Griežam pulksteni! Kā tevi ietekmē pāreja uz vasaras laiku?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Jau šo svētdien, 25. martā, Latvijā notiks pāreja uz vasaras laiku, pulksteņa rādītājus pagriežot vienu stundu uz priekšu.

Lūgti novērtēt, kā pulksteņa pagriešana par stundu uz priekšu vai atpakaļ ietekmē iedzīvotāju labsajūtu un veselību, piektā daļa (24%) Latvijas iedzīvotāju ekonomiski aktīvajā vecumā no 18 līdz 55 gadiem norādījuši, ka pulksteņa pagriešana par stundu uz priekšu vai atpakaļ viņu labsajūtu un veselību ietekmē pozitīvi (7% - noteikti pozitīvi; 17% - drīzāk pozitīvi). Salīdzinoši visbiežāk pozitīvo ietekmi uz veselību atzīst iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 29 gadiem. To atklāj pētījumu kompānijas Kantar TNS marta beigās veiktais pētījums.

Vairāk nekā puse (55%) iedzīvotāju tomēr atzīst, ka pulksteņa pagriešana par stundu uz priekšu vai atpakaļ viņu labsajūtu un veselību ietekmē negatīvi (31% - drīzāk negatīvi; 24% - noteikti negatīvi).

Piektā daļa (21%) iedzīvotāju nav snieguši konkrētu novērtējumu.

Aptauju veica pētījumu kompānija Kantar TNS laikā no 2017. gada 21. līdz 23. martam, ar interneta starpniecību visā Latvijā aptaujājot 1000 Latvijas iedzīvotājus ekonomiski aktīvajā vecumā no 18 līdz 55 gadiem.

Cik stundas diennaktī jāguļ?

Nereti dzirdēts maldīgs uzskats, ka naktī obligāti jāguļ vismaz 8 stundas, tomēr pētījumi liecina, ka vairumam pieaugušo pietiek ar 7 - 7,5 stundām nakts miega. Lai gan svarīgi ir kārtīgi izgulēties, noteikti nevajadzētu gulēt ilgāk kā nepieciešams. Atvēlot sev pārmērīgi ilgu miega laiku, var ciest tā kvalitāte, miegs kļūst «caurs». Par adekvātu miega ilgumu liecinās moža pašsajūta dienā.

Kā skaidro ārsts, nav noteikta laika, kas būtu piemērotāks gulētiešanai. Vēlams, lai tas būtu diennakts tumšajā daļā, un tiek rekomendēts regulārs gulētiešanas un celšanās laiks, īpaši miega traucējumu gadījumos. Maiņu darbs ar neregulāru miega - nomoda ritmu var izraisīt miega traucējumus.

Dr. Normunds Limba uzsver, ka cilvēki, kuri ir apmierināti ar savu dzīvi kopumā - darbā un ģimenē, atrod laiku fiziskām aktivitātēm, dzīvo bez ieradumiem, kas var traucēt miegu, visbiežāk arī par miega kvalitāti nesūdzas. Biežāk miega traucējumi būs tiem, kuri ar šiem uzdevumiem netiek galā - stress ikdienā, darbā vai personīgajās attiecībās, neregulārs diennakts ritms un kaitīgi ieradumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu