Ciemos – ieskats arhitekta Alekseja Birjukova mājoklī

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars

Tvnet izmantoja ekskluzīvu iespēju, paviesoties arhitekta Alekseja Birjukova mājās. Aleksejs ir vadošais arhitekts un valdes loceklis vienā no lielākajiem Latvijas projektēšanas birojiem – Mark arhitekti, kurā pašlaik pabeigts darbs pie Rīgas Pils Kastellas daļas pārbūves un restaurācijas projekta.

Esam nonākuši plašā Rīgas vēsturiskā centra dzīvoklī. Dzīvoklim ir daudz logu, kas pat apmākušās dienas padara gaišas. Dzīvojamā istaba apvienota ar virtuvi, bet tālāk pa gaiteni var nokļūt trīs guļamistabās. Vecākiem paredzēta pašiem sava vannasistaba, bet bērnu vannasistaba piemērota arī ciemiņu labierīcībām. No vēsturiskajām liecībām atsevišķās telpās mājoklī bija saglabājies parkets. Tas noslīpēts un eļļots tumši brūnā tonī tāpat kā pārējā jaunā dēļu grīda.

Foto: Jānis Škapars

Ieejas halle

Aleksejs nedaudz pārveidojis dzīvokļa plānojumu tā, lai izveidotos plašs priekšnams. Tajā galveno vijoli spēlē milzīga izmēra spogulis ar samērā pikantu vēsturi. Padomju gados tajā atradies Staļina portrets, kurš nu ironiskā kārtā goda vietu atdevis katra ienākošā viesa spoguļattēlam. Lai nepieblīvētu telpu, tajā atrodas vairs tikai soliņš un neliels drēbju pakaramais. Ziemas drēbes un apavi tiek turēti atsevišķā garderobes telpā mājokļa dziļumā.

Foto: Jānis Škapars

Viesistaba

Viesistabā viena telpa apvieno atpūtas stūrīti, darba zonu, virtuvi un ēdamzonu ar apaļu galdu. Viesistaba ir neliela, taču papildus plašumu piešķir lielie logi. Balti krāsotās sienas ir kā fons mainīgai mākslas darbu ekspozīcijai. Pārsvarā tie ir jauno mākslinieku darbi. Vienuviet iedzīvojušies un viens otru papildina Vikas Aņisko, Jura Justa, Sabīnes Verneres, Sandras Strēles, Gundegas Dūdumas, Talitas Vālodzes, Ilzes Aulmanes, Elzas Sīles, Roberta Koļcova, Vladislava Grišina, Madaras Neikenas un vairāku citu latviešu jauno un jau pie vecmeistariem ierindojamo mākslinieku gleznas, grafikas un fotogrāfijas. Arī mājas saimnieces brīnišķīgās austās kompozīcijas un gleznas paspilgtina interjera pievilcību.

Papildu ekspozīcija ir plašais skats uz parku, kas kā mainīga glezna ierāmēts gandrīz visos mājokļa logos. Ziemā tas ietinas sniega cepurē, bet vasarā ienes interjerā sulīgi zaļo toni.

Foto: Jānis Škapars

Guļamistaba

Guļamistabā saujaukusies vīrišķība apmēbelējumā un sievišķība detaļās. Masīvā koka gulta ar polsterētu ādas pagalvi ieņem centrālo vietu, bet tai apkārt izkārtoti stilistiski atšķirīgi galdiņi un kumode, kas viens otru papildinot rada sabalansētu koptēlu. Arhitekts nebaidās apvienot slavena pasaules zīmola gultu un krēslus, jauno latviešu dizaineru radītu galdu ar vispārpazīstamām mazbudžeta mēbelēm un pat vēsturisku galdiņu–spoguļa konsoli. Spoguļgaldiņš piešķir guļamistabai Rīgas vēsturiskā centra romantiku.

Foto: Jānis Škapars

Bērnu istabas

Dzīvoklī ir divas bērnu istabas. Katra ar savu noskaņu. Vienā vēl jūtams bērnišķīgais smalkums ar zilām mākoņsienām un uzgleznotiem baltiem kokiem un taureņiem. Šeit izvietotie mākslas darbi ir sapņaini un dzīvespriecīgi. Savukārt otra bērnistaba jau zaudējusi bērnišķību. Te jūtams pusaudža dumpīgums un neatkarība. Bērnu istabās mēbeles ir viegli pārbīdāmas un transformējamas. Tas noder, lai bērniem augot, istabu bez lielām investīcijām pielāgotu konkrētam vecuma posmam.

Foto: Jānis Škapars

Vannasistabas

Vannasistabas dzīvoklī ir divas. Vienā var nokļūt tikai no saimnieku guļamistabas. Te gan vannas vietā atrodas tikai duša, kas ikdienas lietošanā ir daudz parocīgāka kā vanna. Telpa ieturēta līdzīgos pelēki baltos toņos kā guļamistaba. Taču nelielu greznības devu piešķir spogulis zeltītā rāmī. Vannasistabai blakus izvietota ietilpīga garderobe, kur no savām un viesu acīm paslēpt visas ne tik skaistās ikdienas uzkopšanai un sadzīvei paredzētās lietas (gan putekļusūcēju, gan sniega dēli).

Otra vannasistaba paredzēta viesiem un cieimiņiem. Piesātināti zilais apmetums kontrastē ar smilšu toņu flīzēm, un atsauc atmiņā ceļojumus uz Vidusjūras saulainajām zemēm. Zem izlietnes letes integrēta veļas mazgājamā mašīna. Arī vannasistabās saimnieki uzticas mākslas pozitīvajai iedarbībai, telpas kompozicionālajā centrā piekārtas gleznas.

Foto: Jānis Škapars

5 ieteikumi, ko aizgūt no Alekseja Birjukova dzīvokļa:

1. Ja dzīvokļa starpsienas ir iecerētas celt no metāla statņiem un apšūt ar ģipškartonu, neveidojiet parastās 2,1m augstās durvju ailas. Šādās vieglo konstrukciju sienās vienkārši izvietot augstākas durvju ailas. Tās maina pierastās proporcijas interjerā un rada profesionāli veidotas telpas iespaidu.

2. Neaizmirstiet, cik svarīga loma mājokļa noskaņas radīšanā ir mākslai. Bieži mums ikdienas steigā nav laika piemeklēt sev tīkamus mākslas objektus – gleznas, grafikas, skulptūras. Tad izlīdzamies ar apšaubāmas kvalitātes reprodukcijām. Ne visi var iegādāties vecmeistaru gleznas. Taču Latvijā gan mākslas salonos, gan tirdziņos iespējams iegādāties daudzu jaunu, talantīgu mākslinieku darbus.

3. Ne vienmēr visas vannasistabu sienas jānoklāj ar flīzēm. Tās var izvēlēties tikai visslapjākajā vietā – dušā, pārējām sienām lietojot fakturēta apmetuma apdari.

4. Traukus izkārtojot stikla bufetē, vairāk piedomāsiet par to vizuālo izskatu. Arī ikdienā nevajag baidīties lietot skaistas tasītes, šķīvjus un bļodiņas. Tā katrai maltītei piešķirsiet mazliet vairāk prieka.

5. Interesants risinājums ir grāmatu plaukta integrēšana virtuves mēbeļu grupā. Šādu paņēmienu droši var lietot, ja virtuve ir izvietota gar vienu sienu, kura ir pārāk gara, lai monotoni izkārtotu tikai virtuves utilitāri nepieciešamos skapīšus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu