Viss par virtuves tīrīšanu no A līdz Z

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: G.Krilova

Virtuve parasti nav tā lielākā telpa mājās, tomēr tur ir daudz dažādu detaļu un priekšmetu, kas virtuves trīšanu var padarīt ilgstošu. Pirms ķeries klāt pie virtuves spodrināšanai, savās domās sadali to vairākās zonās, tā savu lielo uzdevumu sašķeļot vairākos mazākos. Tas ļaus tev vieglāk uztvert smago darbu. Virtuves tīrīšanai noteikti izmanto gumijas cimdus, lai pasargātu savu roku ādu un nagus. Tāpat iedvesmojoša mūzika noteikti atvieglos tīrīšanu!

Piedalies konkursā „Gatavs pavasarim!” Atbildi uz 6 jautājumiem par pavasara tīrīšanu un laimē uzkopšanas līdzekļu komplektu!

Sāc ar netīrāko vietu

Parasti plīts ir tā vieta, kur mēdz rasties grūti tīrāmi netīrumi. Sākot virtuves uzkopšanu ar plīti, visnetīrāko vietu būsi sakopusi jau sākumā, līdz ar to grūtākais jau būs izdarīts. Gan virsma, gan cepešplīts prasa rūpīgu tīrīšanu, un tur ar ūdeni vien nebūs līdzēts. Izvēlies plīts veidam atbilstošu līdzekli – ar īsto tīrīšana veiksies daudz raitāk.

Turpini ar visu trauku nomazgāšanu

Trauki mājās uzkrājas visneiedomājamākajās vietās. Burciņas, tējas krūzes, pusdienu trauciņi, vāki un pa pusei izmazgāti katli – ir tik daudz virtuves piederumu, ko ikdienā līdz galam ne izmazgājam, ne noliekam vietā. Ja lieto trauku mazgājamo mašīnu, saliec tos visus iekšā. Lai trauku mašīna nomazgātu dažādus un piekaltušus traukus efektīvi, izmanto Finish Powerball kapsulas – to sastāvs papildināts ar sāli un skalošanas līdzekli, kas palīdz lieliski nomazgāt īpaši netīrus un piekaltušus traukus pat cietā ūdenī.

Foto: G.Krilova

Ja nelieto trauku mazgājamo mašīnu, saliec visus traukus izlietnē, pievieno šķidro mazgāšanas līdzekli un iemērc tos. Kamēr turpināsi tīrīšanas darbus, piekaltušās ēdiena paliekas uz traukiem atmiekšķēsies, un pēc tam tās nomazgāt būs krietni vieglāk.

Ledusskapis, trauku mašīna un mazā tehnika

Virtuves neatsveramie palīgi – ledusskapis, mikroviļņu krāsns, tējkanna, tosteris, kafijas automāts un citas iekārtas – arī prasa kopšanu. Apkop tos vienu pa vienam – ledusskapi atkausē pirms tīrīšanas, tējkannu, ja nepieciešams, atkaļķo. Vērtīgs padoms, kā mazināt netīrumus, kas krājas uz ledusskapja – pārklāj to ar kādu aizsarg materiālu (salvetēm, plēvi) un reizi mēnesī nomaini to, izmetot netīrumus kopā ar pārklāju.

Izveido ieradumu reizi mēnesī izmazgāt arī savu trauku mašīnu – pat ja tā izskatās tīra, ne vienmēr tas tā ir. Iekšpusē, pie svarīgām detaļām – filtriem, caurulēm un ūdens izsmidzinātājiem – veidojas tauku un kaļķakmens nosēdumi, kurus vienkārši ar karstu ūdeni nevarēsi uzveikt. Lieto Finish trauku mašīnas tīrīšanas līdzekli – tas tiks galā ar acīm apslēptajiem netīrumiem un kaļķakmeni trauku mašīnas iekšienē, piešķirot tai svaigumu un pagarinot trauku mašīnas mūžu. Pēc šāda tukšā mazgāšana cikla rūpīgi izslauki trauku mašīnu, īpaši vietas, kur vairāk sakrājas netīrumi.

Aprīlī iztukšo saldētavu no ziemas krājumiem. Vitamīnu tajos kļūst mazāk, garšas īpašības pasliktinās, un uz palodzēm pieejami jau jaunie vitamīnu avoti.

Plauktiņi un virsmas

Pārskati visu plauktiņu saturu, iespējams, ka būsi atstājusi ko neizmestu. Produkti ar beigušos termiņu, ieplēsti trauki – bez vārda runas met tos prom. Iespējams, ka plauktiņu, skapīšu un virsmu tīrīšanai nebūs nepieciešami jaudīgi speciālie līdzekļi, un tos vari notīrīt ar siltu ūdeni vai kādu no tautas metodēm – citrona sulu, sodu vai vieglu etiķūdeni. Tomēr ņem vērā, ka šīs vielas var atstāt specifisku aromātu virtuvē.

Tvaika nosūcēja filtru – trauku mašīnā; atkritumu tvertni – no iekšpuses

Būsi pārsteigta, kad tuvplānā aplūkosi tvaika nosūcēju. Atrodoties vietā, kur acis to ikdienā nepalūko, laika gaitā tas uzkrāj taukus, putekļus un citus netīrumus. Notīri to un tā filtru. Filtru bieži iespējams mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā – tā to iegūsi svaigu un tīru bez liekām pūlēm.

Tāpat pārlūko atkritumu tvertni. Reizi pa reizei to nepieciešams notīrīt ne tikai no ārpuses, bet arī izmazgāt no iekšpuses. Ja nepieciešams, iemērc to, lai atbrīvotos no tiešām visiem netīrumiem un nepatīkamās smakas.

Fināla pieskāriens

Kad minētās lietas jau būsi izdarījusi, būs atlicis tiešām pats vieglākais – grīdas un izlietnes uzkopšana. Izlietne ikdienā tiek bieži lietota un tā uzkrāj daudz gružu un tauku. Lai labāk iztīrītu izlietnes neaizsniedzamās vietas, rievas un savienojumu pie ūdens maisītāja, ņem talkā zobu birstīti un speciālo līdzekli – zobu birstīte iztīrīs vietas, kur ar lupatu piekļūt grūtāk.

Grīdas uzkopšanai ikdienā parasti pietiek ar siltu ūdeni, taču lielās pavasara tīrīšanas lieto kādu līdzekli, kas atsvaidzinās grīdas pamatīgāk un saglabās svaigumu tavā virtuvē ilgāk.

Noliec visu vietās un izbaudi tīrību

Kad tīrīšanas darbi beigušies, noliec visu pa vietām, lai katra lieta stāvētu savā vietā. Pēc smagā darba noteikti vēlēsies izbaudīt rosīšanos skaistajā virtuvē. Lai tā saglabātos tīra arī turpmāk, ievies ieradumu to uzturēt tīru ik dienas – veltī ikdienā virtuves uzkopšanai 15 minūtes būs vieglāk nekā berzt ilgi ieēdušos netīrumus stundām ilgi reizi mēnesī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu