Atceries par detaļām! Lampu, gleznu, dekoru uzkopšana

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Kad šķiet, ka berzts un mēzts jau pārāk ilgi, laiks ķerties klāt detaļām, kas stāv apputējušas un netīrītas jau mēnešiem, varbūt pat gadu. Izstaigā visu dzīvojamo telpu un novērtē, cik daudz laika tas prasīs, un sāc ar katru telpu atsevišķi. Liela daļa no putekļiem jau ir pieveikti, tīrot mīkstās mēbeles un aizmetot krāmus, taču atsevišķi priekšmeti mēdz tās uzkrāt nemanot.

Piedalies konkursā „Gatavs pavasarim!” Atbildi uz 6 jautājumiem par pavasara tīrīšanu un laimē uzkopšanas līdzekļu komplektu!

Lampas un sienas

Turot apputējušu gaismas avotu mājās, tu nemanot nozodz sev gaismu. Notīri visas lampas – parasti tās tīrām reti, bet, kad to izdarām, ir acīm redzams, cik daudz vairāk gaismas saņemam. Tāpat notrauc putekļus no sienām – lai arī tās ir stāvas, tomēr nereti tapešu vai pašas sienas reljefs uzkrāj putekļus.

Foto: Depositphotos.com

Arī grāmatas jātīra!

Ja tu pati vai kāds no mājiniekiem ir grāmatu mīļotājs, noteikti rūpīgi jānotīra ne tikai grāmatu plaukts – arī pašas grāmatas ir jātīra. Ja laika ir pietiekoši, izņem visas grāmatas (vēlreiz pārskati – vai tiešām visas ir jāglabā?) un katru grāmatu, strauji aizverot, izklapē. Pēc tam noslauki grāmatas ar viegli samitrinātu lupatiņu un iztīri plauktus.

Augstākajiem plauktiem izmanto speciālas kāpnītes – tās būs stabilākas nekā divi, viens uz otra uzlikti, krēsli un varēsi drošāk darboties.

Notīri siltuma avotus pirms sezonas beigām

Visu auksto sezonu krietni kalpojuši, nu jau drīz dosies pelnītā atpūtā, tāpēc notīri arī radiatorus, krāsnis, sildītājus. Lai nākamajā apkures sezonā putekļi nav jātrauš dubultā, iztīri tos rūpīgi. Droši ņem talkā putekļu sūcēju ar šauro uzgali – tā viegli piekļūsi spraugām, kur ar roku un lupatu netiksi klāt.

Korpusa mēbeļu tīrīšana

Visām mēbelēm nederēs viens un tas pats tīrīšanas līdzeklis un veids. Ņem vērā, ka korpusa mēbeles itin viegli iespējams sabojāt ar pārāk spēcīgu vai neatbilstošu tīrīšanas līdzekli, tāpēc esi uzmanīga tā izvēlē.

Koka virsmas, kas ir neapstrādātas vai lakotas, vislabāk tīrīt ar viegli mitru lupatu, bet traipus no tām – ar līdzekli, vai ļoti viegli var paberzēt ar smilšpapīru. Lakotas vai finierētas virsmas nepieciešams ne tikai notīrīt, bet vēlams arī nopulēt. Savukārt laminētu mēbeļu kopšanai nepieciešams vien ūdens un nedaudz viegls mazgāšanas līdzeklis, un tās nav nepieciešams pulēt.

Iespējams, dažām mēbelēm pēc tīrīšanas būs nepieciešams lietot kādu kopšanas līdzekli mēbelēm. Savukārt stikla, metāla, plastmasas detaļas, kas bieži ir korpusa mēbeļu sastāvā, vislabāk tīrīt, noslaukot un nopulējot ar mikrošķiedras lupatiņu.

Apčubini savus augus

Pavasari ar prieku sveic arī tavi istabas augi. Pārskati tos, noslauki putekļus no lapām. Pārbaudi, vai uz augsnes nav izveidojies pelēkums. Ja ir – augi ir vai nu par daudz laistīti vai arī telpā ir pārlieku augsts mitruma līmenis. Atceries, ka ir istabas augi, kurus siltajā sezonā vari turēt laukā – uz balkona, lodžijas vai dārzā. Tikai neatstāj tos tur, kad ārā temperatūra ir vēl krietni zemāka nekā istabā. Tie tomēr ir istabas augi.

Pārskati citas mazās lietiņas

Suvenīru plauktiņš, televizors, dators, gleznas, dekoratīvi elementi, lielas vāzes, interjera priekšmeti un pat bērnu zīmējumu izstāde – varētu turpināt bezgalīgi, bet iespējams, tā visa tavās mājās nemaz nav. Ņem vērā, ka šajā solī ir būtiski notīrīt visu, kur ik dienas krājas putekļi.

Noteikti lielā tīrīšana liks tev pārdomāt, vai ir vērts glabāt mājās visas šīs lietas. Tāpat arī veikalā, iespējams, kārtīgi pārdomāsi pirms nākamās mantas iegādāšanās, vai to lietosi intensīvi, vai arī tās iegāde ir vien mirkļa iegriba. Protams, nav nepieciešams dzīvot absolūtā minimālisma stilā, tomēr lieku reizi ar kritisku aci pārlūkot to, ko glabājam mājās un pērkam veikalā, gan!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu