Vīķe-Freiberga: ļaudis, kas raizējas, vai sieviete var būt prezidente, grūtniecei vienmēr dos vietu?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

«Ļaudīm ir tāda doma, ka sievietēm ir jāizvēlas starp nesavienojamām lietām – vai būt skaistai vai gudrai. Viņa var būt skaista vai gudra, bet nezin kāpēc ne abas reizē. Sievietei jāizvēlas, vai viņa būs skaista vai uzņēmīga. Vīrietim neviens neprasa, cik viņš skaists un cik uzņēmīgs. Skatās pēc darba rezultātiem,» forumā «Līdere» savu runu iesāk bijusī Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Foruma pirmais cēliens bija par sievietes iekšējo pasauli, ko arī savā stāstā atklāja bijusī valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga. Viņa iedvesmojošā runā izklāstīja sievietes lomas dzīvē, šo lomu transformāciju un spēju ikvienai sievietei saskatīt sevī līderi.

Kad jums saka - jūs to nevarat, jo esat sieviete, ir jāpatur prātā tas, kas tas ir, ko jums liek darīt. Ja jums prasa sacensties svarcelšanā ar kādu spēkavīru, jā, jūs varat pieņemt, ka ne ar viņu sacentīsieties, bet kā mūsu Latvijas veiksmīgā svara cēlājs pēc citiem normatīviem un standartiem. Acīm redzams un prātā paturams fakts! Bioloģiski sieviete ir sieviete tāpēc, ka viņa ir atšķirīga no vīrieša. Un, cenšoties būt līderēm, uzņēmējām, zinātniecēm, cenšoties sacensties ar vīriešiem,

ir jāatceras, ka tīri fiziski, fizioloģiski, hormonāli jūs esat sieviete un neesat klons vai spoguļa bilde no vīrieša.

Vīrieši ir atšķirīgi. Paldies Dievam, ka esam divi dažādi dzimumi, no kuriem rodas jaukas konsekvences.

Forums "Līdere"

Visi šie ļaudis, kas raizējas, vai sieviete var būt prezidente vai aizsardzības ministre, vai lielfirmas galvenā direktore, grūtniecei, kas stāv blakus viņiem tramvajā, vienmēr padod vietu? Tur gan vajadzētu atcerēties, ka viņa ir sieviete un padot roku, jo viņai nepieciešama īpaša aprūpe. Bet kad runa par direktores amatu – tur nav nekādas konsekvences... Te, ja vēlies ko sasniegt, sievietei ir jāstaigā pa naža asmeni un jāspēj sacensties ar vīrieti visos profesionālā lauka veidos.

Jāatceras, ka sievietes ir tikpat atjautīgas un inteliģentas kā vīrieši. Tikpat radošas kā vīrieši. Izturīgākas pat par vīriešiem.

Ne viņām sacensties muskuļu stiprumā, tā ir cita loma. Un tur jūs paklanieties vīriešu priekšā un sakiet: «Ļoti jauki, kungi, – ne tas mans uzdevums!» Bet nekad neticiet tiem, kas saka, ka sieviete nevar uzņemties atbildību, jo tas ir vīrišķīgi. Ka sieviete nevar būt inteliģenta, jo tad nekad vīru nedabūs.

Neļaujiet iebaidīt, ka esat par daudz gara auguma, lai dabūtu labu vīru. Vai ka pazaudēsiet sievišķību, ja pārāk iegūsiet sekmes.

Ka sievišķība ir kas tik trausls un vienmēr briesmām pakļauta. Tās visas ir blēņas.

Galvenais ir jūsu pašu vēlmes. Ko vēlaties dzīvē sasniegt. Visām sievietēm priekšstats, kas jāpiesprauž pie sienas: tas, ko jūs jūtat savā sirdī un prātā kā savu ejamo dzīves ceļu – tas ir jūsu ceļš. Tas ir jums ejams, jums sagatavojams un jums sasniedzams. Šai ceļā jūs satiksiet tādus, kas jums palīdz, un tādus, kas, pat labu gribēdami, īsti jums nepalīdz. Ir jāmācās būt modrām – atšķirt draugus no šķietamiem draugiem un vienmēr paturēt prātā savu vadzvaigzni! Savas spējas un sirdsdegsmi, un to, ko vēlaties savā mūžā sasniegt!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu