Kvalitatīvs parkets - visa pamats

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Grīda ir interjera dizaina sastāvdaļa un telpas funkcionālais pamats. Parkets ir ekoloğiski tīrs un 100% dabīgs, silts, klasiski elegants un respektabls grīdas segums, kas ir vērtība pati par sevi un tāpēc pieprasa atbilstošu attieksmi.

Parketu var iedalīt divās kategorijās: masīvkoka un daudzslāņu (divslāņu parkets un trīsslāņu parkets).

Foto: Publicitātes foto

Masīvkoka parkets

Masīvkoka parketu parasti izmanto telpām ar lielu slodzi, piemēram, koncertzālēs, skolās. Tas ir pieejams gan dēļos, gan plāksnēs.

  • Masīvkoka parketa lielākais pluss ir tā izturība.

  • Masīvkoka parkets nav paredzēts siltajām grīdām. Tas reaģē uz apkārtējo vidi, tāpēc ir jāpievērš īpaša uzmanība ārējiem apstākļiem, kas var iedarboties uz grīdas segumu.

  • Parketa ieklāšanai būs nepieciešams profesionāls meistars. Lai koka grīda būtu ilgtspējīga, tā ir pareizi jākopj, kas sastāda papildus izmaksas.

  • Masīvkoka parkets ir ekoloģiski tīrs, silts un vizuāli skaists grīdas segums, ļoti izturīgs pret vairākkārtēju slīpēšanu/atjaunošanu.

Foto: Publicitātes foto

Daudzslāņu parkets

Daudzslāņu parkets sastāv no darba virsmas un apakšklāja, kas to satur kopā. Labāk izvēlēties trīsslāņu parketu, jo divslāņu parketa izmantošanas iespējas ir ierobežotas. Tie atšķiras ar pieejamo formātu, dēļu konstrukciju un siltumvadīšanas spēju.

  • Divslāņu parketu var izmantot apsildāmām grīdām, tam ir laba noturība pret deformāciju, mitrumu un temperatūras izmaiņām.

  • Vizuāli trīsslāņu parketu praktiski nav iespējams atšķirt no masīvkoka parketa grīdas, tam ir salīdzinoši zemāka cena, jo augstvērtīga koksne tiek izmantota tikai virsējai kārtai.

Foto: Publicitātes foto

Dizains

Šobrīd koka grīda atgriežas modē. Parketa krāsai vai faktūrai nav izteiktas modes tendences, jo katrs pielāgo koka grīdu savām vajadzībām. Vienmēr aktuāls ir ozols – dabīgs vai balināts. Dabīgs tonis ir izdevīgs izmaksu ziņā, jo ir lētāks. Ja mājās ir mājdzīvnieki, tad labāk izvēlēties raibāku parketu, jo dzīvnieki mēdz atstāt skrāpējumus, bet uz raibas grīdas tos nebūs tik viegli pamanīt. Parketu var līmēt pie betona grīdas, tādējādi radot maksimālu koka grīdas efektu, bet, ja ir vēlēšanās pēc lielākas skaņas izolācijas, tad apakšā ieteicams izmantot korķa klājumu – arī šī ir katra paša izvēle.

Foto: Publicitātes foto

Kopšana

Ieklājot parketu, ir ieteicams to nolakot, jo laka pasargās segumu no mitruma iedarbības. Lakas ir dažādās, tāpēc grīdu ir iespējams tonēt un ar īpašām matētām lakām panākt papildus aizsardzību. Tiesa, lakojumam ir liels mīnuss – uz tā redzami skrāpējumi un laka laika gaitā nodilst. Grīdu var arī eļļot, jo eļļa saglabā koka dabiskumu.

Foto: Publicitātes foto

Eļļas lielākais pluss ir tas, ka uz klājuma iespējams atjaunot konkrētu vietu, bet lakas gadījumā nāksies pārlakot visu grīdu. Parketa grīdu ir iespējams atjaunot arī paša spēkiem, izmantojot ražotāju ieteiktus līdzekļus. Ikdienas kopšanā vislabākais palīgs būs speciāli parketam paredzēti kopšanas līdzekļi, ko pievienot ūdenim, ar ko tiek veikta mitrā uzkopšana.

Foto: Publicitātes foto

Izlemjot par labu parketa grīdai, ir jārēķinās, ka izmaksas būs krietni vien lielākas, salīdzinājumā ar citiem grīdas segumiem. Kā stāsta Interjera un delikatešu centra mc2 veikala Decorum grīdas segumu pārdošanas speciālists Mārtiņš Klefelds, kvalitatīvs parkets prasa rūpīgu tā pieskatīšanu, apkārtējās vides kontrolēšanu (gaisa mitruma līmenis, izlijis šķidrums u.c.), kā arī sekošanu instrukcijām, lai grīda kalpotu vairākas desmitgades. Īpaša kopšana jāvelta eļļotām grīdas virsmām.

Foto: Publicitātes foto

Parketam ar garantētu kvalitāti cena sākas no 26 EUR par kvadrātmetru. Masīvkoka parkets būs krietni dārgāks – sākot no 45 EUR par kvadrātmetru. Līdzīgi kā ar jebkuru dizaina detaļu, ir iespēja pasūtīt arī individuāli veidotu parketu, bet tad jārēķinās ar iespaidīgu summu – sākot no 200 EUR par kvadrātmetru.

Foto: Publicitātes foto
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu