Ļauj mājoklim mirdzēt dizaineru darinātā tērpā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pēc vienkārši krāsotu sienu ēras atkal modē ir nākušas tapetes. Daudzi teiks, ka tapetes nekur nebija pazudušas, bet krāsojamās tapetes, par kurām daudzi iedomājas, nav tas, par ko šoreiz ir stāsts. Tapetes ir daudz kas vairāk par pie sienas pielīmētām papīra loksnēm - tās ir puse no interjera, lielisks tā fons vai papildinājums.

Foto: Publicitātes foto

Vēsture

Tapetes ir interjera apdares materiāls, kura pirmsākumi Eiropā saistīti ar Francijas karali Ludvigu XI, kas 1481. gadā savas pils sienu noformēšanai pasūtīja 50 papīra slejas ar Bībeles tematiku. Sākumā tapetes pie sienām stiprināja ar naglām. Rūpnieciski tapetes sāka ražot Anglijā, 17.gadsimtā, bet vēl ilgi tā bija dārga greznība, kuru atļauties varēja tikai bagātie un dižciltīgie. Šodien karaliskās izcelsmes materiāls ir viens no populārākajiem interjera sienu apdares materiāliem ar unikāli plašu krāsu un dizainu diapazonu. Dažādu interjeru apdarei tiek piedāvāts plašs tapešu sortiments un laikmeta prasībām atbilstoši sienu segumi. Ja salīdzinām ar vien pārdesmit gadus senu vēsturi, tad mūsdienu tapešu piedāvājums ir ļoti plašs - sākot ar greznām, Rundāles pils sienu cienīgām, auduma tapetēm, beidzot ar dabīga materiāla eko tapetēm, nemaz nerunājot par jauno tehnoloģiju radītām iespējām.

Foto: Publicitātes foto

Papīra tapetes

Papīra tapetes ir visplānākās, visvieglākās, to galvenais pluss – tās izgatavotas no dabiskiem materiāliem un ir elpojošas. Uz papīra poligrāfiski uzliek attēlus, pēc tam virsmu pārklāj ar aizsargkārtiņu, kas pasargā tapetes no sasmērēšanās un tās ir gatavas līmēšanai pie sienas. Vadošie tapešu ražotāji piedāvā visdažādāko krāsu un rakstu papīra tapetes, kuru izvēles iespējas iepriecinās gan klasiska angļu stila piekritējus, gan franču elegances un kantri stila cienītājus. Šo tapešu vienīgais mīnuss ir to trauslums, tāpēc būs nepieciešams pieredzējis meistars, lai tās pielīmētu pareizi, bez redzamām šuvju vietām un nesabojājot.

Foto: Publicitātes foto

Vinila tapetes

Šodien viens no populārākajiem tapešu veidiem, kas perfekti imitē visdažādākos materiālus – robustu apmetumu, dažādu krāsu un rakstu flīzes, kā arī ādas, zīda un citu audumu faktūras. Vinila tapetes sastāv no divām kārtām - izturīga papīra vai flizelīna, kas pārklāts ar polivinilhlorīda plēvi. Šim materiālam ir daudz izmantošanas iespēju. Vinila tapetes mēdz būt gan plānas un gludas, gan biezas ar izteiktu reljefu vai «uzputotas». Biezais un reljefais materiāls ieteicams, ja pamatne nav ideāli gluda. Mūsdienu vinila tapetēm ir augsta izpildījuma kvalitāte un pievilcīgs izskats, liela krāsu un rakstu izvēle. Vinils spēj imitēt dažādus materiālus un apdares veidus, tās ir arī diezgan viegli līmējamas, vairāk vai mazāk izturīgas pret berzi, mazgāšanu un gaismas iedarbību. Šīs tapetes ir noturīgas pret mehānisku un ķīmisku iedarbību, kā arī pret sēnīšu veidošanos, jo ir apstrādātas ar dažādiem antibakteriāliem preparātiem. Vinila tapetes var izmantot jebkurās telpās, sākot no virtuves līdz pat vannas un bērnistabām. Tās var lietot arī sabiedriskās telpās un birojos

Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto

Flizelīna tapetes

Arvien iecienītākas kļūst flizelīna tapetes, kuras līmē tieši uz sienas. Atšķirībā no papīra tapetēm, flizelīna tapetēm ir būtiskas priekšrocības: flizelīna pamats stabilizē tapetes mitrā stāvoklī un novērš šķiedru saraušanos žūšanas procesā un savienojuma vietu atlīmēšanos, tāpēc tās var piegriezt sausas, kas līdz šim nebija iespējams ar līmi noklājamām tapetēm izmēru mainīšanās dēļ. Nav arī jāgaida, kamēr tās izmirkst, jo līme tiek klāta uz sienas, nevis uz tapetēm. Līdzās vienkāršai apstrādei flizelīna tapetēm ir vēl divas priekšrocības: laikietilpīgo līmēšanas procesu (piemēram, slaucīšanas tehnikā) tagad var veikt tieši ar tapetes rulli. Turklāt, ja kādreiz šīs flizelīna tapetes būs apnikušas, tapešu sloksnes var vienkārši noņemt, tās nesamitrinot.

Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto

Tekstila un dabīgo materiālu tapetes

Tekstila un dabīgo materiālu tapetes ir tādas, kuru pamatsastāvā ir dažādi dabīgie materiāli – lins, zīds, viskoze, spalvas, džuta, bambuss, kokšķiedras finierējums, perlamutra pārklājums. Tapešu virskārta nav gluda un viendabīga – kā jau dabīgam materiālam, tā ir unikāla un neatkārtojama. Vizuāli efektīgas, smagas un greznas tapetes, kas interjeram piešķir respektablu kolorītu. Tas ir dabīgs, silts, ekoloģiski tīrs, skaņu izolējošs un pret UV staru iedarbību izturīgs materiāls, kas piemērots guļamistabām, kabinetiem un citām dzīvojamām telpām ar minimālu noslodzi, turklāt, izmantojams arī kā dekoratīvs elements interjera dizaina papildināšanai. Parasti šīm tapetēm ir patīkama tekstūra, tomēr ir arī daži mīnusi.

Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto

Krāsošanai paredzētās tapetes

Krāsošanai paredzēto tapešu pamatā ir balts un biezs materiāls ar vairāk vai mazāk izteiktu reljefu, kas ideāli piemērots dažādu sienas defektu un nelīdzenumu maskēšanai. Krāsojamās tapetes ir izturīgs un ilglaicīgs materiāls, kas nodrošina sienas seguma papildus aizsardzību un dod iespēju vairākkārt mainīt interjera sienu toni bez liela laika, naudas un darba ieguldījuma. Parasti tās ir no papīra, vinila vai stiklšķiedras. Atkarībā no materiāla kategorijas, tapetes var pārkrāsot vairākas reizes, noklāt ar krāsu visu sienas plakni vai veidot oriģinālus, dažādi tonētus sienas fragmentus.

Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto

Fototapetes

Ja ir vēlme telpā imitēt neesošus arhitektoniskus elementus (logus, durvis, kāpnes, plauktus, kolonnas), radīt vizuālus 3D efektus vai vizuāli baudīt dabas motīvu klātbūtni (pilsētas parku, ziedošu pļavu, jūras krastu un citas ainavas), tad ideāls risinājums tam būs fototapetes. Interjera un delikatešu centrā mc2 ir iespējams izveidot arī individuālu tapešu dizainu, par pamatu ņemot kādas mīļas foto attēlu, vai iecienītākā mākslinieka darbu.

Foto: Publicitātes foto

Katram tapešu veidam ir savi plusi un savi mīnusi. Tomēr, kopumā tapetes ir pateicīgs materiāls, lai radītu ne tikai personalizētu interjeru, bet arī sev patīkamu un ērtu vidi. Tās rada labāku akustiku, samazina telpas siltuma zudumu, kā arī ir salīdzinoši viegli uzklājams uz virsmas.

Foto: Publicitātes foto

Dizaineru meistardarbs

Mūsdienu plašais tapešu piedāvājums nodrošina jebkuras prasības un apmierina jebkuru gaumi ar kvalitatīviem apdares materiāliem. Savā viesistabā, guļamistabā, darba kabinetā vai jebkur citur nu ir iespējams radīt jebkādu interjeru – sākot ar Luvras cienīgiem mākslas darbiem, beidzot ar saskaņotu dizaina sienu, ko radījuši tādi atpazīstami dizaineri kā Roberto Cavalli, Valentin Yudashkin, Ralph Lauren, Nina Campbel un citi. Tieši šīs - dizaina tapetes ir izcils risinājums dizaina sienām un tiem, kuri novērtē eleganci, krāsu bagātību un neordinārus risinājumus interjerā. Latvijā nu jau ilgāku laiku vienas no pieprasītākajām ir tieši dizaineru veidotās tapetes un sienu paneļi.

Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto

Šogad modē

Līdzīgi kā modes nedēļās tiek prezentētas jaunākās apģērbu līnijas, tāpat katru gadu notiek izstādes, kurās iespējams uzzināt par jaunumiem interjera dizaina jomā. Veikala Decorum Interjera un delikatešu centra mc2 iepirkumu speciāliste Inga Norīte stāsta, ka šogad īpaši aktuāla ir kvarca rozā krāsa, sinepju un mentola zaļais, dažādi akvareļi, 3D efekti, ziedi un abstrakti zīmējumi. Uzvaras gājienu svin arī paneļi, kas bieži vien nevietā tiek salīdzināti ar fototapetēm, kaut arī to kvalitāte ir krietni vien augstāka, nemaz nerunājot par to, ko tie spēj paveikt interjerā – pietiek ar vienu paneli, lai krasi mainītu telpas vizuālo izskatu.

Foto: Publicitātes foto

Efekti

Tāpat kā cilvēkiem, arī sienām ir drēbes. Ja mīļākais apģērba gabals ir džinsi, tad tagad ir iespēja savas sienas ieģērbt džinsu audumā – vizuāls efekts, vai taustāma faktūra – tas atkarīgs no katra paša vēlmēm. Lielas telpiskas puķes, kas atgādina smaržojošu pļavu, spīdīgi Swarovski kristāli vai auduma tapetes, kurās paslēpts logs aiz tāda paša materiāla nakts aizkariem – dizaina ziņā tapetes ir pateicīgākais materiāls.

Foto: Publicitātes foto
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu