Veselīgi dzērieni no dārzeņiem

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rudens ir labākais laiks dārzeņu un augļu ēšanai. Tikko novāktā raža ir bagāta ar minerālvielām, vitamīniem un bioloģiski aktīvām vielām. Katrai saimniecei ir zināmi neskaitāmi veidi un receptes, kā dārzeņus pagatavot. Imunitātes stiprināšanai dārza veltes izmanto arī kokteiļos. Tie ir ļoti veselīgi, tādēļ glāze vitamīnu dzēriena dienā stiprinās organismu pret saaukstēšanos un gripu.

Lai gan saimnieces var gatavot dārzeņu kokteiļus, nepiejaucot klāt neko citu, pieredze rāda, ka patīkamāka garša kokteilim būs tad, ja pievienos arī ko citu - augļu sulas vai sīrupus, pienu, medu, garšvielu maisījumus.

Maija Putniņa stāsta, ka labprātāk dārzeņus ēdot svaigus. Taču ģimenē nereti tiekot gatavots ķirbju, ābolu un burkānu kokteilis, kas saldināts ar medu.

"Variāciju, kā dārzeņus pagatavot veselīgā dzērienā, ir daudz. Bērniem domātajos kokteiļos galvenais ir pievienot medu, citādi dzērienu neiemānīsi," stāsta M.Putniņa.

Recepšu grāmatā atrada līdzīgus dārzeņu kokteiļus, kas reiz izmēģināti un atzīti par labiem. Tā, piemēram, kokteili, kas saucas "Spēkavīra dzira", gatavo, no burkāniem izspiežot sulu un sablenderējot kopā ar pienu, medu, jēlu olu, nedaudz karameļu sīrupa, šķipsniņu kanēļa un ledu.

Tie, kuri vēlas pikantāku kokteili, var izmēģināt "Gurķi kažokā". Tam nepieciešama svaiga biete un gurķis. Tos nomizo un izspiež sulu. Kopā ar diviem tomātiem (derēs gan svaigi, gan konservēti savā sulā), ķiploku daiviņu un šķipsniņu "Vegetas" izspiesto sulu sajauc mikserī. Jau gatavam kokteilim var pievienot arī nedaudz laima sulas.

Gards dārzeņu kokteilis sanāk arī no burkāniem, selerijas saknes, sīpola un tomātiem.

Sulu izspiež no burkāniem un selerijas saknes, pārējās sastāvdaļas sīki sasmalcina. Visu sablenderē un pievieno nedaudz minerālūdens.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu