Svaigums arī ziemā (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mūsu pagrabos un ledusskapjos netrūkst pašmāju dārzeņu, turklāt tos var ēst ne tikai zupās, sautējumos un sacepumos.

Burkāni, kāļi un rutki

Pareizi uzglabāti, tie ilgi nezaudē sulīgumu un kraukšķīgumu. Burkānos ir karotinoīdi, kas organismā pārveidojas par A vitamīnu, jāatceras, ka šim procesam vajadzīgas taukvielas. Vieglāk karotinoīdus uzņemt no termiski apstrādātiem dārzeņiem, tādēļ ieteicams tos pievienot zupām un sautējumiem, nedaudz apceptus eļļā. Bet arī svaigam burkānam un kālim nav ne vainas. Salātos burkāni labi garšos ierastajā veidā – ar kāpostiem un eļļu vai ar ķiplokiem, saulespuķu sēkliņām un eļļu.

Melnie rutki lieliski noder pret saaukstēšanos un labi garšo salātos. Rīvētu rutku sajauc uz pusēm ar rīvētu burkānu, pievieno pētersīļu lapiņas un nedaudz sāls, ļauj ievilkties.

Kāposti, ķirbji, kolrābji

Ziemā vislabākais C vitamīna avots mūsu platuma grādos ir kāposti, turklāt tie nezaudē vitamīnus arī pēc termiskas apstrādes vai skābēšanas, tādēļ skābētus kāpostus droši varam ēst salātu vietā.

Tiem, kuriem izdevies izaudzēt daudz ķirbju, jāatceras, ka šo veselīgo dārzeni var lietot ne tikai sautējumos un zupās, bet arī svaigi spiestās sulās un salātos.

Svaigi un gardi salāti iznāks no kolrābja, atliek to tikai nomizot un sarīvēt uz rupjās rīves, pievienot nedaudz sāls, piparus un krējumu vai jogurtu, garšas uzlabošanai klāt derēs arī skābs ābols.

Seleriju saknes, kāti un puravi

Sakņu selerijas salāti ar ābolu un krējumu satur daudz šķiedrvielu. Bet kātu selerijas labi garšos kopā ar valriekstiem, papriku un majonēzi.

Sātīgi puravu salāti būs, ja sasmalcinātam puravam pievienosiet vārītu olu, ābolu, rīvētus burkānus un kāpostus, kā arī eļļu un nedaudz cidoniju sulas. Tās vietā var lietot arī citrona sulu.

Bietes

Parasti tās salātos liek vārītas. Daudziem iemīļoti ir biešu salāti ar zaļajiem zirnīšiem, ķiploku un sieru, ko papildina ar krējumu un majonēzi. Nepierastāk būs, ja vārītām bietēm pievienosim valriekstus, ķiplokus un rīvētu sieru, aizdarīsim, salātus ar olīveļļu.

Dārzeņi un saknes kārtīgi jāsakošļā, un tos svaigā veidā nedrīkst lietot, ja ir kuņģa un zarnu trakta problēmas.

Dārzeņi satur maz kaloriju, bet daudz šķiedrvielu, kas svarīgi, ja vēlamies atbrīvoties no liekajiem kilogramiem. Salātu uzturvērtība atkarīga no piedevām, tādēļ nevajag pārspīlēt ar eļļu, krējumu un majonēzi.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu