Burvīgā apavu arhitekte Elīna Dobele (40)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Facebook

Šobrīd mode «plosās» tās vēsturiskajā Mekā - Parīzē. Tāpēc šis ir īstais laiks, lai parunātu ar Elīnu Dobeli, kuras radītie apavi gozēsies vienā no Parīzes modes nedēļas izstādēm. Tie, kuri ir kaislīgi kurpju pielūdzēji, Elīnu noteikti pazīs pēc viņas stilīgā modes apavu salona «ZoFA».

ZoFA ir Latvijas modes dizaineres Elīnas Dobeles izauklēts bērns – modes apavu salons, kur oriģināli sieviešu un vīriešu apavi tiek radīti tikai dažos eksemplāros. Piedāvājums izrādījies tik oriģināls un sekmīgs, ka apavi atraduši savus pircējus ekskluzīvos salonos daudzviet ārpus Latvijas. Šobrīd pirmais modes apavu zīmols Baltijā tiek asociēts jau ar dizaineres vārdu. No šā gada janvāra visi apavi tiek parakstīti ar Elīnas vārdu, kas vienlaicīgi ir arī apavu zīmols: «ELĪNA DOBELE».

TVNET: Tava izglītība un pirmā darba pieredze ir arhitektūra. Kur dzima ideja - radīt apavus?

Elīna: Jā, pēc izglītības un arī profesijas esmu arhitekte. Savā aptuveni piecu gadu ilgajā arhitektes praksē es strādāju ģimenes uzņēmumā kopā ar savu tēti un brāli. 2009. gadā es sapratu, ka vēlos izaicināt sevi vēl kādā sfērā, kas būtu saistīta ar mazo dizaina formu...

Foto: facebook

TVNET: Un šī mazā dizaina forma «slēpās» kurpēs?

Elīna: Jā, tieši tā! Apavi vienmēr ir bijuši mana kaislība! Pat neko nezinot par apavu dizaina un izgatavošanas procesu,

mani pārņēma burtiski apsēstība to uzzināt, izpētīt, radīt...

Tā radās mans apavu zīmols un ateljē «ZoFA». Katru dienu savā veikalā, kur vienlaicīgi atrodas arī mana darba studija, satieku cilvēkus, kuri ir traki apavu mīļotāji, fani un pat fetišisti. Arī es tāda esmu! Apavi suģestē.

TVNET: Vai ir kādas kurpes, kuras atcerēsies mūžīgi?

Elīna: Jā, ļoti precīzi atceros savas pirmās skolas dienas baltās kurpītes, kuras man likās fantastiskas, bet bija tik neērtas. Tieši tādēļ mani aizrauj apavu dizains, jo šeit īpaši būtiska ir kombinācija - tehniskai funkcijai jāiet roku rokā ar vizuālo estētiku! Līdzīgi kā arhitektūrā - vizuālā koncepcija mijas ar tehnoloģiskiem konstrukciju risinājumiem. Apaviem jābūt ērtiem!

Foto: facebook

TVNET: Kas ir tas, kas šajā profesijā tev patīk visvairāk? Un kas ir tas, kas patiesībā ir daudz grūtāk, nekā no malas varētu šķist?...

Elīna: Savu dizaineres pieredzi nekad neesmu sajutusi kategorijās: patīk/nepatīk vai viegli /grūti. Man ir interesanti, aizraujoši, un tas ir viss process kopumā! Es uzskatu, ka radu dizainu arī kopējam procesam, kurš sastāv no paša apavu dizaina un izgatavošanas, kas pilnībā notiek «ZoFA» ateljē, komunikācijas ar klientu gan Latvijā, gan ārvalstīs, darbu organizācijas.

TVNET: Cik tev pašai mājās ir apavu?

Elīna: Man ir ap 30 pāriem apavu, kas ir gan mana dizaina, gan citu man simpatizējošu zīmolu darinājumi. Diendienā valkāju kādus 4-5 sezonā. Ir daži sajūtām un tēlam tuvi apavu pāri, tos arī varu vilkt katru dienu.

Ir daži pāri, kas ir tikai kā dizaina objekti - esmu uzvilkusi tikai vienu reizi vai nemaz.
Foto: facebook

TVNET: Kur dzimst visbiežāk domas, idejas par jauniem apaviem?

Elīna: Manu apavu dizainu var raksturot kā poētiski racionālu. Tas nozīmē, dizaina ideja ir kombinācija, kuru veido reālā pieredze (darbs ar klientu veikalā, atsauksmes no ārvalstu veikalu īpašniekiem), roku darba izgatavošanas tehnoloģija ZoFA ateljē un tēlainais domas lidojums. Mana darba vieta ir mājās, virtuvē. Apaļais virtuves galds, skats pa logu pāri apkārtējo māju jumtiem, klusums un darbs. Rodas no klusuma un darba.

Foto: elinadobele.com

TVNET: Pastāsti par savu jauno kolekciju...

Elīna: Pavasara/vasaras kolekcija tapa laikā, kad

biju aizrāvusies ar spēcīgu cilvēcisku jūtu kontrastu izpēti.

Mīlestība - naids, kaisle - nodevība, tiekšanās – noraidījums. Kādēļ jūtas transformējas radikālās galējībās? Katram apavu dizainam dots nosaukums, kas saistīts ar konkrētu stāstu. Vairāki nosaukumi balstīti uz balādes žanru – slepkavību balādes (murder ballads) vai kaisles noziegumi (crimes of passion). Tā «Young Hunting» ir vīrietis, kurš pazīstams ar vārdu Henry Lee. Leģenda vēsta, ka viņu nogalināja sieviete, kura viņu kaislīgi mīlēja, bet saņēma atraidījumu. Mūsdienu versiju stāstam radīja dziedātāju duets Nick Cave un PJ Harvey, kuri brīdī, kad tapa dziesma «Henry Lee», bija pāris.

TVNET: Pastāsti, lūdzu, detaļās par pašiem apavu modeļiem...

Elīna: Kolekcijas jaunums sievietēm ir kurpes uz platformas, kas veidotas no atsevišķām pazoles ādas kārtām. Skulpturāli reljefā kurpes platforma

izceļ augsto meistaru roku darba prasmi un manu pieredzi arhitektūrā,

ko vienmēr izmantoju, radot apavu dizainu. Vīriešu apavu modeļiem raksturīga akcentēta papēža daļa; masīva, rokām šūta purna daļa. Visi apavi ir 100% roku darbs, izgatavoti Rīgā, manā ateljē. Apavi izgatavoti tikai no dabīgiem materiāliem - augstas kvalitātes ādas no Itālijas. Atsevišķiem modeļiem izmantoju vietējā Latvijas ražotāja ādu, jo tai ir īpaša ārējās virsmas apdare. Bieži izmantoju audumu, arī rokām austu, sadarbībā ar Latvijas uzņēmumu «ArsTela».

TVNET: Pavisam drīz jau Parīzes modes nedēļa... Kur īsti būs aplūkojami tavi apavi?

Elīna: No 27. septembra līdz 2. oktobrim dizaina apavu zīmols ELĪNA DOBELE piedalīsies Parīzes modes nedēļā, izrādot pavasara/vasaras 2014 apavu un aksesuāru kolekciju modes izstādes telpā «Void Showroom». Void Showroom tiks pārstāvēti pavisam pieci modes zīmoli Leon Louis (Dānija), Roggykei (Japāna), Vibe Johanssen (Dānija), Fuzia Jammali (Itālija) un ELĪNA DOBELE (Latvija). Tā būs sešas dienas gara prezentācija. Līdz Parīzes modes nedēļas skatēm vēl ejams nopietns pieredzes un darba ceļš.

Foto: facebook

TVNET: Kādi ir tavi hobiji, ko patīk darīt, kad nestrādā?

Elīna: Kad nestrādāju, esmu kopā ar ģimeni un vislabprātāk ārpus Rīgas. Pie jūras, mežā lasīt sēnes, dzimtas lauku mājās, vecāku vasaras mājā. Pagājušajā nedēļas nogalē palīdzēju vecākiem pārvest melnzemi no viena dārza gala uz otru - krāvu ķerrā zemi ar lāpstu. Dārza un lauku darbi man ārkārtīgi nomierina, atbrīvo prātu. Ja pēc tam iespējama pirts - esmu svētlaimē.



Vēlam veiksmi Elīnas Dobeles radošajā darbā un izstādē Parīzē!
Komentāri (40)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu