Ko Ziemassvētku galdā liks Džeimijs Olivers?

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ziemassvētki ir ne tikai vissirsnīgākie un siltākie svētki, bet arī gada lielākais kulinārais izaicinājums ikvienai saimniecei, neatkarīgi no tā, vai viņa ir pieredzējusi pavāre vai arī tikai vēl mācās. Atraktīvajam britu pavāram Džeimijam Oliveram ir padoms, kā pagatavot garšīgu pildīto tītaru ar mērci.

Sastāvdaļas pildītajam tītaram

  • 6 kg augstākā labuma tītars, ar iekšām (ķidām)
  • 125 g nesālīta sviesta
  • klementīns
  • 1/2 buntītes svaigu lapu garšvielu, piemēram, lauru lapas, salvija, rozmarīns
  • 2 sīpoli
  • 2 seleriju kāti
  • 2 burkāni

Tītara sagatavošana

Ja vēlies laikus sagatavoties Ziemassvētku vakariņām, esi gatavs darbam teju visu dienu. Izņem tītaru no ledusskapja stundu vai divas pirms gatavošanas, atkarībā no tā lieluma, lai tas sasiltu līdz istabas temperatūrai. Pārbaudi tītara dobumu, vai tur nav iekšu. Ja ir, izņem un novieto uz cepamās pannas. Tās mērcei piešķirs neticamu garšu. Rokās sasildi sviestu un rūpīgi ieberz visu putnu, tad pārkaisi ar jūras sāli un melnajiem pipariem.

Sagriez uz pusēm klementīnu un liec to galvenajā dobumā kopā ar svaigiem garšaugiem. Taču, lai cirkulētu karstais gaiss, nepiepildi to tik pilnu, cik iespējams. Izmanto apmēram 200 g Dženaro gaļas un sīpolu pildījumu un aizpildi kakla dobumu. Taču nepiepildi to pārāk cieši, lai var pārvilkt atpakaļ ādu un sašūt putna apakšdaļā.

Sagriez dārzeņus un novieto uz pannas ar iekšām. Uz tā novieto tītaru un pārsedz pannu ar alumīnija foliju. Atceries, tagad ir jānomazgā rokas un izmantotie virtuves piederumi!

Foto: Publicitātes foto

Tītara cepšana

Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 ºC. Aprēķini nepieciešamo cepšanas ilgumu. Tiek uzskatīts, ka augstākā labuma putnam nepieciešamas 25 – 30 minūtes uz kilogramu, lielveikalu putnam 35 – 40 minūtes. Ja jums ir 6 kg smags tītars, tad cep 2 stundas 42 minūtes. Olivers uzskata, ka 27 minūtes uz kilogramu ļauj sasniegt ideālo rezultātu. Apmēram 45 minūtes pirms cepšanas beigām noņem foliju, lai tītars iegūst patīkamu zeltainu ādiņu.

Lai pārbaudītu cepeša gatavību, vienkāršākais veids ir iedurt nazi biezākajā augšstilbā – ja iztek caurspīdīga sula, tas ir gatavs. Var izmantot arī gaļas termometru. Iekšējai temperatūrai būtu jāsasniedz 65 ºC ekstra kvalitātes tītaram un 70 ºC standarta putnam.

Izmanto lielas virtuves knaibles un pacel tītaru tā, lai visas sulas notek pannā, pārcel tītaru uz paplātes, pārklāj ar dubultu alumīnija folijas kārtu un atstāj atpūsties uz aptuveni divām stundām, kamēr paveiksi visu pārējo un pagatavosi mērci.

Tītara sagriešanai var izmantot vienu no divām zemāk aprakstītajām metodēm

1. Atdali spārnus, ādas daļu pie stilba, tad nogriez stilbus. Šo brūno gaļu var sagriezt šķēlītēs vai atstāt vienā gabalā – tā ir ļoti garšīga. Glabā to siltu, kamēr tiec galā ar krūšu daļu. Krūšu daļas sagriešanai izmanto garu nazi, izkārto uz šķīvjiem pirms pasniegšanas.

2. Atdali kājas līdzīgi kā iepriekš, tad atrod mugurkaulu un griez visā garumā, cik vien atļauj nazis, līdz tiec līdz kauliem. Pēc tam atdali visu krūšu daļu, noņem to un sagriez.

Sastāvdaļas Dženaro gaļas un sīpolu pildījumam

  • 3 sīpoli
  • olīveļļa
  • dažas svaigas lapu garšvielas, piemēram, lauru lapas, salvija, rozmarīns
  • šķipsniņa žāvētu čili pārslu – pēc izvēles
  • 400 g nobriedušas maizes
  • 150 ml piena ar mazu tauku saturu
  • 600 g kvalitatīvas desas gaļas
  • nesālīts sviests, ieziešanai

Dženaro gaļas un sīpolu pildījuma pagatavošana

Notīri, smalki sagriez sīpolus un uz vidējas uguns pannā kopā ar ēdamkaroti olīveļļas, šķipsniņu jūras sāls, melnajiem pipariem apcep desmit minūtes vai līdz tie kļūst mīksti, bieži apmaisa. Smalki sagriez garšaugus un iemaisi pannā, tāpat pievieno čili pārslas, ja tās tiek lietotas, mazliet pakarsē.

Maizei nogriez garoziņu, sadrupini, izmērcē pienā un 150 ml ūdens dažas minūtes, līdz maize kļūst patiešām mīksta. Ar rokām izspied lieko šķidrumu, tad pārliec atsevišķā bļodā. Sajauc ar mīkstajiem sīpoliem un samaisi, maize ātri atdzesēs sīpolus. Kad tā ir atdzisusi, pievieno desas gaļu un ar rokām visu samaisi. Šis ir pamatpildījums. Ļoti garšīgs.

Pildījumu var papildināt arī ar citām sastāvdaļām: nelielu sauju sagrieztu žāvētu augļu, piemēram, dzērvenēm, rozīnēm, datelēm, aprikozēm; šļuku šerija vai saldā vīna; sauju sasmalcinātu ciedru riekstu vai riekstu maisījuma; sarīvētu klementīna vai apelsīna miziņu.

Masu, kas paredzēta tītara pildīšanai, apmēram 200 g, vairs necep. Pārējo var sacept un izmantot citur. Cepamo trauku ierīvē ar sviestu, ieliek masu, pārkaisa ar garšaugiem, riekstiem, žāvētiem augļiem, ja tādus lieto. Apsmidzina ar eļļu, lai būtu kraukšķīga garoziņa. Cepeškrāsnī ievieto apakšā, cep 180 ºC apmēram 35 – 40 minūtes vai kamēr kļūst zeltains un ir vienmērīgi izcepies.

Sastāvdaļas Ziemassvētku mērcei

  • tītara iekšas, kas atlika pēc tītara cepeša gatavošanas
  • 2 ēdamkarotes ar kaudzīti kviešu miltu
  • 1,5 litrs cāļa buljona
  • šļuka sarkanā, rozā vīna, šerija vai portvīna – pēc izvēles
  • ēdamkarote dzērveņu vai jāņogu želejas

Mērces pagatavošana

Pirmais solis jau ir paveikts – dārzeņi un iekšas ir sasautējušās kopā ar tītaru. Sāc ar pannu, ar karoti izlej trīs ceturtdaļas no satecējušajiem taukiem (tie noderēs citā reizē). Pannu uzliec uz vidējas uguns un ar koka karoti iemaisi miltus, sakasi arī atlikumus no pannas malām. Kad viss ir samaisīts, pielej buljonu. Uzvāri, tad atstāj vārīties uz lēnas uguns apmēram 30 minūtes vai arī tik ilgi, līdz mērce sasniedz vēlamo konsistenci. Taukus, putas vienkārši nosmeliet.

Ja vēlaties, var pievienot papildu aromātu, piemēram, kādu šļuku sarkanvīna, rozā vīna, šerija vai portvīna. Vai kādu karotīti nedaudz saldenas želejas. Kad mērce sasniegusi vēlamo konsistenci, nokās ar rupju sietu, salej katliņā, kuru tur siltumā līdz pasniegšanai.

Iedvesmas pilnais raidījums «Džeimija nakts pirms Ziemassvētkiem» ir vienkārši jāredz, it īpaši tad, ja vēlies pagatavot brīnišķīgu svētku mielastu bez lieka stresa.

Raidījums «Džeimija nakts pirms Ziemassvētkiem» televīzijas kanālā «FOX Life» skatāms sestdien, 24.decembrī, plkst. 21:00.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu