«Vingruma» Inese: plāno šķīvi, neēd 2h pirms miega, draudzējies ar ogļhidrātiem...

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Privātais arhīvs

6. nedēļa Vingruma maratonā pagājusi. Varētu teikt, ka puse ceļa uz nosprausto mērķi ir noieta... ķermenis jau sāk pierast pie jaunā režīma un uztura.

Šī nedēļa man pagāja ļoti ātri - darbs, treniņi, darbs, treniņi. Piedaloties projektā, pieķeru sevi pie domas, ka dienā pietrūkst vēl kādas papildu stundas, lai varētu visu izdarīt, jo grafiks ir pietiekoši intensīvs, bet, lai to visu varētu paveikt, es iedarbinu savas plānošanas prasmes.

Šajā nedēļā bija jāveic vairākas korekcijas gan treniņu plānā, gan uztura plānā, jo pēc pagājušās nedēļas mērījumiem rezultāti parādīja, ka jāpiebremzē ar treniņiem un jāpapildina uzturs.

Šonedēļ papildus treniņiem trenažieru zālē apmeklēju grupu nodarbību - ārstniecisko vingrošanu pie treneres Elīnas. Esmu sajūsmā par šo nodarbību un treneri. Elīnas nodarbības esmu apmeklējusi iepriekš arī citā sporta klubā, noteikti iesaku, jo vingrojumi katru reizi ir atšķirīgi un forši, ka trenere seko katra izpildījumam un vajadzības gadījumā koriģē.

Šoreiz vēlos dalīties ar jums par to, kā mācos un veidoju savu uztura plānu. Daži mani ieteikumi:

  • atmet maldīgus priekšstatus par to, kas ir veselīga ēšana

Arī man kādreiz šķita, ka ēst veselīgi nozīmē pārtikt tikai no salātu lapām, dārzeņiem, augļiem, uzņemot pēc iespējas mazāk kaloriju, taču tā nav. Uzturā nepieciešami produkti no visām grupām: olbaltumvielas, ogļhidrāti, tauki, dažādi vitamīni, jo, ja uzturs nav sabalansēts, sāk trūkt spēka.

Foto: Privātais arhīvs
  • nebaidies no ogļhidrātiem

Sākot dalību projektā Vingruma maratons, ļoti maz savā uzturā iekļāvu ogļhidrātus. Šīs nedēļas sākumā kopā ar treneri Ņikitu pārskatījām manu uztura plānu un veicām korekcijas attiecībā uz ogļhidrātiem. Saprotu, ka pie tik lielas slodzes mans ķermenis nevar pilnvērtīgi darboties bez ogļhidrātiem, arī vielmaiņas aktivizēšanai nepieciešami ogļhidrāti.

Šobrīd savā uzturā esmu iekļāvusi šādus vajadzīgos ogļhidrātus: pilngraudu maize un graudu pārslas (brokastīs), dārzeņi un augļi vismaz 500 g dienā, brūnie rīsi, griķi, pupas, zirņi, pilngraudu makaroni u.c.

  • saplāno savu uztura šķīvi

Savu uztura šķīvi mēģinu veidot pēc šāda principa: pusi šķīvja aizņem dārzeņi, tad viena ceturtā daļa olbaltumvielas un viena ceturtā daļa produkti, kas satur šķiedrvielas.

Foto: Privātais arhīvs
  • veido savu uztura plānu

Mēģinu veidot tādu uztura plānu, lai uzturs būtu sabalansēts, kā arī, protams, ēdu tādus produktus, kuri man garšo. Nav vienas universālas receptes, kas derēs visiem. Jāmēģina, jāieklausās sevī.

  • starp ēdienreizēm izvairies no ātrām uzkodām

Nē smalkmaizītēm un citiem neveselīgiem našķiem. Sagatavoju kastīti ar veselīgiem našķiem (burkāniem, vīnogām, riekstiem) un ņemu to līdzi uz darbu.

  • vakariņas plāno 2 h pirms miega

Šo principu cenšos ievērot vienmēr, nekad neeju gulēt ar bada sajūtu. Vakariņās izvēlos vieglas maltītes, mani iecienītākie - salāti, tvaicēti dārzeņi, zivs vai vista.

Lai vairāk mums ikdienā izdodas izdarīt veselīgas izvēles!

Vingruma Inese

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu