Grila sezonas ABC gaļas pagatavošanā

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Plaukstošie ziedi un siltie saules stari pasludina grila sezonu par atklātu. Tādēļ ir īstais laiks noslaucīt putekļu kārtu no grila, aicināt ciemos draugus un, ja vēl tas nav apgūts, mācīties pagatavot gardus gaļas grilējumus.

Lai gan daudziem grilēšana šķiet pavisam vienkāršs process jeb «uzliec gaļu uz restes un cep», tomēr ir jāzina vairāki knifiņi, lai galarezultāts sanāktu sulīgāks, mīkstāks un visādi citādi labāks. Tāpēc «Rakveres» eksperti dalās padomos, kas palīdzēs pagatavot lielisku gaļu arī tiem, kas vēl tikai apgūst grilēšanas mākslu.

Grila sagatavošana

Izcel grilu no ziemas guļas un kārtīgi to notīri, jo jebkādi netīrumi, piekaltuši tauki un putekļi kavē gaisa piekļuvi liesmai, kas savukārt negatīvi ietekmē grilēšanas rezultātu. Lai ar oglēm kurināmu grilu būtu vieglāk tīrīt, tajā iekšā var ieklāt foliju - tas ievērojami atvieglo grila tīrīšanu un palīdz to uzturēt tīru. Tikai neaizmirsti izdurt folijā caurumus tajās vietās, kur grila korpusā atrodas gaisa plūsmas atveres!

Marinē un glazē

Marinēšanai un grilēšanai paredzēto gaļu griez šķērsām tās šķiedrām. Turklāt ņem vērā - viena gabala biezumam jābūt aptuveni 1,5 cm.

Laba marināde padara gaļu vēl mīkstāku un gardāku. Īpaši labu rezultātu var panākt, izmantojot dažādas eļļas, sulas un garšaugus. Savukārt uz vīna un etiķa bāzes gatavotas marinādes var padarīt gaļu sausāku un sīkstāku. Tāpēc pirms grilēšanas no gaļas ar papīra dvieli ir jānoslauka liekā marināde vai vienkārši jāļauj tai notecēt. Tas ļaus izvairīties no gaļas sautēšanās marinādē.

Apetīti rosinoša spīduma un interesantu garšas nianšu iegūšanai dažas minūtes pirms grilēšanas beigām vai pasniegšanas gaļu var pārklāt ar speciālu glazūru. Vairums glazūru satur nedaudz medus vai cukura, kas karstumā karamelizējas, piešķirot gatavajai gaļai skaistu, zeltītu nokrāsu. Izvēlies glazūru, kuras garša atbilst marinādei, kurā gaļa ir marinēta.

Papildus gaļai lieliski piemēroti grilēšanai ir arī kabači, baklažāni, sēnes un kukurūzas vālītes, ko tāpat iespējams marinēt un pirms grilēšanas pārklāt ar glazūru.

Nosaki pareizo grilēšanas temperatūru

Lai iegūtu nevainojami tīru garšu, grila aizdedzināšanai izmanto koka skalus, papīru vai pārtikas eļļu. Pirms grilēšanas ļoti būtiski ir sasniegt gaļas cepšanai piemērotāko temperatūru, jo pārāk vēss grils padara gaļu sīkstu, bet pārāk augstā temperatūrā gaļa var apdegt. Ogles ir sasniegušas vajadzīgo temperatūru, kad, novietojot roku aptuveni 10 cm attālumā no oglēm, vari to noturēt 3-4 sekundes. Ja neatraujoties vari roku noturēt ilgāk, tad temperatūra ir par zemu.

Grilēšanas laiks – atkarīgs no gaļas

Grilēšanas laiks ir atkarīgs no gaļas gabala lieluma, gaļas īpašībām un iepriekšējas apstrādes. Tāpat arī no cepšanas temperatūras un attāluma, kādā gaļa atrodas no karstajām oglēm. Ja tiek cepta cūkgaļa, tad jāņem vērā - jo treknāka gaļa, jo mērenākā temperatūrā tā jāgrilē. Cūkgaļas ribiņas ir jācep aptuveni 10 minūtes no katras puses, bet no kakla karbonādes pagatavots cūkgaļas šašliks būs gatavs 20 minūtēs. Savukārt liellopa gaļa jāgrilē ātri un uz ļoti karstām oglēm.

Lai gaļa būtu sulīgāka, pēc izcepšanās ļauj tai 5 līdz 10 minūtes pastāvēt slēgtā traukā.

Cīņa ar liesmām

Galvenais gaļas apdegšanas iemesls ir pārlieku liels marinādes vai tauku daudzums, kas, pilot uz oglēm, izraisa uzliesmošanu. Liesmu dzēšanai izmanto ūdeni vai kādu citu pārtikā lietojamu un nedegošu šķidrumu. Tāpat liesmas var slāpēt, uzliekot grilam vāku vai uzberot mitras alkšņa zāģu skaidas. Interesantu garšu un aromātu iegūsi, dzēšot liesmas ar alu vai vīnu.

Veiksmīgu grilēšanu!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu