10. oktobris - Starptautiskā Putras diena

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

10. oktobrī pasaulē tiek atzīmēta Starptautiskā Putras diena, kad daudzviet pasaulē un tostarp arī Latvijā tiek svinēti svētki par godu putrai - vienam no senākajiem ēdieniem, kas saglabājies līdz mūsdienām. Par godu tai oktobris ir pasludināts par Putras mēnesi Latvijā, kurā plānotas dažādas putras tradīcijām veltītas aktivitātes. Šogad putras diena un mēnesis ir veltīts putras receptēm, mēneša ietvaros apkopojot un izveidojot Vislatvijas Putras pavārgrāmatu.

Putras programmas iniciatori ir AS «Rīgas Dzirnavnieks» sadarbībā ar Veselības ministriju, Valsts izglītības satura centru (VISC) un Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC). Tās mērķis ir popularizēt putras kā mūsdienīgu ēdienu un radīt jaunas putras ēšanas tradīcijas.

Šogad Latvijā Putras diena tiek svinēta jau septīto gadu ar dažādām aktivitātēm.

• 10.oktobrī un visu nedēļu Latvijas skolās Putras programmas ietvaros notiks Putras stundas, kurās bērni apgūs lekcijas par graudaugiem, rīkos meistardarbnīcas, veidos savus putras šķīvjus, kā arī gatavos un ēdīs putras. Vārdu sakot, notiks #Putrings čempionāts ar jaunu putras ēšanas tradīciju veidošanu. Jāmin, ka pērn Putras programmā putringoja ap 70 000 bērnu. Šobrīd ir pieteikušās vairāk nekā 400 izglītības iestādes dažādos Latvijas reģionos. Papildus tēmai par graudaugu veselīgumu šoreiz skolēni tiks izglītoti, kā veikalā izvēlēties drošus produktus.

• Skolu ēdnīcas visu nedēļu piedalās Putras programmā, cienājot bērnus ar gardām putrām.

• 13.oktobrī tiks atklāta Putras vēstniecība restorānā Fazenda Pārdaugavā, kurā bērni kopā ar restorāna šefpavāru mācīs pieaugušos, tostarp sabiedrībā pazīstamus cilvēkus, kas piekrituši būt par putras vēstnešiem, kāpēc katru dienu ir jāēd graudaugi, un cienās ar garšīgām, pašu gatavotām putrām.

• Šogad kopā ar bērniem tiek veidota digitāla Vislatvijas Putras pavārgrāmata.

• Putras vēstniecības atklāšanā Penkules pamatskolas bērni iepazīstinās ar pašu īstenotu projektu – auzu audzēšanu pie savas skoliņas.

• Vairāki sabiedrībā zināmi cilvēki aizsāks akciju, kurā vienu nedēļu apņemas no rītiem ēst pašu gatavotas putras.

• Putras programmas ietvaros skolās izbraukumu lekcijās viesosies Profesors Grauds un Pūcēns, kas ir Putras programmas tēli. Viņi stāstīs par graudaugiem, to lomu uzturā un iesaistīs bērnus spēlēs.

• Šefpavāri iesaistīsies sociālā skolas projektā un Putras mēneša ietvaros mācīs bērnus gatavot putras.

• Vairāk informācijas par projektu www.putrasprogramma.lv.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu