Mūs neviens nenoķers! Kā iekustināt metabolismu jebkurā vecumā (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Ameriku no jauna neatklāsim, ja teiksim, ka ar gadiem vielmaiņa palēninās. Patiesībā viena lieta ir par šo aksiomu lasīt, cita - izmēģināt uz savas ādas. Personīgi mēs nevēlamies samierināties ar šādu lietu kārtību, tieši tāpēc esam atraduši katram vecumam piemērotu veidu, kā iekustināt metabolismu.

 
Foto: Depositphotos.com

Konceptuāli - ar vecumu kļūst aizvien grūtāk notievēt

Visticamāk, desmit gadu vecumā jūs bez sirdsapziņas pārmetumiem katru dienu varējāt ēst vecmāmiņas ceptās kotletes un pirms miega notiesāt cepumus, uzdzerot virsū limonādi, un par to nekas nebija. Pareizāk sakot, vecāki vai tā pati vecmāmiņa, protams, varēja paburkšķēt, taču liekie centimetri pat nemēģināja nosēsties uz gurniem. Tie laiki diemžēl ir pagājuši. Pēc trīsdesmit gadu vecuma jūs baidāties apēst lieku maizes šķēli, turklāt atvaļinājuma laikā esat spiesti atteikties no vietējiem apetītelīgajiem ēdieniem. Pat ēdot tā, kā agrāk, jūs pakāpeniski uzņemat kilogramus, bet, «uzsēžoties» uz diētas, pamanāt, ka tievējat lēnāk nekā kādreiz.

Pēc mediķu teiktā, katram cilvēkam metabolisms sāk palēnināties atšķirīgā vecumā.

Vairumam šis process sākas tuvāk trīsdesmit gadu vecumam, bet citiem veiksminiekiem - četrdesmit gados. Jebkurā gadījumā nodrošināties ar «glābšanas riņķi» negribas nevienam, tāpēc lasiet materiālu par to, kā paātrināt vielmaiņu dažādās jūsu dzīves desmitgadēs, raksta womans.ru.

 
Foto: Depositphotos.com

20 līdz 30 gadi

Dietologi apgalvo, ka šajā vecumā cilvēka metabolisms ir visstraujākais (ja neņem vērā bērnību, protams). Citiem vārdiem, jūsu ķermenis dedzina kalorijas, kamēr jūs vienkārši strādājat pie datora, skatāties kino vai lasāt grāmatu, turklāt daudzi vēl nav sevi apgrūtinājuši ne ar kādām saistībām, tāpēc viņiem ir laiks aktīvam dzīvesveidam. Turklāt kaulu formēšanās notiek līdz divdesmit piecu gadu vecumam, kas arīdzan prasa enerģiju no organisma.

Daudzas divdesmitgadīgas meitenes var atļauties ēst neveselīgu pārtiku ātrā metabolisma dēļ.

Papildus tam mazāk sēdošs dzīvesveids, kas piemīt daudziem jauniem cilvēkiem, uzliek savu zīmogu veselībai. Mēs tagad nerunājam par problemātisko muguru vai galvassāpēm - par to citreiz, bet par to, ka, izrādās, tā dēļ palēninās vielmaiņa. Divdesmit astoņos gados jūs pamanāt, ka nevarat vairākas dienas pēc kārtas ēst picu, nepieņemoties svarā kā agrāk, lai gan esat jauna un ātri varat visu labot. Pēc mediķu teiktā, šajā vecumā ir pietiekami, ja sākat pareizi ēst un regulāri nodarboties ar sportu. Ar to esot pietiekami, lai iekustinātu vielmaiņu.

 
Foto: Depositphotos.com

30 līdz 40 gadi

Ārsti uzskata, ka metabolisma ātrums ir atkarīgs no muskuļu masas daudzuma: jo tās ir vairāk, jo ātrāka ir vielmaiņa un jo ātrāk ķermenis sadedzina kalorijas. Problēma ir tajā, ka pēc trīsdesmit gadu vecuma muskuļu masas procents sāk samazināties, transformējoties taukos. Ja nenodarbojaties ar sportu, tad būtībā liekat saviem muskuļiem saprast, ka jums tie nav vajadzīgi, tāpēc katru gadu zaudējat vienu procentu no to masas. Ja vēl joprojām neapmeklējat trenažieru zāli, tad ir īstais laiks sākt to darīt. Kardio, kā pirms desmit gadiem, vairs neglābs - muskuļus veidot palīdzēs tikai spēka treniņi. Turklāt strauji samazinās augšanas hormona veidošanās, kas arī ietekmē metabolisma ātrumu. Labā ziņa ir tā, ka arī ar to spēka treniņi ir spējīgi cīnīties, jo tie palīdz ķermenim izstrādāt šo hormonu.

Spēka treniņi palīdz ne tikai audzēt muskuļus, bet arī izstrādāt augšanas hormonu, kas ļauj ilgāk saglabāt jaunību.

Protams, ir rūpīgi jāseko līdzi savai ēdienkartei. Dzeriet daudz ūdens un mazāk kafijas, iekļaujiet uzturā vairāk olbaltumvielu un dārzeņu. Mediķi uzsver, ka tieši šajā desmitgadē jūs pieņemat lēmumus ar ilgtermiņa sekām. Ārsti iesaka neaizrauties ar striktām diētām. Ja divdesmit gadu vecumā šāds triks tik tiešām liks ķermeņa apmēriem sarukt, tad trīsdesmit gados - tikai pāriet enerģijas taupīšanas režīmā. Visbeidzot: iemācieties kontrolēt savu stresu. Šī desmitgade ir ļoti saspringt: karjera, bērns, iespējams, arī problemātiskas attiecības var likt pastāvīgi nervozēt. Hronisks stress paaugstina kortizola un insulīna līmeni asinīs, un uz tā fona vielmaiņas palēnināšanās var novest pie bēdīgām sekām attiecībā uz jūsu figūru.

 
Foto: Depositphotos.com

40 līdz 50 gadi

Šajā vecumā ēdiens, kuru esat baudījuši visu savu dzīvi, pēkšņi kļūst par jūsu ļaunāko ienaidnieku. Tagad runa nav tikai par muskuļu masas zudumu, bet arī sieviešu hormonu - progesterona un estrogēna - līmeņa pazemināšanos. Viena no estrogēna formām - estradiols - pirms menopauzes būtiski samazinās, turklāt tieši tas palīdz regulēt vielmaiņu un samazināt svaru.

Jebkurā vecumā ir jāseko līdzi savai ēdienkartei.

Šajā vecumā ir jākoncentrējas uz veselīgu diētu. Pēc speciālistu teiktā, ja jūs regulāri nodarbojaties ar sportu, agrākais ikdienā uzņemto kaloriju daudzums jāsamazina par 150 kalorijām, ja nesportojat - par 300. Šajā gadījumā ēdienkartē jāiekļauj produkti, kas ir bagāti ar fitoestrogēnu - sieviešu dzimumhormonu analogiem no augu valsts. Linsēklas, sezama sēklas, ķiploki, žāvēti augļi, humuss un tofu ir spējīgi mazliet paaugstināt estradiola līmeni un tādā veidā paātrināt metabolismu. Un, protams, neviens nav atcēlis nodarbības trenažieru zālē. Pats par sevi saprotams, jebkura veida sporta nodarbības palīdz dedzināt kalorijas, lai gan tikai spēka treniņi spēj regulēt vielmaiņu.

 
Foto: Depositphotos.com

50 līdz 60 gadi

Piecdesmit piecu gadu vecumā sieviete uzņem aptuveni astoņus kilogramus lieka svara - muskuļi sarūk, tauku slānis kļūst biezāks. Turklāt, ja jūs nesekojat līdzi savai ēdienkartei, šis cipars var tikai pieaugt. Pēc mediķu vārdiem, vidējais vecums, kad dāmām sākas menopauze, ir piecdesmit viens gads. Estrogēns un progesterons, kuru līmenis jau tā nav bijis augsts pēdējos desmit gados, pārtrauc izstrādāties. Tas noved pie kaulu sadilšanas, vēl straujāka muskuļu masas zuduma, rezultātā - pie svara palielināšanās.

Iekustināt metabolismu var arī pēc menopauzes iestāšanās!

Mediķi nepārtrauc atkārtot: neaizmirstiet par spēka treniņiem! Jūs, protams, varētu padomāt, ka tie jau tā kaitē vājajām locītavām, taču patiesībā ir gluži otrādi. Regulārs darbs ar svariem palielina kaulu blīvumu, mazinot osteoporozes risku, kā arī samazina risku saslimt ar hroniskām slimībām (piemēram, otrā tipa cukura diabētu), sirds un asinsvadu slimībām un artrītu. Šajā gadījumā obligāti jāpalielina olbaltumvielu daudzums, lai novērstu muskuļu zudumu. Speciālisti iesaka ēst 100 - 200 gramus olbaltumvielu dienā. Saskaņā ar jaunākajiem pētījumiem, nekādā gadījumā nedrīkst uzņemt tikai vielas no dzīvnieku valsts izcelsmes produktiem. Kurš gan spētu iedomāties, bet tas tikai palielinātu muskuļu masas zudumu! Ārsti iesaka pievērst uzmanību arī augu valsts izcelsmes olbaltumvielām - pākšaugiem, riekstiem un sēnēm.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu