Tulkojam grūtnieču sapņus!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Grūtniecība ir viena no nozīmīgākajām norisēm sievietes dzīvē, kas sev līdzi nes ne vien fizioloģiskas izmaiņas ķermeņa aprisēs, bet prasa arī pamatīgu psihes pielāgošanos topošajai un vēl tik svešajai dzīves lomai. Tādēļ nav brīnums, ka šajā periodā izjustās bailes var atspoguļoties arī sapņos. Kas tieši ietekmē sapņus mazulīša gaidību laikā, stāsta Elīna Neilande, konsultante «Labo Domu Pieturā».

«Kad mums trūkst personīgās pieredzes, mēs to «aizlāpām» ar priekšstatiem, kurus pamatā veido redzētais, dzirdētais un lasītais par šo dzīves posmu citu sieviešu dzīvē – romāni, kuros smalki aprakstītas sievietes-mātes izjūtas; filmas, kurās spilgti atainots grūtniecības laiks; draudzeņu, paziņu un kolēģu pieredze,» skaidro Elīna Neilande.

Tātad sieviete jau it kā zina, kā viņai jājūtas, kas jādomā, kā jārīkojas, bet tas balstās tikai svešā, no citiem iegūtā pieredzē.

Tāpēc ir tikai dabiski, ka šo sajūtu fons ir bailes no nezināmā.

Bailes - ja nu tā notiek arī ar mani?

Varētu domāt – kāpēc baidīties no tā, ko nezinām? Kā stāsta pašvērtējošā konsultante, diemžēl vislielāko lomu atkal spēlē aizgūtā pieredze par iespējamiem negatīviem scenārijiem, kuru lielākais īpatsvars atrodams tieši interneta vidē – sieviešu portālos, forumos, rakstu komentāros un citur. Vīrieša atsalums vai nodevība bērniņa gaidīšanas laikā, darba zaudējums, smagas toksikozes, krasas ķermeņa vizuālās izmaiņas, dzemdību šausmu stāsti, bērniņa veselības traucējumi un līdzīga pieredze. Jautājumi, kas rada bažas un liek sev uzdot pretjautājumu – ja nu tā notiek arī ar mani?

«Bailes, kuras atgaiņājam un izslēdzam no apziņas («Es negribu par to pat domāt!»), viegli pārtop zemapziņas radītā «produktā» – sapņos. Tajos zemapziņa norāda, ka patiesībā sieviete turpina apziņas izslēgto bažīšanos.


Vienlaikus ne tikai grūtniecēm, bet sievietēm vispār raksturīgi radīt tā saucamos dzīves situāciju scenārijus (kā anekdotē «pati padomāja – pati apvainojās»), kas nereti palīdz noskaņoties gaidāmajai situācijai. Darot to intensīvi visas dienas laikā, ir tikai dabiski, ka sapņi kā zemapziņas valoda turpina šo scenāriju attīstīšanu. Tā grūtnieces nereti sapņo par to, ka bērniņš jau piedzimis, kaut līdz dzemdībām vēl jāgaida vairāki mēneši,» stāsta Elīna Neilande.

Sapņi un fizioloģiskās izmaiņas

Būtiski sapņošanu grūtniecības laikā ietekmē arī fizioloģiskās izmaiņas sievietes ķermenī. Bērniņš nemitīgi aug, kas rada problēmas atrast piemērotu un ērtu gulēšanas pozu – piemēram, no ierastās gulēšanas uz muguras vai vēdera ir jāatsakās par labu gulēšanai uz sāniem, kas atvieglo sirdsdarbību.

Arī nepieciešamība biežāk doties uz labierīcībām, pietūkums un sāpes kājās, kurām jānes lielāku slodzi, elpas trūkums un citas sūdzības var būt iemesls dīvainiem vai pat zīmīgiem sapņiem.

«Mūsdienu zinātne ar polisomnogrāfijas, kas veic smadzeņu darbības un iekšējo orgānu «pierakstu», palīdzību noskaidrojusi, ka grūtniecības laikā nedaudz pagarinās tā sauktās miega fāzes, kas sievietei liek domāt, ka visa nakts pagājusi sapņojot,» atklāj pašvērtējošā konsultante.

Savu sapņu tulkošanas eksperte esi tu pati!

Nereti grūtniecības laikā rādās pravietiski sapņi. Izrādās, tikai tu pati vari pateikt, kas no nosapņotā ir pravietisks, bet kas nav, un tikai tava attieksme pret nosapņoto var ietekmēt gaidāmo mazulīti!

«Robeža starp to, kas ir pravietisks sapnis un kas tāds nav, ir smalka.

Kādai sievietei zīmīgs un biedējošs var šķist sapnis ar mirušo vecmāmiņu, kas nomodā liek par to domāt atkal un atkal, meklējot «zīmes» un skaidrojumus, kamēr kādai citai tas var būt vien dzimtas sieviešu «sveiciens».

Ne velti mēdz teikt, ka sapņu tulkošanas eksperts ir cilvēks pats!

Tikai pati grūtniece var pateikt, kas viņas sapņos ir un kas nav pravietisks, jo gan viņa, gan viņas sapņi ir unikāli!

Tāpēc teiksim tā – ņemot vērā to, ka informācijas apjoms smadzenēs ir salīdzināms ar internetā atrodamo, tajā var būt un noteikti ir saglabātas arī dzimtas zināšanas un pieredze, kas sievietei miegā var parādīties spilgtu simbolu veidā,» skaidro Elīna Neilande.

Vai redzētie sapņi var ietekmēt gaidāmo mazuli?

Gaidāmo bērniņu var ietekmēt nevis pats sapnis, bet gan sievietes attieksme pret to!

«Ja dīvainus un biedējošus sapņus līdz zināmai robežai var uzskatīt par sava veida normu, kas tipiski rodas lielākajai daļai grūtnieču, saskaroties ar jaunu un nezināmu dzīves pieredzi, tad par nelabvēlīgu ietekmi uz bērniņa un pašas sievietes veselību varam runāt tad, kad biedējošie sapņi drīzāk raksturojami kā murgi,» stāsta pašvērtējošā konsultante.

Tad, ja šie murgi neatstājas, grūtniecei rada stresu arī pēc pamošanās, liek viņai dzīvot bailēs par to iespējamo piepildīšanos un rada bailes aizmigt, speciāliste atzīmē, ka tas var novest pie hroniskas neizgulēšanās, kas ir neveselīgi jebkuram organismam!

Kā iztulkot grūtnieču sapņus?

Daudz dzirdēts, ka grūtniecības laikā sievietes mēdz redzēt iepriekš nebijušus sapņus.

Kādus? Un ko nozīmē, ja sapnī satiec savu vēl nedzimušo mazulīti?

Speciāliste Elīna Neilande atklāj, ka bailes, kuras grūtniece cenšas atgaiņāt un izslēgt no apziņas, miega laikā var atklāties spilgtos sapņos.

«Grūtniece var nosapņot to, ka dzemdē, bet neviens viņai nepalīdz, vai arī bērniņš piedzimst, bet sieviete nezina, kā rīkoties.

Tāpat topošā māmiņa var redzēt bērna zaudējumu, kādam to atņemot vai bērnu «pazaudējot», vai arī vēlmi, bet nespēju aizbēgt (to var radīt nogurums vai sāpes kājās),» skaidro Elīna Neilande.

Vēl speciāliste atklāj, ka dažkārt grūtniecēm mēdz rādīties dažādi šokējoši sapņi, pat tādi, kuros sieviete «dzemdē» dzīvnieku!

Tas skaidrojams ar mājdzīvnieka, kā līdz šim vienīgā aprūpējamā, lomu ģimenē vai arī neapzinātām bailēm no nezināmās būtnes, kura iemājojusi sievietes ķermenī.

Tāpat topošā māmiņa sapnī var piedzīvot slīkšanu vai peldēšanu, ko iespējams skaidrot kā sievietes apzinātu un neapzinātu vēlmi radīt saikni ar gaidāmo bērniņu, kurš jau «peld» viņas dzemdē, vai gluži pretēji – «slīkšanu» pašas emocijās, kuras miegā risina zemapziņa.

Savukārt tad, ja grūtniece nosapņo mīļotā vīrieša neuzticību, tas var norādīt uz ietekmēšanos no svešas pieredzes vai arī liecināt par satraukumu saistībā ar ķermeņa fizioloģiskajām izmaiņām – svara pieaugumu, strijām, ādas un matu veselības pasliktināšanos.

Nereti sievietes grūtniecības laikā redz tā sauktos viedos sapņus – notikumus, kas piepildās reālajā dzīvē, cilvēkus, kuri ir miruši vai vēl nav dzimuši.


Ko nozīmē, ja sapnī satiec mazuli?

«No psiholoģiskā viedokļa tā var būt vienkārši spilgta vēlme ātrāk sastapties ar bērniņu dzīvē, nepacietība attiecībā uz grūtniecības ilgumu vai jau iepriekš pieminētā spēja – radoši vizualizēt nākotnes notikumus.

Tomēr svarīgi, kāds ir sapņa saturs – ko bērniņš tajā dara, kādas sajūtas sapņa laikā pārņem topošo māmiņu un kādi notikumi tajā norisinās,» tā pašvērtējošā konsultante.

Sapņi, kas atkārtojas. Uz ko tie norāda?

Gan jau arī tu esi pieredzējusi kādu sapni, kurš atkārtojas. Dīvaina sajūta, vai ne? Šoreiz pašvērtējošajai konsultantei Elīnai Neilandei jautājām, ko nozīmē, ja vienu un to pašu sapni gaidību laikā redzi atkāroti, un vai tam jāpievērš pastiprināta uzmanība.

Par sapņiem mēdz teikt, ka tie ir mūsu zemapziņas valoda, tātad varētu domāt, ka jebkas, ko redzam sapnī, ir nozīmīgs.

Tomēr kā stāsta speciāliste, liela daļa sapņu ir, tā sakot, nomoda notikumu «atražošana», kad zemapziņa it kā «izslauka» mūsu prātu no visas liekās informācijas, ko esam saņēmuši nomoda laikā.

«Tieši tāpēc tulkot iesaka tos sapņus, kas pat pēc pamošanās nedod mieru vai atkārtojas periodiski vai arī no nakts uz nakti. Pieņemts uzskatīt, ka tieši tie sapņi, kuri atkārtojas, ar zemapziņas starpniecību norāda uz kādu mums patiešām svarīgu, risināmu dzīves grūtību.

Piemēram, ja sieviete grūtniecības laikā redz atkārtojamies murgu, kurā nodeg viņas māja, ir vērts ņemt talkā sapņu terapiju, lai ar tās starpniecību noskaidrotu, kādas emocijas murgus rada. Atbildes sniegs tā saucamie atslēgjautājumi – kas sievietei ir māja, ar ko tā asociējas, kādas sajūtas viņa piedzīvo sapnī un ko dara?

Pieņemsim, kādai sievietei māja asociējas ar drošības sajūtu. Tātad atkārtots sapnis par mājas bojāeju ugunsgrēkā var norādīt uz drošības sajūtas zaudējumu dzīvē.

Kas to radījis un kādas jūtas to pavada? Visdrīzāk sieviete atzīs, ka patiesi jūtas nedroši, jo, piemēram, nejūt atbalstu no ģimenes locekļiem vai jūtas sociāli apdraudēta darba vietā.

Nomodā viņa var censties savas bailes atvairīt, norakstot tās uz tipiskām grūtniecības bažām vai sadzīves sīkumiem, tomēr zemapziņa skaidri norāda – tev tas ir svarīgi, pievērs tam uzmanību,» tā Elīna Neilande.

Vai arī tevi mazulīša gaidību laikā ietekmēja apkārtējo stāstītais un lasītais?

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu