5 receptes vegānu svētku galdam

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/ScanPix/pinterest

Aizvien vairāk cilvēku savā dzīves laikā top par veģetāriešiem un vegāniem, tāpēc piedāvājam receptes arī viņu svētku galdam. Turklāt pērtiķis, kura gadu nākamgad godājam, arī šo visu cienīs.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Burkānu – šampanieša krēmzupa

1 sīpols, 500g burkānu, 2 miltaini kartupeļi, 1 tējk. sāls, 1 tējk. cukura, 750ml dārzeņu buljona, 250ml sausā šampanieša (dzirkstošā vīna), sula no 1/2 citrona, čili pēc garšas, augu eļļa.

Sasmalcinātu sīpolu maisot pasautējiet eļļā caurspīdīgu, pievienojiet nomizotus, gabaliņos sagrieztus burkānus un kartupeļus, pārkaisiet sāli, cukuru, uzlieciet katlam vāku, un, ik pa laikam apmaisot, pasautējiet vismaz 5 min. Tad pievienojiet šampanieti un buljonu, sautējiet 10 – 15 min. Samaliet blenderī, pievienojiet citrona sulu, čili.
Pasniedzot rotājiet ar tievās strēmelītēs sagrieztu apelsīna miziņu, zaļumiem.

 
Foto: www.pinterest.com

Tofu cepetis

400g tofu bez piedevām, marinādei: 1/3 gl. sojas mērces, 1 ēdk. ūdens, 1 ēdk. kļavu sīrupa, 1 ēdk. rīvēta svaiga ingvera, 1 tējk. karija pulvera, ½ tējk ķīniešu 5 garšvielu maisījuma (skat. tālāk receptē).

Sagrieziet tofu šķēlītēs, tad ar piparkūku formiņu palīdzību izspiediet no tofuzvaigznītes, komētas, eglītes u.c. formas, kādas iet pie sirds. Cepšanai piemērotā veidnē sajauciet marinādes sastāvdaļas, lieciet tajā tofu un marinējiet ledusskapī vismaz 1 stundu. Tad veidnei uzlieciet vāku vai pārklājiet ar foliju, lieciet cepeškrāsnī 180°C uz 30 minūtēm, tad vāku (foliju) noņemiet un cepiet vēl 20 minūtes. Ja šķidrums iztvaiko, papildiniet to ar ūdeni.
Pasniedziet siltu. Atdzisis būs lielisks uz maizes vai kā uzkoda.
Piecu garšvielu maisījums:
4 badjāna zvaigznītes vai 2 tējk. anīsa samaļ, pievieno 1/4 tējk. maltu krustnagliņu, 1/2 ēdk. malta kanēļa, 1/2 ēdk. malta fenheļa, 1 tējk. maltu melno piparu. Glabā noslēgtā traukā tumšā vietā.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Riekstu-dārzeņu pastēte

Pastētei: 1 gl. maltu riekstu (Indijas, mandeļu, lazdu, valriekstu vai to visu maisījuma), 1 gl. sīku selerijas kubiņu (vislabāk seleriju sarīvēt salmiņos, tad sagriezt kubiņos), 1 gl. uz rupjās dārzeņu rīves rīvētu burkānu, 2 vidēji sīpoli, sasmalcināti, 500g savā sulā konservēto tomātu gabaliņos, 1,5 gl. rīvmaizes, dārzeņu buljons pēc vajadzības, sāls pēc garšas.

Mērcei: 2 sīpoli, 2 ēdk. miltu, lauru lapa, dārzeņu buljons, augu eļļa.

Visas pastētes sastāvdaļas sajauciet un cepiet cepeškrāsnī 45 min. 180°C.
Atdzisušu sagrieziet šķēlēs (ja vēlaties ēst siltu – uzsildiet pirms pasniegšanas), pasniedziet pārlietu ar siltu brūno sīpolu mērci: sasmalcinātu sīpolu kopā ar lauru lapu apcepiet eļļā, līdz apbrūnē, pārkaisiet miltus, maisot apbrūniniet, aktīvi maisot pievienojiet buljonu, karsējiet, līdz sabiezē.


 
Foto: www.pinterest.com

Sautēti sarkanie kāposti

500g strēmelēs sagrieztu sarkano kāpostu, 1 sīpols, olīveļļa, 150ml ābolu sulas, 150g saldskābu ābolu, 1 tējk. timiāna, 2 ēdk. sasmalcinātu dateļu (vai rozīņu), 2 ēdk. aveņu etiķa (nopērkams Vom Fass) vai sarkanvīna etiķa, 1/2 tējk. sāls.

Eļļā pasautējiet sagrieztu sīpolu, līdz tas caurspīdīgs. Pievienojiet kāpostu, ābolu sulu, timiānu, sāli, uzlieciet katlam vāku un sautējiet 15 min. Tikmēr nomizojiet, iztīriet ābolu un sagrieziet kubiņos. Pievienojiet kāpostiem reizē ar datelēm, sautējiet vēl 10 min. Beigās pievienojiet etiķi.

 
Foto: www.flickr.com/Sea Salt

Cepti bumbieri ar šokolādi

Lieli bumbieri (katram ēdājam viens), melnā šokolāde, rieksti (kādi patīk), piparkūku garšvielas un piparmētra, pūdercukurs.

Bumbieri pārgrieziet horizontālu uz pusēm (kātiņa daļa veido tādu kā cepuri). Izgrebiet bumbiera serdi, tās vietā pildiet šokolādi un riekstus, uzlieciet «cepuri». Cepiet cepeškrāsnī 180°C ap 20 min. Pasniedzot pārkaisiet piparkūku garšvielas, pūdercukuru, rotājiet ar piparmētru.

Veģetāras idejas svētku «aukstajam galdam» lasiet šajā rakstā: Dažas idejas Ziemassvētku galdam

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu