Kā nokrāsot olas lēti un dabiski?

Egoiste
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Lieldienām gatavojoties, palīdzēsim zaķim - nokrāsosim olas visskaistāk un veselīgāk - no tā, kas ir mums apkārt, kas nāk no dabas!

 
Foto: LETA

Sīpolu mizas

Ja gribi iegūt vienkrāsainas olas, saliec katlā labi daudz sīpolu mizu (jo vairāk mizu, jo intensīvāks būs tonis) un izvāri olas. Ja krāsa nešķiet gana spilgta, vari olas noskalot un tad ielikt tās atpakaļ sīpolmizu ūdenī - lai pastāv vēl kādu pusstundiņu.

Ja vēlies, lai olas būtu raibas, ietin katru atsevišķi sīpolu mizās, raibumam tieši pie čaumalas vari pielikt mežā salasītus stiebriņus, lapiņas, skariņas vai arī putraimus, grūbas utt., tad ietin drāniņā (labi var izmantot gabalos sagrieztas zeķbikses), kārtīgi nosien un liec katlā vārīties.

No violeto sīpolu mizām iegūst pelēcīgi brūnu krāsu, no dzelteno sīpolu mizām - skaisti koši brūnu.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Mellenes

Zilpelēkas olas būs no mellenēm. Jāatceras gan, ka pēc krāsošanas nedrīkst slaucīt vēl nenožuvušās olas, jo var nobrukt skaistā krāsa. Derēs arī melleņu vai upeņu ievārījums (kompots). Olas tajā vāra aptuveni 10 minūtes un, lai iegūtu košāku krāsu, tikpat ilgi ļauj ievilkties. Interesanti, ka zilas olas iekrāsos sarkanie kāposti. Sīki sakapātu kāpostu uz nakti iemērc puslitrā ūdens, kam pievienotas 6 ēd. k. etiķa. No rīta šķidrumā ieliek jau izvārītas olas.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Melnā tēja un kafija

Vispirms sagatavo kārtīgu tējas novārījumu (tējas lapiņas nežēlojot), atstāj, lai kārtīgi ievelkas, un tad liec vārīties olas - iznāks brūnganas, ne tik spilgtas, kā sīpolu mizās krāsojot. Ja nav žēl tik gardas tējas, rozīgas vai violetas olas var iegūt ar karkade tēju.

Savukārt kafijas novārījums (100 g smalki samaltas kafijas uz litru ūdens), kas lēnām uzvārīts, dos pauteļiem gaišu brūnumu.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Kurkuma

Saules dzelteno krāsu piešķirs kurkuma. 3 ēd. k. kurkumas uzvāra ar puslitru ūdens. Tur ieliek olas un ļauj vairākas stundas iekrāsoties. Līdzīgi rīkojas ar valriekstu čaumalām: saberž 2 ēd. k. šo čaumalu un savāra puslitrā ūdens. Novārījumā uz pāris stundām ieliek karstas olas. Dzelteni iekrāsos arī pūpolu zari ar mizu, seleriju vai ķimeņu sēklas, tāpat kliņģerīšu ziedi vai liepziedu tēja.

Gaiši dzeltenu toni piešķirs apelsīnu vai citronu mizas, nātru vai spinātu lapas, tāpat burkāni un ābeļu zariņu mizas. Zariņus nomizo, mizu iekšpusītes iekasa katliņā ar ūdeni un pusstundu vāra.



 
Foto: LETA

Aroniju sula

Arī aroniju sula rada violeto toni, ja uzvāra puslitru sulas un uz pāris stundām ieliek tajā olas, lai iekrāsojas.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Bietes

Iepriekš bietes jāsasmalcina, tās jānovāra un jāatstāj, lai ievelkas. Bet neceri, ka iegūsi olas biešu tonī - tās būs vien maigi rozā.

Sarkanu krāsu vēl piešķir avenes, dzērvenes, dzērveņu, arī vīnogu sula un asinszāle. Savukārt sarkanbrūno var iegūt, olas iekrāsojot ar alkšņu mizām.

 
Foto: Edijs Pālens / LETA

Alkšņa mizas un bērzu lapas

Alkšņu mizas. Vispirms tās izmērcē ūdenī, tad sagatavo stipru novārījumu un pēc tam tajā vāra olas. Rezultāts - sarkanbrūna ola, bet krietni blāvāka nekā sīpolu mizās krāsotā.

Bērzu lapas. Parasti tiek izmantotas lapas no pirtsslotām. Tās jāaplej ar ūdeni, jāstāj ievilkties, un pēc tam šajā ūdenī var vārīt olas. Iegūsi maigi dzeltenzaļganas olas - ja izraibināsi tās ar zīmuli vai flomāsteru, iegūsi ko līdzīgu savvaļas putnu olām.

Padoms

Ar sīpolu mizām, mellenēm un melno tēju var krāsot gan baltas, gan arī brūnas olas, bet ar pārējiem augiem - tikai baltās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu