savā dienasgrāmatā vēlos pastāstīt jums, kā man gāja ar manu uztura «energoauditu».

Es tāpat kā daudzas sievietes esmu gribējusi būt pēc iespējas slaidāka. Uzņēmība un stingrais raksturs man ir palīdzējis izmēģināt daudzas un dažādas metodes ar mērķi iegūt slaidākas formas.

Esmu izmēģinājusi kāpostu zupas diētu (diētas pamatā – ēst no rīta līdz vakaram kāpostu, tomātu zupu), Stokholmas diētu un citas diētas,

taču varu atzīties - diētas laiks bija ļoti mokošs; lai arī, protams, uz kādu laiku svars bija krities, taču drīz vien tas atgriezās ar uzviju, tāpēc vairs nemēģinu eksperimentēt ar sevi un saprotu, ka no nevēlamiem kilogramiem ir jāatvadās ar prātu, izprotot organisma funkcionēšanas principus, un Vingruma maratons dod tādu iespēju - iegūt zināšanas un speciālistu padomus par veselīgu uzturu un veselīgu dzīvesveidu kopumā.

Mūsu treneri ir pārliecināti: lai iegūtu veselu ķermeni, nepietiks tikai ar regulāriem treniņiem, ir nepieciešams arī veselīgs uzturs.

Foto: privātais arhīvs

Vēlos padalīties ar jums ar saviem pirmajiem soļiem uz veselīgāku ēšanu.

Ar ko sāku?

  • Es sāku pierakstīt pārtikas produktus, ko patērēju ikdienā. Vieglāk un ērtāk to darīt telefonā, es izmantoju aplikāciju Lose it!, tā ir angļu valodā, taču ērti lietojuma, palīdz saskaitīt kalorijas.
  • Noteikti iesaku veidot savu uztura dienasgrāmatu jebkurā sev ērtā veidā, taču pilnīgi droši varu teikt - tā palīdz sevi disciplinēt. Visu nedēļu cītīgi skaitīju kaloriju patēriņu dienā, manam organismam pieļaujamais kaloriju skaits ir 1600, taču ikdienā jābūt obligāti arī fiziskām aktivitātēm, jo citādi neizmantotās kalorijas nogulsnējas ķermenī. Vingruma maratona sākumā trenējos 3-4 reizes nedēļā, katru reizi nodedzinot 200-400 kalorijas.
  • Tālāk jāsaprot, kā veidot uzturu tā, lai nepārsniegtu pieļaujamo kaloriju daudzumu un uzturs būtu pilnvērtīgs. Interneta vietne www.ploome.com ir ļoti labs palīgs, lai saprastu, cik katrs no produktiem ir kalorijām bagāts.
  • Nav vienas pareizas receptes veselīgam uzturam, saprotu, ka katram tā jāatrod pašam, taču galvenais - uzturā jābūt iekļautiem ogļhidrātiem, olbaltumvielām, taukiem, vitamīniem, minerālvielām, sāļiem un šķiedrvielām. Tātad uzturam jābūt sabalansētam!
  • Nākamais izaicinājums ir iepirkšanās un izvēles, neļauties kārdinājumam, bet kontrolēt procesu, lai pārtikas grozā neieslīd kāda «kaloriju bumba». Mana iepirkumu groziņa sastāvs ir mainījies, lielāko daļu tā aizņem dārzeņi, olbaltumvielas, zaļumi, rieksti un dažādas sēklas. No ogļhidrātiem es savā uzturā iekļauju griķus, brūnos rīsus, auzu pārslas, tos cenšos ēst tikai līdz plkst.14:00 dienā, no olbaltumvielām – vistas gaļu, biezpienu, dārzeņus, olas, tunci, tītara gaļu, no veselīgajiem taukiem – riekstus, sezama sēklas, avokado u.c.
  • Sākot ceļu uz veselīgu uzturu, man ļoti iepatikās šis princips, pakāpeniski samazinot patērētās pārtikas apjomu, «sliktos» produktus aizstājot ar «labajiem». Piemēram, kartupeļu biezeņa vietā pagatavoju ziedkāpostu biezeni, baltos rīsus aizstāju ar brūnajiem, tomātu mērci nomainu pret svaigiem tomātiem, kafiju, tēju, majonēzi esmu pilnīgi izslēgusi no sava uztura u.c.

Mans ikdienas izaicinājums šonedēļ un turpmāk bija un būs atteikties no regulāras našķēšanās ar neveselīgu pārtiku – saldumiem, šokolādi, biezpiena sieriņiem (izrādās, biezpiena sieriņš ar šokolādes glazūru ir ļoti bagātīgs – 340 kcal/100 g, taču to pārspēj melnā šokolāde 545 kcal/100 g).

Tas nozīmē, ja atļaujos apēst veselu tāfelīti šokolādes, lai to sadedzinātu, būtu jālec ar lecamauklu vai jābrauc ar riteni vismaz vienu stundu.

Šonedēļ man ir izdevies atteikties no našķiem, kaut jāatzīst, ka nav nemaz tik viegli, jo kārdinājumu apkārt ir ļoti daudz.

Foto: privātais arhīvs

Vai tu ēd brokastis? Es saku brokastīm «jā». Cenšos piecelties agrāk, lai bez steigas varētu pagatavot un nobaudīt tās. Manas brokastu receptes: pilngraudu auzu pārslas ar saujiņu rozīņu, tēja bez cukura vai arī biezpiens ar tomātiem, pilngraudu maizes šķēle, zaļumi, tēja, brokastīs arī mēdzu uzcept omleti.

Foto: privātais arhīvs

Es savam uzturam esmu piešķīrusi krāsas un dažādību. Šobrīd ēdiens un treniņi man piešķir enerģiju un labu sajūtu! Es izbaudu mājās gatavošanas prieku un katru ēdienreizi! Mans ceļš uz mērķu sasniegšanu turpinās ar jaudu.

Inese

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu