5 padomi, kā vislabāk rūpēties par balkona un palodzes dārziņu

Egoiste
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Pavasaris ir laiks, kad savu palodzi un balkonu varam sākt pārvērst par nelielu dārziņu ar pašu audzētām puķēm, garšaugiem un dārzeņiem. Skaidrs, ka šādā veidā neizdosies izaudzēt lielu ražu, taču pašu audzēts baziliks, čili pipari un zemenes sniegs lielāku baudījumu nekā veikalā iegādātie, kā arī izskatīsies ļoti pievilcīgi, augot skaistos traukos.

Iepirkšanās centra K Senukai dārzniecības konsultante Līga Arbuzova sniedz noderīgus padomus, kā izvēlēties un kopt savu dārziņu «pilsētas apstākļos».

Augam labvēlīgi apstākļi. Augšanas procesā augiem ir nepieciešama saules gaisma, tādēļ tos vēlams novietot tur, kur saule spīd lielāko dienas daļu. Ja saules gaisma nav pieejama, tad veikalā var iegādāties sēklas un augu stādus, kas labi jutīsies arī ēnainos apstākļos. Vienmēr jāņem vērā, ka katram augam var būt atšķirīgi audzēšanas apstākļi.

Trauka izvēle. Sēšanai un stādīšanai var izmantot kastes, podus, konteinerus, kā arī dažādus ne tik tradicionālus risinājumus – pītos grozus, spaiņus, stikla burciņas, maisus, vertikālas auduma kabatas vai izveidot vertikālu koka dobi.

Piemērota augsne. Ja veidosiet savu dārziņu no pašiem pamatiem, tad jāsāk ar izvēlēto augu sēklu iegādi. Augsnei var izmantot parastu, minerālvielām un barības vielām bagātu dārza melnzemi, kas nav pārāk smilšaina vai mālaina. Ja izmantosiet augsni, kurai nav papildu barības vielu, mēslot augus varēsiet arī to augšanas laikā ar granulām vai šķidro mēslojumu.

Foto: publicitātes

Sēklu sēšana. Izmērā lielākās sēklas var sēt pa vienai noteiktā attālumā, paredzot to, cik liels augs spēj izaugt. Šādi augs var augt līdz izpiķēšanai lielākā traukā. Smalkās sēklas var sēt vienā lielākā traukā uzreiz vairākas un izpiķēt tad, kad ir attīstījies pirmais īsto lapu pāris. Ir svarīgi nenokavēt piķēšanas brīdi, jo pēc tam strauji sāk attīstīties sakņu sistēma un pārlikšana citā podiņā var traumēt augu.

Zemes mitruma regulēšana. Regulēt mitrumu augsnē palīdzēs drenāža – keramzīts vai dekoratīvo oļu kārtiņa trauka apakšā, kā arī caurumi paša trauka dibenā, lai zeme uzņemtu tik daudz mitruma, cik tai ir nepieciešams. Šobrīd ir nopērkami arī podi ar speciāli izveidotu drenāžas sistēmu.

Foto: publicitātes

Jāievēro augu regulāra laistīšana, atkarībā no tā, kāds ir siltuma un mitruma līmenis telpā, taču nevajadzētu tos pārlaistīt, ne arī nokaltēt.

Kādus augus izvēlēties?

Audzēšanai uz balkona un iekštelpās būs piemēroti dažādi garšaugi un dārzeņi, piemēram, baziliks, estragons, izops, melisa, dažādas piparmētras, raudene, rozmarīns, salvija, kressalāti, selerijas, pētersīļi, ķiršu tomātiņi, paprika, čili pipari, zemenes, gurķi u.c. Kā arī puķes – begonijas, pelargonijas, fuksijas, atraitnītes, balzamīnes, alises, petūnijas u.c.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu