Porcelāna servīze – sen zināmā, nepamatoti aizmirstā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Gandrīz ikvienam mājās atradīsies vismaz kāds porcelāna izstrādājums – krūzīte, bļodiņa vai kāda greznumlietiņa – dekoratīva skulptūriņa. Sajūtu līmenī šķiet, ka tie ir reti, ekskluzīvi trauki, kurus jākopj sevišķi uzmanīgi un jālieto tikai svētku reizēs. Sens un grezns porcelāna izstrādājums ir viens no iemīļotākajiem kolekcionāru atradumiem.

Kas ir porcelāns?

Latvijā porcelānu pazīst un lieto jau vairāk kā 150 gadus. Īpašu popularitāti tas iemantoja ar Kuzņecova porcelāna fabrikas izveidošanos un attīstību 19. gs. beigās. 20. gs. trīsdesmitajos gados porcelāna traukus sāka ražot masveidā un tie kļuva pieejami plašākai lietotāju grupai. Skaistu servīzi uz galda varēja likt arvien vairāk ģimeņu. Padomju gados Kuzņecova iedibinātās tradīcijas porcelāna un fajansa trauku ražošanā turpināja Rīgas porcelāna fabrika.

Tad kas īsti ir porcelāns? Tā ir balta keramikas masa ar viegli caurspīdīgu, izturīgu un ūdensnecaurlaidīgu sturktūru, ko gatavo no vismaz triju elementu maisījuma – kvarca smiltīm, māla un laukšpata. Bieži porcelāna sastāvā ir vairāk nekā 20 elementu. Visaugstvērtīgākais porcelāna veids ir kaulu porcelāns (bone china), kas savu nosaukumu ieguvis no porcelāna dzimtenes Ķīnas. Salīdzinot ar citiem porcelāna veidiem tam piemīt dzidri balta nokrāsa, izteikts vieglums, dzidrums un caurspīdīgums. Kaulu porcelāns ir pat par 40% izturīgāks par citiem porcelāna veidiem.

Foto: Publicitātes foto

Bone china

Krievijas impērijā jau 19. gs. vidū savu uzņēmumu attīstīja mums zināmā un iemīļotā Kuzņecovu dinastija. Taču arī Eiropā, Japānā un Ķīnā šajā laikā radās vairākas spēcīgas porcelāna rūpnīcas, kas savu darbību turpina joprojām. Piemēram, ekskluzīvais franču porcelāna nams Haviland, vācu ražotājs Dibbern, kā arī izsmalcinātais japāņu zīmols Noritake. Atšķirībā no Kuzņecoviem šie ražotāji specializējās kaulu porcelāna trauku radīšanā. Latvijā pašlaik ir pieejama šo augstvērtīgo bone china ražotāju produkcija.

Senatnē iegādāties kaula porcelāna servīzi tās eksluzivitātes un dārdzības dēļ atļāvās galvenokārt karaļnami un aristokrātija, taču mūsdienās līdz ar porcelāna ražošanas industrializāciju karalisku galda klājumu var atļauties krietni plašāks interesentu loks. Jāņem gan vērā, ka joprojām izsmalcinātie kaulu porcelāna trauki ir samērā dārgi. Tos bieži izvēlas iegādāties kā īpašas dāvanas uz kāzām vai nozīmīgām jubilejām.

Foto: Publicitātes foto

Servīžu veidi

Lielie porcelāna nami piedāvā gan pilnu komplektāciju ar svētku galda klājumam nepieciešamajiem traukiem, gan arī iegādāties jebkuru porcelāna izstrādājumu atsevišķi. Atsevišķi var nopirkt ne tikai kafijas krūzīti vai uzkodu šķīvi, bet pat tējkannas vāciņu. Tas lieti noder, ja kāds no servīzes elementiem lietošanas laikā saplīst. Tādējādi savu sapņu servīzi var iegādāties arī pa daļām un papildināt laika gaitā. Kopumā ir trīs servīžu grupas, pēc kurām iedala porcelāna traukus: tējas servīzes, kafijas servīzes un pusdienu servīzes.

Tējas servīzes komplektācijā ietilpst tējkanna, cukura trauks, krējuma trauks un sešas tējas tases ar apakštasītēm. Līdzīga ir arī kafijas servīzes komplektācija, tikai mainās kannas un tasīšu veids. Kafijas servīzē iekļauj kafijas kannu un tasītes kafijai. Abas servīzes atšķiras ar tasītes izmēriem un kannas proporcijām. Tējas tases ir augstākas un platākas, savukārt kafijas tases ir mazas un smalkas, vairāk piemērotas espresso baudīšanai. Arī tējas kanna ir ietilpīgāka un augstāka par kafijas kannu.

Bieži tējas un kafijas servīzes tiek papildinātas ar servējamiem šķīvjiem, uz kuriem izvietot maizītes, kūciņas vai citus našķus, malkojot karsto dzērienu nesteidzīgā svētdienas pēcpusdienā. Ja mājās tiek rīkotas plašākas svinības un sešu tasīšu komplekts šķiet pārāk trūcīgs, lielākie ražotāji piedāvā pasūtīt jebkādu sev vēlamo tasīšu skaitu un trauku komplektācijas veidu.

Savukārt pusdienu servīze pārsvarā paredzēta 12 personām. Tajā ir pusdienu sķīvji, deserta jeb salātu šķīvji, zupas šķīvji, terīne, mērces trauks un salātu bļoda. Pusdienu servīzi var papildināt ar maizes šķīvīšiem, saldo ēdienu vai buljona traukiem, kā arī sāls un piparu trauciņiem. Katrā augstākās klases servīzē ir iekļauti akcenta trauki. Tie ir stilistiski līdzīgi ar pārējiem, taču atšķiras ar krāsu vai rakstu un piedod kopējam galda klājumam smalku «rozīnīti».

Porcelāna kopšana

Interjera un delikatešu centra mc2 trauku nodaļas vadītāja Inga Rasnača iesaka jau pirkšanas brīdī noskaidrot servīzes kopšanas un lietošanas nosacījumus. Mūsdienās lielāko daļu servīžu var likt trauku mazgājamā mašīnā, arī mikroviļņu krāsnī. Taču ir tādas, kuras jāmazgā saudzīgi ar rokām. Neļaujiet sevi nepatīkami pārsteigt gadījumam, kad no trauku mašīnas izņemtiem šķīvjiem nobružājies skaistais apzeltījums.

Galda klājums

Bieži neaizdomājamies, ka trauki ir nozīmīga mūsu mājokļa interjera sastāvdaļa. Svētku servīzei stilistiski vajadzētu piestāvēt kopējam viesistabas iekārtojumam. Ir gan izteikti mūsdienīgas servīzes, gan arī klasiski elegantas. Servīzei jāpieskaņo pārējie galda piederumi – glāzes, naži, dakšas un karotes. Jāpadomā par galda akcentiem – svečturiem un salvešu gredzeniem. Nozīmīga loma būs arī galdautam, uz kura izvietosiet servīzes priekšmetus. Uz sarkana galdauta izvietota dzidri balta kaulu porcelāna servīze radīs Ziemassvētku noskaņu, bet greznam komplektam ar zeltītām vai apsudrabotām maliņām vairāk piestāvēs balti galdauti vai arī ieturēti mierīgos zemes toņos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu