Ceļvedis, kā pagatavot restorāna cienīgu steiku mājas apstākļos

Egoiste
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Steika gatavošana ir īpašs process, kurā nepieciešamas nelielas zināšanas, lai to pagatavotu perfektu. Specializētais steiku veikals-studija «Steak Supply» iesaka, kā pareizi izvēlēties, pagatavot un pasniegt nogatavinātu (dry aged) steiku tā, lai tas sniedz patiesu baudījumu garšas kārpiņām pat vislielākajam gardēdim.

Steika izvēle: kam pievērts uzmanību izvēloties gaļu steika gatavošanai?

  • Izvēloties gaļu, jāpievērš uzmanība tās struktūrai. Gaļai jābūt ar tauku kārtu ārpusē vai īpašu tauku slāņojumu, kas padara to līdzīgu marmora rakstam, tas piešķir gaļai maigu un sulīgu garšu. Gaļai vislabāk būt vismaz divu pirkstu biezumā.

  • Gaļas krāsa var būt atkarīga no vairākiem faktoriem, taču galvenie, kas to ietekmē, ir lopa vecums, tā muskuļu nodarbinātība un barība. Labāk ir izvēlēties gaišākas krāsas gaļu, jo tajā ir mazāk saistaudu un tā ir mīkstāka, taču, ja tumšākai gaļai ir ir klāt tauku slānis, tad arī tā var būt laba izvēle.

  • Liellopa gaļas nogatavināšana ir dabisks, taču sarežģīts process, kurā tiek strikti kontrolēta telpas temperatūra un mitruma līmenis. Gaļai samazinās šķidruma daudzums, kā rezultātā tiek izcelta tās garša un pagatavojot tā kļūst mīkstāka. Par šādu pagatavotu gaļu var teikt, ka tai piemīt piektā garša – umami!

Steika pagatavošana: kā pareizi pagatavot nogatavinātu steiku (dry aged beef)?

  • Pirms cepšanas gaļai nepieciešams iegūt istabas vai augstāku temperatūru. Ja tā ir stāvējusi ledusskapī, tad pāris stundas ļaujiet tai sasniegt vajadzīgo temperatūru. Ja gaļas temperatūra būs zema, tad cepot to ir lielāka iespēja, ka iekšpusē steiks būs gatavs, bet ārpusē pārcepts. Gaļas temperatūru var paaugstināt, turot to tekošā karstā ūdenī 30-40 min vai uzkarsējot steiku cepeškrāsnī 60-70°C, 30 min-1h.

  • Apberiet gaļu ar jūras sāli un apslaciet to ar olīveļļu. Pamata garšvielas vislabāk izmantot pirms cepšanas, nevis tās laikā.

  • Lieciet cepties steiku uz sakarsēta grila/pannas, taču ne augstākā temperatūrā kā 60°C, un «apraujiet» visas gaļas puses, lai tā iekšpuse ir sulīga, bet ārpuse karamelizējusies. Ja gaļas iekšējā temperatūra būs augstāka par 60°C, gaļas muskuļi kļūs stingrāki un iekšā esošais ūdens tiks spiest uz āru, kā rezultātā gaļa var kļūt cieta. Regulējiet gaļas temperatūru.

  • Lai steiks paliktu sulīgs iekšpusē, kā cepšanas piederumus vislabāk izmatot lāpstiņu vai knaibles, bet ne dakšu, jo tādā veidā gaļa tiek sadurta un sula var iztecēt ārā. Lai noteiktu gaļas gatavību, vislabāk izmantot termometru, ar kuru izmērīt tās temperatūru.

Steika pasniegšana: kas jāievēro, pasniedzot steiku?

  • Pirms steika pasniegšanas, ļaujiet tam «atpūsties» vismaz piecas minūtes, lai viss gabals kļūst sulīgs iekšpusē. Ja pasniegsiet to pārāk ātri, griežot gaļu, tās sula iztecēs uz šķīvja, nevis paliks iekšpusē.

  • Gaļu var sagriezt šķēlēs un apbērt ar garšvielu sāli, svaigi maltiem pipariem, vai citām garšvielām. Ar steiku ļoti labi kopā garšos Čimčurri (Chimchurri) mērce, kā arī ķiploku sviests un rozmarīns.

  • Steiku vislabāk pasniegt uz sakarsēta šķīvja, kopā ar svaigiem, grillētiem dārzeņiem vai salātiem, piemeklējot piemērotu vīnu

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu