Rabarberi, aiziet! (4)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Ēdienkartē kaut nedaudz jābūt visām garšām – rūgtam, saldam, sāļam un skābam. Skābo līdz Jāņiem varam izbaudīt ar skābenēm un rabarberiem.

Rabarberi satur vitamīnus un minerālvielas, tajos ir dzelzs, fosfors, C vitamīns, organiskās skābes.

Visbiežāk rabarberus ēdam desertos, raušos un kūkās, tad jācenšas nepārspīlēt ar cukuru.

Ēdami ir ne tikai kāti, bet arī lapas, tās var pievienot salātiem. Ar rabarberu sulu var aizstāt citronu sulu, piemēram, pie salātiem, saldajiem ēdieniem vai zivs.

Bērnus ieteicams radināt ēst svaigus rabarberus, tos var saldināt ar medu, nevis cukuru.

Rabarberus ieteicams lietot organisma spēcināšanai, fiziskas un garīgas pārpūles novēršanai.

Ziemai rabarberus var saglabāt saldētavā. Tie jānomizo un jāsagriež, tad tos var likt saldētavā, izklātus vienmērīgi uz paplātes. Kad tie sasaluši, var pārbērt trauciņā.

Rabarberu putas

Vajadzēs: 200 g rabarberu biezeņa, 4 – 5 olu baltumus, 100 g medus, 1 l piena.

Kā pagatavot: rabarberus samaļ un pēc garšas pievieno medu. Puto kopā ar olu baltumiem stingrās putās. Pasniedz ar pienu.

Rabarberu sorberts

Vajadzēs: 500 g rabarberu, ap 2 – 3 ēd. k. cukura, 1 ēd. k. ūdens.

Kā pagatavot: rabarberus nomizo, sagriež mazos gabaliņos, liek katlā kopā ar cukuru un ūdeni un vāra, ik pa laikam apmaisot. Kad rabarberi jau sāk šķīst, masu atdzesē un sablendē.

Nesaldēto masu var izmantot kā ievārījumu vai piedevu kūkām, bet, ja grib pagatavot sorbertu, tad masu liek lēzenā traukā saldētavā. Saldē 5 stundas, ik pēc stundas izņem un ar putojamo slotiņu apmaisa.

Rabarberu mafini

Vajadzēs: 2 olas, 150 g cukura, 250 g miltu, 1 tējk. cepamā pulvera, 2 tējk. vaniļas cukura, 1 tējk. kanēļa, 150 g skābā krējuma, 50 g sviesta, 400 g rabarberu.

Kā pagatavot: rabarberus nomizo un sagriež ripiņās. Olas sakuļ ar cukuru. Pievieno pārējās sastāvdaļas, izņemot rabarberus, un sakuļ viendabīgu mīklu. Pievieno rabarberus un vēlreiz visu kārtīgi samaisa.

Ar eļļu iesmērē mafinu formiņās (ja nelieto papīra formiņas) un piepilda ar mīklu, atstājot nedaudz brīvas vietas, kur mīklai pacelties.

Cep līdz 220 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī 15 minūtes.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu