Padomi dāmu pašaizsardzībai: ja tev tikko nozagta soma, neskrien pakaļ garnadzim (1. daļa)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nelaime nenāk brēkdama – šis teiciens labi raksturo situāciju, ar ko varam saskarties ikviens. Ja garnadzis iekārojis mūsu somu, tad viņš darīs visu iespējamo, lai iegūtu laupījumu, tāpēc pēc padoma, kā rīkoties šādās situācijās, vērsāmies pie pašaizsardzības instruktora Māra Rizgas.

Pirmais ieteikums ir ņemt līdzi tikai to, kas konkrētajā dienā ir vajadzīgs. «Bieži somās paliek grūti atjaunojamas lietas, piemēram, dokumenti, zeltlietas vai lielas naudas summas, ko piemirstam izņemt no somas, tāpēc jārēķinās ar paradumu maiņu, ja vēlamies iespējamas zādzības rezultātā nepieļaut lielus materiālos zaudējumus,» uzsver instruktors. Tāpat jāatrod vidusceļš, lai varētu rotāties ar sev mīļām dārglietām, tai pašā laikā speciāli neprovocēt garnadžus.

Biežāk zagļi cenšas nevis izraut somu no rokām, bet gan izvilkt lietas no somas, turklāt to dara cilvēku burzmā, lai mazāka iespēja pamanīt viņu veikumu, tāpēc instruktors iesaka, stāvot veikala rindā, somu turēt rokās ķermeņa priekšpusē un tuvāk grīdai, jo zaglim tad pielavīties nepamanītam būs krietni grūtāk.

Ejot pa ielu, somu labāk turēt nevis rokās, bet gan uzkārt uz elkoņa, jo tad zādzības gadījumā, paceļot roku uz augšu, soma paliek elkonī. «Var, protams, zaglis šādā gadījumā tikt pie somas, ja tai saplīst rokturi, tomēr tā turēt ir daudz drošāk. Somu, kas tiek turēta vien ar plaukstu, ir vieglāk izraut no rokām,» rekomendē Māris Rizga.

Šobrīd modē ir mugursomas, taču arī tās ir potenciāls zagļa guvums, tāpēc, braucot sabiedriskajā transportā, to labāk noņemt un turēt ķermeņa priekšpusē, nevis uz muguras, jo varam nemanīt, ka kāds no tās izvelk mums piederošās mantas.

Ja esam saskārušies ar uzbrukumu, jāatmet kautrīgums un jāsāk kliegt, taču saukt palīgā gan nevajadzētu. «Labāk kliegt, ka tikko nozagta soma vai tur skrien zaglis, jo uz palīgā saucieniem apkārtējie var nereaģēt, kas bieži ir saprotams, jo, ja blakus esošais cilvēks nemāk un nevar fiziski palīdzēt, tad vislabāk ir tiešā veidā neiejaukties, tā vietā zvanīt policijai,» pēc pieredzes stāsta instruktors.

Ja tomēr garnadzim izdevies nozagt somu, noteikti nevajag skriet pakaļ. «Uzbrucēja mērķis ir pēc iespējas ātrāk tikt prom, tāpēc, ja sekosiet, viņš var pēkšņi pagriezties un mēģināt uzbrukt fiziski, sitot, sperot vai durot ar nazi, tāpēc šādā situācijā labāk ir samierināties ar domu, ka soma ir nozagta, bet neriskēt ar pašu svarīgāko – savu veselību un dzīvību.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu